Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UMF Iaşi, locul 2 la nivel naţional ca număr de candidaţi şi concurenţă. Cum stăm la nivelul taxelor de studiu?

GALERIE
concurenta, umf, taxe
  • concurenta, umf, taxe
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a avut a doua cea mai bună concurenţă din ţară pe loc bugetat la cea mai căutată specializare: Medicină generală.

 Cu 3,59 candidaţi / loc bugetat, aceasta a fost întrecută doar de UMF din Târgu Mureş, unde au fost 709 candidaţi pe 150 de locuri – 4,72 pe loc. Şi ca număr de candidaţi la Medicină UMF se poziţionează pe al doilea loc la nivel naţional, cu 1.166 de candidaţi înscrişi. Pe prima poziţie este UMF Bucureşti, unde au fost 2.405 tineri pe 718 locuri la buget, o concurenţă de 3,35 pe un loc bugetat, iar pe poziţia a treia este UMF Timişoara, cu 1.020 candidaţi pe 350 locuri bugetate. O surpriză a admiterii la universităţile de profil medical din ţară o reprezintă şi faptul că au fost unele care au renunţat la probele scrise sau au mai redus din criterii, având examene dintr-o singură materie, nu din două, chiar şi la alegere. De exemplu, UMF Târgu-Mureş a avut cinci specializări din 10 unde s-a intrat doar cu media de la bacalaureat, în timp ce la Medicină nu s-a dat examen din două materii, ci din una singură.

Iaşul are printre cele mai mici taxe din ţară

Un alt aspect ţine de taxe, loc unde Iaşul ocupă loc fruntaş, dar la capitolul cele mai mici taxe de şcolarizare. Spre exemplu, la Medicină Iaşul percepe celor care ocupă un loc la taxă un total de 8.500 de lei pe an, dar la Bucureşti taxa este aproape dublă: 15.000 de lei. Clujul şi Craiova au o taxă de 10.000 de lei, Târgu-Mureş de 9.000 de lei, doar Timişoara având un tarif uşor mai redus decât la Iaşi – 8.200 de lei. Cifrele sunt identice şi atunci când vine vorba despre Medicină Dentară, diferenţele fiind mai mici la Asistenţă Medicală Generală: 5.500 la Iaşi, 8.000 la Bucureşti, 4.800 la Cluj, 6.000 la Craiova, 4.000 la Târgu Mureş şi 5.500 la Timişoara. În medie, Craiova are cele mai mari taxe, fiind măcar 6.000 de lei la orice specializare, în timp ce doar la Iaşi şi Târgu-Mureş mai sunt specializări cu o taxă de 4.000 de lei / an. Iaşul are cea mai mică taxă din ţară şi la Farmacie, de doar 7.500 de lei, în contextul în care la Bucureşti, Cluj şi Craiova este 10.000, la Târgu-Mureş este 8.000, iar la Timişoara – 8.200 de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri