Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Teodor Meleşcanu, aviz favorabil pentru portofoliul Afacerilor Externe

GALERIE
melescanu
  • melescanu
- +

Teodor Meleşcanu, propus pentru portofoliul Afacerilor Externe în Cabinetul Dăncilă, a primit, luni, avizul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului cu 14 voturi "pentru", 7 "împotrivă". El a enumerat priorităţile ministerului, care "sunt cele înscrise în programul de guvernare", Meleşcanu s-a referit şi la aderarea la spaţiul Schengen, spunând că "este o chestiune relativ simplă, pentru că România îndeplineşte toate criteriile tehnice”.

„Priorităţile şi măsurile pe care o să le avem în vedere sunt cele înscrise în programul de guvernare. În esenţă, este vorba despre importanţa pentru creşterea profilului de ţară în Uniunea Europeană şi în NATO, parteneriatul strategic cu NATO, relaţiile cu ţările vecine, o atenţie specială fiind acordată Republicii Moldova, colaborarea regională prin intermediul unor parteneriate pe care le avem cu Polonia, Turcia, interesul nostru pentru Caucazul de Sud, relaţiile cu Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, şi deschiderea unor parteneriate economice cu ţările din Asia, Afirca şi America Latină - cu Japonia, Coreea de Sud, Chian şi India”, şi-a început prezentarea Teodor Meleşcanu.

Ministrul Afacerilor Externe are în vedere şi "Centenarul Unirii, care are pentru noi are o dublă importanţă: să ne permită să ne proiectăm ca o ţară a UE şi a NATO în viitor, să respectăm şi să apreciem eforturile înaintaşilor noştri şi ne dorim ca acest an al Centenarului să fie un an al dialogului, şi mai puţin al disputelor şi conflictelor atunci când este vorba de interese internaţionale”.

Vor fi o serie de acţiuni, spune ministrul. „Una dintre primele propuneri pe care i-am făcut-o doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă a fost să preluăm la nivelul prim-ministrului toată organizarea Centenarului. Ne interesează mai ales acţiuni comune culturale, cu ţări vecine, dar şi cu Austria, Germania, Franţa, care au fost implicate în Primul Război Mondial”, a subliniat ministrul.

Al doilea obiectiv important pentru MAE este pregătirea în vederea preluării preşedinţiei europene. „Pregătirea logistică şi alegerea şi promovarea unor teme care să fie dezbătute sub preşedinţia Uniunii Europene. Am închiriat un sediu nou pentru delegaţia permanentă la Bruxelles, care va cuprinde în jur de 300 de diplomaţi, o clădire pentru partea logistică de aici”, a specificat Meleşcanu.

„Agenda partidului şi agenda europeană sunt de fapt abordări congruente. Noi nu facem la nivelul ministerului de Externe o politică de Partid, ci o politică a Guvernului care este unul politic şi care se bazează pe o majoritate din Parlament. Va trebui să găsim cele mai bune modalităţi pentru ca interesele pe care România şi le promovează la nivelul UE să fie puse în acord şi cu priorităţile pe care le prezintă agenda europeană. Agenda europeană nu este dată de undeva de la Dumnezeu Tatăl, ea este rezultatul contribuţiilor pe care statele membre ale UE şi-o aduc pentru elaborarea acesteia. Acest lucru îl vom face şi noi într-un mod activ”.

Referitor la aderarea la spaţiul Schengen, Teodor Meleşcanu a spus că „este o chestiune relativ simplă. România îndeplineşte toate criteriile tehnice”.

„România şi Bulgaria vor intra în Schengen până la încetarea mandatului lui Jean-Claude Juncker. Este prima oară când avem o declaraţie atât de clară şi de fermă din partea lui Juncker: Schengenul pe care l-am visat şi care a fost făcut nu mai este cel de astăzi. O serie de state au reluat controalele la frontieră. Se discută despre un Schengen nou de Franţa. România va face parte din acest grup care va analiza ce măsuri suplimentare vor fi aduse”, a precizat Teodor Meleşcanu în timpul audierii.

news.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri