Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un profesor de la Universitatea Tehnică Iaşi a fost ales membru titular al Academiei Române

GALERIE
Horia Roman Teodorescu
  • Horia Roman Teodorescu
- +
Prof. univ. dr. ing. Horia - Nicolai Teodorescu, cadru didactic al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), a devenit la finalul anului trecut membru titular al Academiei Române. Acesta este şi director al Institutului de Informatică Teoretică al Filialei Iaşi a Academiei Române, predând de-a lungul timpului la TUIASI cursuri precum Materiale pentru electronică, Fiabilitate, Procesarea imaginilor şi semnalului vocal sau Sisteme nuanţate. În prezent, acesta predă cursurile de Microcontrolere şi microsisteme, dar şi de Electronică şi informatică medicală, în timp ce la master predă Fundamentele inteligenţei artificiale.

Acad. Horia - Nicolai Teodorescu a precizat că a primit numirea ca pe o mare onoare, dar care presupune şi un număr mare de noi îndatoriri, responsabilităţi şi activităţi în cadrul Academiei şi în afara ei. „Poate cel mai bogat ansamblu de responsabilităţi este cel al datoriilor morale, în care membrii Academiei se implică adesea în colectiv sau anonim şi care sunt poate mai puţin vizibile. Exemple sunt participarea la colective de redactare de unor lucrări ample, precum Istoria Civilizaţiei Romaneşti, aflată în lucru, participarea la editarea şi îngrijirea de reviste ale Academiei Române, participarea la diverse activităţi de jurizare ştiinţifică, la activităţi culturale şi ştiinţifice organizate sau co-organizate de Academia Romană, redactarea de puncte de vedere fundamentate, solicitate de structuri ale statului sau decise de Academie ca fiind de importanţă vitală pentru stat şi naţiune – de exemplu, problema Roşia Montana. Desigur, am amintit doar câteva aspecte dintr-o ţesătură densă”, a declarat acad. Horia - Nicolai Teodorescu.

Academicianul a spus că se detaşează încă de la început de ideea „turnului de fildeş” în care sunt adesea acuzaţi academicienii că se refugiază, argumentând că aceasta idee nu a putut fi vreodată una adevărată. El a exemplificat academiile naţionale din mai multe ţări din lume, de la China, Japonia, la Franţa sau SUA, care sunt instituţii „cu activităţi intense şi ample, care adesea răbufnesc pe scena publică”, care au rolul de „gardieni naţionali” ai limbii, istoriei, culturii şi identităţii naţionale. „Sunt membri în Academia Română reprezentanţi ai celor mai active instituţii ale ţării, precum Biserica, Cultele şi Armata, precum şi ai tuturor ramurilor civilizaţiei actuale româneşti. Reprezentanţii atâtor instituţii ale ţării nu ar putea să se afle într-un «turn de fildeş». Membrii Academiei Române au fost în toată istoria de peste 140 de ani în mijlocul societăţii româneşti şi sunt complet implicaţi în evenimentele majore ale naţiunii”, a adăugat acad. Horia - Nicolai Teodorescu.

Contribuţiile ştiinţifice principale ale profesorului sunt în domeniile sistemelor inteligente şi inteligenţei artificiale, cu aplicaţii în special în ingineria biomedicală şi tehnologia vorbirii, dar şi în ramuri ale electronicii aplicate.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri