Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Universităţile se pregătesc să sprijine cadrele medicale: camere la dispoziţie în Agronomie şi Tudor

GALERIE
camere camin, tudor vladimirescu
  • camere camin, tudor vladimirescu
- +

Universităţile din Iaşi sunt pregătite să pună la dispoziţia autorităţilor spaţii în cazul în care problema carantinării va deveni una stringentă sau pentru medici, dacă aceştia vor avea nevoie de un loc un să se autoizoleze. 

În momentul de faţă Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ are două săptămâni de când a pus la dispoziţie o scară de la căminul T20 către Primărie, unde stau în prezenţi cazaţi la capacitate aproape maximă medici de la Spitalul de Neurochirurgie şi de la Boli Infecţioase, care au avut contact direct cu pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus. O prezenţă nouă din acest punct de vedere este cea a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, care au pus deja la dispoziţia Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, pe baza unui protocol, 27 de camere tip garsonieră din cel mai modern cămin pe care-l au la dispoziţie. Momentan, niciuna dintre acestea nu este ocupată.

Rectorul USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu, spune însă că este pregătit să pună la dispoziţie toate cele 100 de camere din căminul respectiv dacă situaţia „va deveni una dramatică“. „Momentan sunt cele 27 de camere pe care noi le ţineam pentru studenţii Erasmus şi sunt libere, iar atâta timp cât sunt medici, acolo nu vom avea studenţi, asta e clar. Sigur că, în caz de urgenţă şi în cazul unei nenorociri, dacă situaţia va fi foarte gravă, am cumpărat cutii, saci, numerotăm tot, punem în magazii şi putem elibera tot căminul să punem la dispoziţie 100 de camere“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu. Acesta a spus că deja a fost contactat de reprezentanţii Spitalului „Parhon“ pentru a vedea dacă mai există locuri disponibile. 

Doar 102 studenţi au rămas în Tudor
 
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a oferit Primăriei Iaşi pentru cazarea medicilor şi asistentelor de la spitalele din municipiu căminul T20, unul dintre cele mai moderne din campusul „Tudor Vladimirescu“. „Camerele folosite de către medici sunt destinate în general doctoranzilor. Fiecare cameră are 26 de metri pătraţi, un hol la intrare pentru depozitarea hainelor, bucătărie, baie şi balcon. De asemenea, este acces gratuit la internet şi cablu TV, lucruri de care beneficiau şi studenţii noştri“, subliniază dr. ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. În ceea ce priveşte modul de administrare a căminului în acest moment, conducerea Politehnicii ieşene nu mai are niciun amestec. Atât demersurile legate de paza căminului, dar şi cele legate de curăţenie au căzut în sarcina Primăriei Municipiului Iaşi. „Noi am predat camerele la cheie, cu tot ce este necesar, cu lenjerie de pat, pături, perne, pentru ca medicii şi celelalte cadre medicale să poată locui în cele mai bune condiţii încă din prima zi“, a adăugat Bogdan Budeanu. În acest moment, pe lângă medicii cazaţi în căminul T20, în Campusul „Tudor Vladimirescu“ încă mai locuiesc 102 studenţi, aceştia făcând parte din categoria studenţilor încadraţi ca excepţii, la hotărârea universităţii care anunţa închiderea tuturor căminelor. Cele 102 persoane cazate în acest moment sunt fie studenţi căsătoriţi şi care au şi copil, fie studenţi proveniţi de la casele de copii sau din orfelinate. Reprezentanţii UAIC nu au dorit să răspundă apelurilor de la „Ziarul de Iaşi“, însă pe Facebook circulă un anunţ al studenţilor reprezentanţi în structurile de conducere a universităţii în care se anunţă că niciun cămin nu a fost pus la dispoziţie autorităţilor să fie folosit în carantină.
 
Andrei MIHAI, Cătălin HOPULELE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri