Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tratamentul chirurgical al testiculului necoborât (P)

GALERIE
dr. jaramani 1
  • dr. jaramani 1
- +

În viaţa intrauterină, la fătul de sex masculin testiculele se formează în abdomenul acestuia şi, până la naştere, ar trebui să coboare în scrot, acea „punguţă” de la baza penisului.

Există, însă, factori care pot să afecteze descinderea normală şi dezvoltarea testiculului, cum ar fi:

  • anatomia anormală;
  • sănătatea mamei în timpul sarcinii;
  • probleme hormonale – orice deficit hormonal influenţează negativ aceste etape;
  • influenţa mediului înconjurător.

Afecţiunea este congenitală și poate fi uni- sau bilaterală.

Diagnosticul este în primul rând clinic. Încă de la naştere atât medicul, cât şi părinţii constată absenţa din scrot a unuia sau, mai rar, a ambilor testicule. Afecţiunea nu este dureroasă, şi nu are alte manifestări clinice.

În cazurile în care testiculul necoborât nu poate fi palpat, se recomandă efectuarea unei ecografii. Dacă testiculul nu poate fi pus în evidenţă ecografic, va trebui căutat cu ajutorul unei laparoscopii exploratorii, sau, mai rar, al unui RMN/CT.

Testiculul necoborât trebuie tratat cât mai devreme, deoarece pe termen lung există o serie de complicaţii:

  • afectarea spermatogenezei – cu risc crescut de infertilitate;
  • risc crescut de cancer testicular – riscul creşte mai ales după pubertate;
  • testiculul care nu coboară în scrot este mai expus traumelor şi torsiunii testiculare;
  • modifică percepţia propriului corp, mai ales spre adolescenţă, cu apariţia unor complexe.

În cazul în care copilul nu are coborâte testiculele până la vârsta de 6 luni, e puţin probabil să mai coboare după această vârstă, şi în acest caz trebuie examinat de către medic, care va sugera tratamentul adecvat. Tratamentul este întotdeauna chirurgical. Intervenţia prin care chirurgul pediatru va muta testiculul necoborât în scrot, adică în poziţia lui anatomică firească, poartă numele de orhidopexie. Aceasta poate fi făcută clasic sau laparoscopic, în funcţie de localizarea testiculului. Dacă este prezentă o hernie inghinală de însoţire, se va opera în acelaşi timp.

În concluzie, copilul la care nu se vede şi nu se palpează unul sau ambele testicule în scrot, trebuie consultat de un chirurg pediatru pentru a stabili necesitatea şi tipul intervenţiei chirurgicale. Coborârea spontană a testiculului se produce de regulă în primele 3 - 6 luni. După această perioadă scad mult şansele, astfel încât se recomandă intervenţie chirurgicală pentru a scădea riscurile de infertilitate, cancer, precum şi afectare psihologică. Intervenția se realizează în siguranță la Spitalul Arcadia. Intervenţia este una frecventă, cu durată şi riscuri minime, cu o recuperare uşoară, deci care nu ar trebui să sperie pacienţii şi părinţii.

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri