Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Viata de Asociatie (37) .Toate detaliile despre veniturile şi cheltuielile unei asociaţii de locatari

GALERIE
Asociatie
  • Asociatie
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind penalitățile. Aplicarea penalităților: penalitățile se aplică numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată. (art. 77 (1) din lege). Fondul de penalități este creat, în mod obligatoriu, ori de câte ori există sume cu această destinație.

Utilizarea penalităților se poate face, cu prioritate, pentru:

- plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți;

- pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. (art. 77 (3) din lege)

Legea interzice folosirea sumelor ce titlu de penalități de întârziere în alte scopuri.

Procedura restanțierilor

a. notificarea restanțierilor se face astfel:

• administratorul înștiințează președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe. (art. 78 (1) din lege)

• administratorul notifică, în scris, debitorul (art. 78 (1) din lege). Dacă acesta  achită suma restantă și penalizările la zi, în termen de 60 de zile de la data creării lor, respectiv în 90 de zile de la afișarea listei de plată, problema se consideră încheiată. Dacă, peste termenul limită prevăzut de lege, se acumulează datorii generate de neplata la timp a întreținerii, asociația, prin președinte, acționează în instanță debitorul.

b. acțiunea în instanță - Președinte, în numele asociației pe care o reprezintă, are dreptul legal, să acționeze în instanță proprietarul, vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei. Președintele informează proprietarii prin afișare la avizier. (art. 78 (2) din lege) Acțiunea asociației este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și la recurs/apel (art. 78 (3) din lege) 

c. sentința judecătorească - Instanța de judecată se va pronunța cu privire la cererea de chemare în judecată și va emite o hotărâre în acest sens.

d. punerea în executare a sentinței judecătorești - Dacă hotărârea este favorabilă asociației, aceasta va cere punerea în executare.

Punerea în executare se face prin modalitățile prevăzute în Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată. (art. 78 (4) din lege)

Punerea în executare a unei sentințe se face de către un executor judecătoresc, organism cu competențele și autoritatea necesare dar cu costurile aferente. În asemenea situații „autoritățile administrației publice locale au drept de preempțiune la preț egal asupra locuințelor aflate în procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor proprietarilor la cotele de contribuție la cheltuielile asociației”. (art. 79 din lege)

Locuințele în cauză se pot folosi, în continuare ca locuințe sociale.

Proprietarii executați silit au prioritate la repartizarea acestora, numai dacă întrunesc cerințele cerute de lege pentru acordarea de locuințe sociale. (art. 79 din lege)

e. drepturile asociației de proprietari - Conform art. 80 (1) din lege, asociația de proprietari, are, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari:

• ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu;

• un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora.

Asociația de proprietari beneficiază, pentru aceleași creanțe, de „un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele și celelalte spații proprietăți individuale amplasate în condominiul respectiv”. (art. 80 (2) din lege)

Acest privilegiu vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate.

(Continuare în articolul următor)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri