Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Concluzia medicilor: Moarta e vinovată

Ultimele explicaţii în cazul femeii care a murit chiar în faţa spitalului

GALERIE
spitalul de recuperare
  • spitalul de recuperare
- +

A fost externată de la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru că „starea ei de sănătate din punctul de vedere al funcţiilor respiratorii s-a ameliorat“. Familia a vrut să o ducă la Spitalul de Recuperare unde avea o trimitere de la medicii care o trataseră. La Recuperare i s-a spus că nu poate fi internată fără programare. În scurt timp a intrat în stop cardio-respirator la poarta spitalului, unde şi-a găsit sfârşitul.

 

Femeia în vârstă de 62 de ani care a murit marţi seara în curtea Spitalului de Recuperare din Iaşi fusese externată în cursul aceleiaşi zile de la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde se afla internată de mai mult timp. Conform reprezentanţilor unităţii medicale, femeia avea mai multe afecţiuni, printre care o bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), fiind vorba despre o boală pulmonară cronică, diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate, existând astfel mai mulţi factori de risc. Cu toate acestea, încă nu este clar de ce femeia a fost externată deşi starea ei nu era una bună şi de ce în cele din urmă a ajuns la un spital unde sunt trataţi pacienţi cronici şi unde nu există nici compartiment de primiri urgenţe şi nici nu putea beneficia de terapie intensivă.

Reprezentanţii celor două unităţi medicale cu care a interacţionat femeia susţin, indirect, că vina nu le aparţine şi că este a pacientei, respectiv a familiei acesteia, care a solicitat să ajungă la Spitalul de Recuperare. Potrivit informaţiilor existente până în momentul de faţă, femeia a fost externată de la Spitalul de Pneumoftizio­logie în jurul orei 13.00, însă plecarea efectivă din spital a fost abia la ora 17.00, când sora acesteia a urcat-o în maşina personală şi a dus-o către Spitalul de Recupe­rare, la Clinica de Recuperare Medicală, unde aveau bilet de trimitere. „S-a prezentat la medicul de gardă, dr. Silvia Chiriac, care i-a spus că internările se fac cu programare, că nu există nicio informare în acest sens din partea medicului său curant, şi că ar fi de dorit ca internarea să aibă loc a doua zi, cu avizul şefului de secţie. În foarte scurt timp, starea ei s-a agravat, iar medicul a recomandat să se adreseze tot clinicii de unde a plecat sau unui serviciu de terapie intensivă.

Sora pacientei a coborât cu intenţia de a se întoar­ce la spitalul respectiv, a văzut că i se face rău pacientei şi a revenit la medicul de gardă care a coborât şi a găsit-o pe femeie în stop cardio-respirator în autoturismul personal“, a precizat dr. Doru Baltag, director medical al Spitalului de Recuperare. Între timp, până la venirea ambulanţei, în jurul orei 18.15-18.30, medicul de gardă şi asistentele din spital au iniţiat manevrele de resuscitare timp de 45 de minute, care însă nu au fost eficiente, fiind declarat decesul acesteia. Reprezentanţii unită­ţii medicale susţin că starea sa era prea gravă ca să poată fi tratată în cadrul spitalului, care este destinat pacienţilor cronici, fără risc vital. „Există o anumită procedură de internare în spitalul nostru, şi anume o internare cu programare. Nu putem interna pacienţi în stare foarte gravă, pentru că nu avem terapie inten­sivă, iar dumneaei era o pacientă care necesita suprave­ghere, menţinere într-o secţie de terapie intensivă, iar noi nu avem aşa ceva. La noi se internează pacienţi stabilizaţi, care pot să facă kinetoterapie, care se pot deplasa, care nu prezintă risc vital“, a mai completat dr. Baltag. La nivelul spitalului a fost declan­şată şi o anchetă internă, discutându-se cu toate persoanele care au interacţionat cu pacienta, urmând să se stabilească şi dacă au fost respectate toate procedurile. De asemenea, a fost deschis şi dosar penal pentru ucidere din culpă.

Era necesar transportul cu o ambulanţă cu oxigen

Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a declarat că femeia a fost externată din unitatea medicală după ce starea ei s-a ameliorat, fiind internată timp de peste două săptămâni, mai exact de 16 zile. „Pacienta a venit în stare gravă la spital, a fost internată la începutul lunii septembrie şi prezenta morbidităţi multiple. Aceste afecţiuni de care suferea nu puteau fi vindecate, ci ameliorate. Probele obiective, şi nu subiective, au arătat pe parcursul internării că starea ei de sănătate din punctul de vedere al funcţiilor respiratorii s-a ameliorat, cu menţiunea însă la externare de a face oxigenoterapie de lungă durată“, a explicat dr. Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. De altfel, aceasta susţine că familia femeii a şi comandat prin spital un concentrator de oxigen, care a venit chiar în ziua externării. „Problema care de altfel a fost explicată aparţinătorilor a fost că acel concentrator de oxigen era unul de cameră, ce urma să fie folosit acasă şi trebuia pus în priză, nu era unul care să poată fi pus în maşină. La externare i s-a recomandat transportul la domiciliu cu o salvare cu oxigen, dar familia, pe propria răspundere, a refuzat acest lucru spunând că asigură ei transportul cu maşina personală. Aşa a şi fost, au plecat cu maşina personală şi cu concentratorul de cameră“, a mai explicat dr. Cristina Grigorescu.

Familia a cerut bilet de trimitere pentru Recuperare

Mai mult chiar, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a afirmat că tot familia a insistat ca pacienta să primească bilet de trimitere pentru Spitalul de Recuperare, deşi această unitate medicală este destinată bolnavilor cronici. „Pacienta a beneficiat inclusiv de consultări interdisciplinare, deci şi pentru alte afecţiuni care au fost evidenţiate pe parcursul internării. Consider că a fost tratată bine şi chiar foarte bine de personalul medical având în vedere capacitatea mai redusă a doamnei de a răspunde la tratament. De altfel, pacienta nu a fost foarte conciliantă pe parcursul tratamentului, nu a fost agresivă, dar a refuzat anumite manevre de ventilaţie pe motiv că nu le suporta, deşi se constatase că acele manevre îi îmbunătăţeau starea de sănătate“, a adăugat managerul Cristina Grigorescu. (Mădălina OLARIU, Silvia CRAUS)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri