Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Curat justiţie: jaf de 170.000 de lei, prejudiciu nerecuperat, infractorii condamnaţi cu suspendare

Trăsnaie: hoţ pus să muncească în folosul Primăriei de unde a furat un seif

GALERIE
catalin vatra
  • catalin vatra
- +

Primăria din Ţibana a rămas în pagubă cu aproximativ 120.000 de lei în urma jafului de acum un an, şi a deschis zilele trecute proces pentru recuperarea prejudiciului. În tot acest timp, procurorii şi judecătorii au considerat că doi dintre cei trei hoţi merită să fie condamnaţi cu suspendare. Motivarea sentinţei scoate la iveală un detaliu în premieră: casierul primăriei e rudă cu unul dintre hoţi. Ironia supremă: unul dintre hoţi va trebui să presteze muncă în folosul comunităţii chiar la Primăria din care a furat seiful cu bani.

Autorităţile locale din Ţibana au dat în judecată hoţii care, acum fix un an, au spart sediul Primăriei şi au furat un seif în care se aflau aproximativ 170.000 de lei. Speră astfel reprezentanţii primăriei să recupereze banii destinaţi asistenţei sociale din comună, după ce, în timpul judecării hoţilor, aceştia nu au fost obligaţi la plata prejudiciului. „Am fost nevoiţi să luăm bani de la buget pentru a achita persoanelor care urmau să beneficieze de acei bani. E normal să dorim acum recuperarea lor“, ne-a spus Gheorghe Rotaru, primarul din Ţibana.

Doar 55.000 de lei au dat hoţii înapoi în timpul anchetei, însă, cu toate acestea, procurorii au considerat că doi dintre cei trei autori merită iertaţi de închisoare şi i-au condamnat la pedepse cu suspendare. Singurul care ar trebui să intre în închisoare în acest caz este George Alex Vatră (33 de ani), care a recunoscut fapta şi a primit 3 ani de închisoare cu executare. Fratele său, Cătălin Vatră (30 de ani) a primit o pedeapsă de de 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare, iar a treia suspectă, Nicoleta Kati Lohon (33 de ani) 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Al patrulea hoţ încă nu a fost trimis în judecată.

Cei trei condamnaţi şi-au recunoscut faptele în timpul cercetării, iar Cătălin Vatră a fost obligat să presteze şi muncă în folosul comunităţii chiar în cadrul Primăriei Ţibana. Unitatea de Parchet cu care hoţii au încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei este Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Ulterior, acordul a fost admis de Judecătorie, însă sentinţa nu e definitivă, iar primarul din Ţibana spune că a contestat-o.

Detalii în premieră din motivare

Motivarea sentinţei arată că planul jafului de la Primăria Ţibana a fost gândit de Vatră încă din vara anului 2018, pe când acesta se afla în Germania. Individul are rude care primesc ajutoare sociale, dar şi o altă rudă care lucrează la Primărie, ştiind astfel când dispune instituţia de lichidităţi. În iarna anului 2018, individul a venit în România şi a discutat pe Messenger cu un bărbat din Drobeta-Turnu Severin, Iulian Lohan, pe care îl ştia din Germania şi căruia i-a spus ce are de gând. Lohon este soţul Nicoletei Lohon, cei doi venind în ianuarie 2019 la Iaşi, unde au stat la un hotel. Pe 11 ianuarie, soţii Lohon şi Alex Vatră au inspectat clădirea unde urma să aibă jaful. La plan a aderat şi Cătălin Vatră.

Jaful a avut loc într-o noapte în care era viscol, hoţii intrând în sediul Primăriei după ce au deschis uşa cu o şurubelniţă. Au scos din sediu un seif metalic, fiind la un pas să fie descoperiţi de doi angajaţi ai Primăriei, care chiar în timpul jafului au venit la sediu pentru a alimenta centrala termică. Procurorii spun că angajaţii „au intrat în sediul Primăriei şi au trecut pe lângă seiful metalic, pe care nu l-au observat. Cei doi au mers la etaj, iar după câteva minute au plecat acasă“.

Neprinşi, hoţii au reuşit să fugă cu seiful, pe care l-au băgat într-o maşină şi l-au deschis. Înăuntru, au găsit banii, pe care i-au împărţit în trei. Singurul care nu a fost încă tras la răspundere este soţul Nicoletei Lohon, cel despre care soţia sa a spus că, de fapt, şi-a cheltuit partea la jocurile de noroc.

Primăria Ţibana a contestat decizia Judecătoriei: „Nu suntem de acord cu această sentinţă. Asta e justiţia! Am contestat-o, pentru că nu mi se pare normal ca doi dintre ei să primească cu suspedanare“, ne-a spus ieri Gheorghe Rotaru, primarul din Ţibana.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri