Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un comisar demisionează

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Pentru o ţară cu exigenţe modeste în ceea ce priveşte comportamentul demnitarilor şi înalţilor funcţionari publici, aşa cum este România, acţiunea doamnei von der Leyen în episodul Hogan ar putea reprezenta un bun exemplu de comportament principial.

Demisia comisarului european pentru comerţ, Phil Hogan (Irlanda), reprezintă o premieră nu doar pentru echipa doamnei Ursula von der Leyen, ci şi pentru instituţia care îndeplineşte rolul unui executiv al Uniunii Europene. A fost, desigur, un act impus de preşedintele Comisiei, care a decis să sancţioneze în cel mai aspru mod cu putinţă nerespectarea de către domnul Hogan a restricţiilor asociate pandemiei, în vigoare în ţara sa natală.

Comisarului european i-a venit de hac decizia neinspirată de a participa, în seara zilei de 19 august, la o cină festivă organizată într-un hotel de pe coasta de vest a Irlandei. Era vorba despre un eveniment aniversar - cincizeci de ani de la înfiinţarea societăţii parlamentare de golf - şi, desigur, şi-au făcut apariţia membri importanţi ai clasei politice, judecători şi alte oficialităţi. Domnul Hogan sperase să scape doar cu scuze şi promisiuni de tip „nu mai fac” - o strategie logică, dată fiind cunoscutul deficit de transparenţă şi responsabilitate al înalţilor oficiali europeni.

Spre ghinionul său, însă, la cină a participat şi ministrul irlandez al agriculturii. Multe se pot spune despre democraţia irlandeză, dar nu şi că publicul este timid în a-i controla pe demnitari. În consecinţă, ministrul a demisionat imediat, iar presiunea publicului s-a mutat asupra celorlalţi politicieni sau înalţi oficiali, inclusiv asupra domnului Hogan. Însă, pentru un comisar european, reacţiile publice - fie ele şi din ţara de origine - nu sunt suficiente pentru a-l înlătura din funcţie. Nici chiar criticile dure formulate la adresa domnului Hogan de către premierul irlandez, Micheál Martin - o situaţie inedită în sistemul de raporturi între Comisie şi guvernele membrilor „vechi” - nu puteau înclina balanţa, dacă problema nu ar fi fost transformată într-una europeană. Exact asta era pe cale să se întâmple, prin acţiunea mai multor europarlamentari, dar intervenţia discretă a doamnei von der Leyen a pus capăt controversei.

Preşedintele Comisiei a apreciat că tolerarea unui asemenea gest ar fi pus în cauză întreaga linie promovată de echipa sa, în privinţa combaterii pandemiei, şi ar fi expus forul executiv european la acuzaţii de aroganţă şi lipsă de responsabilitate politică. Cu alte cuvinte, ar fi contrazis o serie de promisiuni importante făcute anul trecut, în contextul controversatului proces de coagulare şi învestire a executivului comunitar. Pentru doamna von der Leyen, ar fi fost o decizie riscantă, mai ales într-un moment în care „elitele” europene sunt acuzate că vor să se conducă după alte reguli decât oamenii de rând.

Demisia lui Phil Hogan ar putea să capete valoare de precedent şi să contribuie la impunerea neoficială a unor standarde de comportament mai înalte pentru actualii şi viitorii membri ai Comisiei. Desigur, aceasta nu poate avea loc decât într-un context mai larg, în care să se discute despre multe alte chestiuni, de la posibile conflicte de interese la stilul de management. În caz contrar, controversa va rămâne una punctuală, specifică momentelor neobişnuite pe care le traversăm.

Pentru o ţară cu exigenţe modeste în ceea ce priveşte comportamentul demnitarilor şi înalţilor funcţionari publici, aşa cum este România, acţiunea doamnei von der Leyen în episodul Hogan ar putea reprezenta un bun exemplu de comportament principial. Comisarul irlandez era una dintre figurile importante ale echipei, se afla la al doilea mandat şi totodată la al doilea portofoliu important (gestionase agricultura în Comisia Juncker) şi, în fine, îşi câştigase o bună reputaţie în rândul puternicelor grupuri ce intră în parteneriate cu Comisia, în încercarea de a influenţa procesul legislativ comunitar. În plus, domnul Hogan era şi coleg de grup politic cu doamna von der Leyen, ambii aparţinând Partidului Popular European. Era, pentru a sintetiza, un personaj greu de înlocuit, mai ales în condiţiile în care trebuie adoptată o soluţie rapidă şi convingătoare. S-a dovedit, însă, că a fi greu de înlocuit nu e acelaşi lucru cu a fi de neînlocuit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri