Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Turiştii români au cheltuit în ţară circa 9,4 milioane euro în minivacanţa de 1 Decembrie

GALERIE
Vacanta 1 decembrie
  • Vacanta 1 decembrie
- +

”Pentru prima oară după 1989, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele din străinătate”, arată oficialii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Cei peste 88.000 de turişti români care au plecat în diverse destinaţii din ţară în minivacanţa de 1 Decembrie au cheltuit aproximativ 9,4 milioane de euro pe cazare şi servicii de masă, reiese dintr-o analiză a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).  Din calculele FPTR, cheltuiala medie pentru cazare şi mesele incluse a turiştilor români care au preferat destinaţiile interne a fost de aproximativ 350 de lei pe sejur, în creştere cu 5% faţă de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 300 lei pe sejur, pentru fiecare turist.  ”Pentru prima oară după 1989, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele din străinătate, ceea ce conturează o nouă tendinţă în turismul românesc”, arată un comunicat al federaţiei.

Din datele centralizate de FPTR reiese că mai mult de 88.000 de români au plecat în vacanţe în ţară în această perioadă, cei mai mulţi dintre ei au fost în marile oraşe şi în staţiunile montane.Turiştii au profitat de tarifele cu până la 70% mai mici decât cele din timpul Sărbătorilor de iarnă şi de faptul că au avut mai multe zile libere decât în alţi ani, spun oficialii FPTR. ”Pentru prima oară în ultimii 27 de ani, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele în oraşele turistice europene. Spre deosebire de anii în care turiştii români optau pentru city break-uri în oraşele din Europa, în minivacanţa de 1 Decembrie din acest an aproximativ 39.000 de români au preferat să aleagă şi oraşele din România, cele mai căutate city break-uri interne fiind la Alba Iulia, Sibiu, Braşov şi Cluj Napoca”, mai informează comunicatul. Tarifele pentru pachetele promoţionale de 1 Decembrie au variat între 359-800 lei/persoană.Vacanţele în structurile de cazare din staţiunile balneare sunt ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, deoarece gama de servicii este mai extinsă, incluzând şi acces la centrele spa. Cei 28.000 de turişti au beneficiat de oferte speciale către au inclus cazare 3 nopţi de cazare cu mic dejun şi acces spa.

Tarifele s-au situat între 300 şi 865 de lei, în funcţie de categoria pentru care a optat fiecare turist. Gradul de ocupare în staţiunile montane tradiţionale (Valea Prahovei, Poiana Braşov) a fost de 80-90% în aceste zile, astfel peste 20.000 de turişti au ales destinaţiile montane. Tarifele în staţiunile de la munte din această perioadă au variat între 270 şi 500 de lei/persoană pentru trei nopţi de cazare cu mic dejun şi o cină tradiţional românească în seara de 1 Decembrie. Staţiunile cu cele mai mici tarife pentru minivacanţă de 1 Decembrie au fost Bran şi Buşteni.  În pensiunile din zonele rurale, tarifele au rămas neschimbate. Spre exemplu, la o pensiune din Bran un pachet promoţional cu trei nopţi, mic dejun şi cină tradiţională de 1 Decembrie a ajuns la 275 de lei/persoană.

Perioada liberă de patru-cinci zile a permis şi deplasări în destinaţiile externe de city break, în marile oraşe europene, dar şi în zone cu climă mai blândă sau în destinaţii în care au loc evenimente, cum ar fi Târgurile de Crăciun, concertele şi spectacolele. Cu toate acestea, unele oraşe căutate în anii anteriori nu se mai afla pe lista preferinţelor, din cauza tensiunilor sociale şi economice. ”De la an la an, tot mai mulţi turişti români preferă să îşi organizeze plecările pe cont propriu, rezervările pentru biletele de avion sau pentru cazare fiind făcute direct la compania aeriană, la structura de cazare sau apelând la un portal de rezervări”, au declarat reprezentanţii federaţiei. De asemenea, 1 Decembrie se situează, ca număr de turişti, în topul sărbătorilor nereligioase dintr-un an, alături de 1 Mai.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri