Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un apreciat profesor ieşean candidează la conducerea Academiei. Are sau nu prima şansă?

Acad. Bogdan Simionescu este cadru didactic al Universităţii Tehnice (TUIASI) şi vicepreşedinte în exerciţiu al Academiei Române.

GALERIE
Bogdan Simionescu
  • Bogdan Simionescu
- +

Un ieşean este oficial pe lista candidaţilor pentru cea mai înaltă funcţie din Academia Română, în persoana academicianului Bogdan Simionescu, cunoscut în Iaşi drept cadru didactic al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ (TUIASI), vicepreşedintele în exerciţiu al Academiei Române şi fost director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi. 

Alături de aceştia mai sunt înscrişi trei academicieni, Victor Voicu, care a participat la fiecare rundă de alegeri până în prezent, Ioan Aurel Pop, rectorul în exerciţiu al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi Cristian Hera, la rândul său vicepreşedinte actual al Academiei Române. Candidaţii mai au la dispoziţia ziua de astăzi, 21 martie, să îşi depună dosarele de candidatură pentru alegerile care vor avea loc în Adunarea Generală de pe data de 5 aprilie la Bucureşti. În mod normal, există aproximativ 230 de persoane care au drept de vot: membrii titulari, membrii cores­pondenţi şi membrii de onoare ai Academiei Române aflaţi în ţară. Dat fiind faptul că mai mulţi membri ai Academiei sunt însă plecaţi în străinătate, cel mai probabil în ziua alegerii nu vor fi mai mult de 150 - 160 de persoane în sală care să poată vota.

„Fiecare dintre candidaţi îşi va depune la cancelaria Academiei Ro­mâne un program managerial care va conţine tot ce ne propunem să facem în cazul în care vom fi aleşi în funcţia cea mai înaltă din Academie. Probabil va fi disponibil în câteva zile pentru toată lumea, va fi discutat de către fiecare dintre candidaţi care îşi va expune pe 5 aprilie programul în Adunarea Generală de la Bucureşti. Ulterior, vor exista şi întrebări, discuţii, critici şi, de ce nu, laude, fiecare membru îşi va putea spune părerea despre programe şi va putea adresa întrebări în legătură cu diferitele propuneri din ele“, a declarat acad. Bogdan Simionescu pentru „Ziarul de Iaşi“. Votul va fi secret, iar pentru ca un candidat să câştige din primul tur va trebui să obţină peste 66% dintre voturi, prin urmare cel mai probabil se va ajunge la turul al doilea unde va câştiga cine va obţine cele mai multe voturi. Există două propuneri pentru a ajunge în poziţia de candidat la funcţia de preşedinte al Academiei Române - fie autopropunerea, fie pro­punerea filialei de care aparţine academicianul respectiv. În cazul lui acad. Bogdan Simionescu, propunerea a venit din partea Filialei Iaşi a Academiei Române, prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu, preşedinte al filialei şi membru corespondent al forului academic declarând că există o susţinere puternică pentru acad. Bogdan Simionescu atât din Iaşi, cât şi din alte centre din ţară.

„Ştim cu toţii că se pregăteşte pentru a candida la funcţia de preşedinte al Academiei Române, iar filiala din Iaşi a făcut o recomandare în acest sens care, desigur, a fost acceptată. Consider că acad. Bogdan Simionescu este o personalitate marcantă a ştiinţei româneşti, cu răsunet internaţional în primul rând în domeniul său, al chimiei, dar nu numai“, a precizat prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu. Acad. Bogdan Simio­nescu a împlinit 70 de ani săptămâna trecută, în data de 16 martie, fiind, alături de acad. Ioan-Aurel Pop, unul dintre cei mai tineri membri titulari ai Academiei Române.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri