Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COMUNICAT DE PRESA

Trei virtuozi ai chitarei clasice vor concerta la Palatul Culturii, miercuri,24 iulie, de la ora 18,00

GALERIE
Palatul Culturii
  • Palatul Culturii
- +

În perioada 23-24 iulie 2019 se va desfăşura prima ediţie a IAŞI Guitar Academy, un eveniment dedicat pasionaţilor de chitară clasică ce va cuprinde un Masterclass, o Conferinţă, un Jam-Session şi un Concert al invitaţilor care vor susţine Masterclass-ul.

Pe durata a celor două zile de masterclass, cursanţii înscrişi (elevi, studenţi) vor fi îndrumaţi de trei chitarişti români, cotaţi internaţional multipremiaţi pe plan internaţional: Mircea Gogoncea (University of Southern California - SUA), Cristian Grămesc (University Mozarteum - Austria) şi Dragoş Ilie (Columbus State University - SUA). Aceştia vor fi şi protagoniştii Conferinţei de marţi, 23 iulie, ora 18, în Sala Studio a Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi.

Miercuri, 24 iulie, de la ora 18, în Sala ”Henri Coandă” a Palatului Culturii cei trei invitaţi vor susţin un concert de chitară clasică, la care sunt invitaţi toţi melomanii. În aceeaşi seară, la ora 20, participanţii, precum şi orice amator de gen sunt invitaţi să coaguleze într-un jam-session non-formal la Kraft e vor susţinePub & Restaurant. Evenimentul a fost Iniţiat de către conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu şi asist. univ. dr. Dan Alexandru Arhire, interpreţi de chitară clasică şi cadre didactice la Universitateai Naţională de Arte “George Enescu” Iaşi şi se desfăşoară sub egida acestei instituţii, în colaborare cu Asociaţia “Excelenţă pe portativ” şi Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi.

„IASI Guitar Academy este un prilej propice de recunoaştere şi promovare a valorilor şcolii româneşti de chitară trecute şi prezente, asigurând totodată perpetuarea moştenirii intelectuale către o generaţie viitoare. Dorim să apropiem publicul ieşean de toate vârstele de creaţiile muzicale de mare rafinament compuse pentru chitară.Vreau să mulţumesc tuturor celor care ne susţin demersul de a deschide şi mai larg o fereastră a artei muzicale, la fel de frumoasă şi plină de sensibilitate. ” – Dan Alexandru Arhire, organizator.

Mircea Gogoncea -. La 13 ani concerta deja cu Orchestra Radio, iar la 16 ani câştiga cel mai prestigios concurs de chitară din lume, Guitar Foundation of America, la categoria juniori. Mircea Gogoncea este catalogat ca fiind cel mai premiat chitarist din lume (166 de premii). Demne de menţinut sunt locul I la Havana International Guitar Competition Cuba 2018, locul I la Julián Arcas Guitar Competition în Almería, Spania şi premiul publicului la Francisco Tárrega Competition în Benicassim, Spain. A marcat apariţii solo şi cu orchestra în peste 350 de concerte, pe 5 continente.

Pe parcursul anilor de licenţă şi masterat a studiat alături de un expert incontestabil în domeniu - Joaquin Clerch la Robert Schumann University of Dϋsseldorf, şi-a obţinut a doua diplomă de master la Royal Academy of Music Londra unde i s-a acordat onoranta şi râvnita „bursă David Russell pentru performanţe deosebite”, iar în prezent este cadru didactic la University of Southern California, Los Angeles..

Cristian Grămesc este născut la Timişoara în anul 1989. A absolvit Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, sub îndrumarea lui profesorului Daniel Dragomirescu. După terminarea liceului s-a stabilit in Austria, unde a studiat cu unul dintre cei mai valoroşi chitarişti din lume, Marco Tamayo, la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum” din Salzburg. Este profesor la Landesmusikschule Wels, una dintre cele mai ari şcoli de muzica din Austria. 

A concertat atât solo, cât şi în diferite ansambluri camerale în România, cât şi în Austria. Pe durata studiilor în Salzburg a absolvit cursuri de măiestrie ale unor chitarişti de marca precum Alexis Mouzourakis, Susana Prieto, Flavio Sala, Aniello Desiderio, Roman Viazovskiy.

Dragoş Ilie a absolvit Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi în urmă cu patru ani. De curând a fnalizat studiile de licenţă la la Schwob School of Music Columbus State University, Georgia, unde a primit bursa completă de studiu sub îndrumarea influentului chitarist şi profesor Andrew Zohn. Dragoş a fost acceptat cu burse de studiu şi pentru ciclul de masterat la catedrele celor mai renumiţi chitarişti ai prezentului: Manuel Barrueco –Baltimore, Maryland, Judicael Perroy – San Francisco, California şi Adam Holzman – Austin, Texas. Cu acesta din urmă a şi ales să îşi continue studiile. Dragoş este totodată şi imaginea companiei Augustine Strings -SUA, promovând acelaşi brand la fel ca Andres Segovia.  S-a clasat pe podium în peste 30 de competiţii locale, naţionale şi internaţionale.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri