Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE: Revoltă în rândul comercianţilor din E-gros din cauza chiriilor! Care este poziţia oficială a patronilor centrului

GALERIE
egros
  • egros
- +

UPDATE: Liderul consilierilor judeţeni liberali critică dur Camera de Comerţ pentru că solicită bani pentru certificatele de forţă majoră. El consideră că nici varianta în care se oferă o reducere de 50% nu este în regulă, fiindcă suma este şia aşa foarte mare. “Camera de Comert si Industrie a Romaniei cere 500 euro companiilor pentru un certificat de forta majora. Enorm de mult pentru vremurile de restriste prin care trecem. Chiar daca aplica o reducere de 50% pentru micile afaceri, tot e mult, unii dintre ei nu au 500 de euro pentru a trece cu familia peste aceasta perioada. Eu cred ca nu se realizează dramatismul situatiei prin care sunt nevoiti sa treaca multi intreprinzatori, lipsiti de orice fel de venit, cu conturile goale si fara nicio perspectiva pe un orizont de cel putin 3-4 luni, dar cu cheltuieli si obligatii care vor curge in continuare. De exemplu, situatia de la centrul comercial Egros e un abuz. Chiriasii sunt nevoiti sa plateasca 50% din chirie in aceasta perioada, dar fara posibilitatea de a avea acces la standul propriu, avand marfa sechestrata. Daca vor un certificat de forta majora, ii costa cat chiria pe o luna. Intreprinzatorii sunt jecmaniti pe toate fronturile. Se impune o reglementare a unor astfel de situatii, pentru a transa situatia atat din partea privatilor, cat si din partea administratiilor locale care au spatii inchiriate privatilor”, scrie Romeo Vatră pe contul său de Facebook.

 “Este absurd ca în acest context de forţă majoră, în care activitatea este interzisă prin ordonanţă militară, conducerea E-gros să respingă acceptarea notificărilor prin care se invocă imposibilitatea fortuită de executare a contractului, solicitând în continuare, abuziv şi nejustificat, plata chiriei din partea sutelor de locatari care au rămas fără venituri ca urmare a suspendării exercitării activităţii comerciale”, se arată într-o scrisoare primită pe adresa redacţiei “Ziarului de Iaşi”.

TEXT INITIAL: Comercianţii din complexului E-gros Trade se revoltă. Criza provocată de COVID-19 a obligat patronii magazinelor să pună lacătul pe spaţiile concesionate, dar, spun ei, conducerea centrului comercial le cere plata chiriei în continuare. Odată ce nu îşi mai desfăşoară activitatea, vânzătorii susţin, pe baza contractelor cu proprietarul spaţiului, că se află în imposibilitatea de plată a chiriilor şi a celorlalte costuri generate de închirierea imobilelor.

Pe de altă parte, Constantin Rădeanu, unul dintre proprietarii E-gros crede că în perioada asta “toată lumea trebuie să îşi asume nişte pierderi”. “Noi am făcut un pas spre ei şi le-am redus chiria cu 50%. Dacă vor scoate certificatul de la Camera de Comerţ, atunci vom lua o altă măsură, în funcţie de ce spune legea. Şi nouă băncile ne solicită acest certificat, ca să putem fi, la rândul nostru, scutiţi de anumite plăţi în perioada asta. Nu îl cerem în mod abuziv, sub nicio formă”, a precizat Constantin Rădeanu.

Comercianţii mai arată că, pentru a putea justifica neplata chiriei - urmare a lipsurilor materiale -, trebuie să obţină un document doveditor de la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi, care ajunge la 500 de euro. O sumă prea mare, spun aceştia.

Paul Butnariu, preşedintele CCI Iaşi, spune că tariful pentru obţinerea avizului a fost diminuat cu circa 50%, pentru a veni în sprijinul firmelor mici, care nu dispun de resurse financiare consistente. “Valoarea de 500 de euro pentru acest certificat este neschimbată de aproape 7 ani. Ceea ce am stabilit noi pentru firmele care sunt mai mici şi nu au posibilitatea să facă plata a fost să diminuăm tariful la jumătate, să venim în sprijinul lor. Pentru chirii este nevoie de certificat de forţă majoră. (...) Ar putea să fie util şi certificatul de urgenţă, pe care îl emite Ministerul Economiei şi îl dau gratuit. De ieri a început să apară  platforma şi poate va fi funcţională până luni”, a spus pentru “Ziarul de IaşI” Paul Butnariu, preşedintele CCI Iaşi.

E-gros Trade aparţine lui Constantin Rădeanu şi Cristian Delcea. În complexul comercial sunt circa 900 de magazine şi 1.500 de angajaţi. (Florentina SANDU)

Redăm integral scrisoarea primită pe adresa redacţiei noastre:

„Bună seara,

Vă scriu pentru a vă aduce la cunoștință o serie de evenimente care s-au petrecut în Iași în ultimele zile, în contextul crizei COVID-19 și a reacției unor persoane influente la nivel local – conducerea EGROS TRADE S.R.L. - care exercită presiuni prin intermediul unor nelegiuiri de care întreaga comunitate locală trebuie să ia la cunoștință, pentru că, după cum prea bine știm, la Iași fac legea baronii locali, persoanele influente din punct de vedere financiar și manipulatoare, nu dispozițiile legale care protejează categoriile de persoane defavorizate în această criză – mii de familii care trăiesc din urma desfășurării micilor afaceri comerciale care susțin economia locală. Voi prezenta, pe scurt, actuala situație de fapt, mai exact abuzurile și nelegiuirile săvârșite de către conducerea Egros – Iași asupra celor câteva sute de locatari care își desfășoară activitatea comercială în acest spațiu.

Aceste fapte s-au petrecut în următorul context legal:

  • Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212, din 16.03.2020,
  • Ordonanței Militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 publicată în Monitorul Oficial al României nr. 232, din 21.03.2020.

După instituirea stării de urgență la nivel național prin decretul prezidențial precizat anterior, ca urmare a agravării răspândirii COVID-19 și pe fondul unei reacții colective tensionate, din cauza îngrijorării provocate de această pandemie, locatarii Egros au solicitat pe de o parte, suspendarea activității comerciale, din cauza riscului crescut de infectare cu noul virus, risc extrem de ridicat în cadrul unui centru comercial de asemenea dimensiuni și cu o asemenea capacitate numerică și, pe de altă parte, suspendarea executării contractelor de locațiune ca urmare a intervenirii unui caz de forță majoră. Conducerea Egros Iași nu a fost de acord cu aceste solicitări întemeiate ale locatarilor, solicitând executarea în continuare a contractelor, unii dintre locatari chiar semnând un act adițional prin care a operat o reducere a chiriei. Locatarii nu au fost informați corespunzător, motiv pentru care la nivel colectiv s-au instaurat o incertitudine și o reticență legate de următorul aspect: chiriașii, nefiind informați corespunzător, nu au vrut să semneze actul adițional pentru că le-a fost frică de situația în care se vor închide centrele comerciale prin ordonanță militară și ei tot vor trebui să platească în continuare chirie, pentru că au semnat acel act adițional.

Ulterior, conform așteptărilor, a fost adoptată Ordonanța Militară nr. 2/2020, prin care, evident, au fost suspendate activitățile comerciale, pe fondul acestei răspândiri a noului virus care a provocat această pandemie la nivel mondial.

Ordonanța Militară nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 prevede următorul text legal: „Se suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie”.

În contextul instituit legal prin intermediul acestei ordonanțe militare, este mai mult decât evidentă suspendarea activității comerciale în centrele comerciale, printre care, bineînțeles, și complexul comercial din Iași – Egros.

Deși a fost suspendată activitatea comercială în Egros – Iași, conducerea a solicitat într-un mod absolut ilegal și imoral plata în continuare a chiriei de către locatari. Aceștia au apelat, bineînțeles, la prevederile din contractul de locațiune referitoare la forța majoră. Astfel, contractul de locațiune încheiat între locatari și Egros – Iași cuprinde următoarea clauză referitoare la forța majoră:

Forța majoră apară de răspundere partea contractantă care o invocă, în caz de neexecutare totală sau parțială a obligațiilor contractuale. Cazul de forță majoră trebuie notificat celeilalte părți în temen de 5 zile de la producerea acestuia.”

Următorul pas pe care l-au făcut locatarii a fost, conform clauzelor contractuale, notificarea conducerii Egros cu privire la intervenirea cazului de forță majoră, prin intrarea în vigoare a Ordonanței Militare care interzice desfășurarea activității comerciale. Locatarii au explicat în notificări că este vorba despre o imposibilitate de executare a contractului, prin faptul că nu mai pot desfășura activitatea comercială – aceasta fiind suspendată – motiv pentru care nu pot efectua plata chiriei rezultată din exercitarea acestei activități comerciale suspendate.

Răspunsul conducerii Egros a fost că, inclusiv în acest context al pandemiei declarate la nivel mondial de OMS, al decretului prezidențial care instituie stare de urgență la nivel național (după aproximativ 20 de ani) și al ordonanțelor militare ce au urmat, prin care se interzice expres desfășurarea activității comerciale, locatarii (tot) trebuie să facă dovada intervenirii forței majore, nu doar să o invoce, pentru că în momentul de față, în care activitatea comercială este interzisă, contractul produce în continuare efecte, adică această chirie rezultând din desfășurarea activității comerciale tot trebuie plătită.

În contractele de locațiune intervenite între locatari și Egros Iași este prevăzut faptul că forța majoră se probează prin obținerea documentelor doveditoare de la Camera de Comerț și Industrie Iași, printr-un aviz, care, culmea, costa 500 de euro.

Chiriașii au nevoie de acest document ca să justifice neplata chiriei pentru că se află în imposibilitate materială, ca urmare a interzicerii desfășurării activității comerciale prin ordonanță militară, document eliberat de Camera de Comerț care costă 500 de euro!!!

Este absolut inadmisibil, absurd și demn de schițele lui Caragiale cum, pentru a putea justifica neplata chiriei într-un contract, ca urmare a instituirii stării de urgență, a intervenirii forței majore și a interzicerii desfășurării activității comerciale, este nevoie de un document cerut de conducerea Egros – Iași, document care costa 500 de euro!!! Este evident că locatarii Egros, în acest context al suspendării activității comerciale, nu dispun de resursele financiare pentru a obține acest document solicitat în mod expres de către conducerea Egros – Iași.

Caracterul abuziv al conducerii Egros – Iași depășește absolut orice limite imaginabile. Aproape 1000 de persoane au rămas fără venituri în această perioadă, din care câteva sute de familii sunt lipsite în totalitate de orice resurse financiare, activitatea comercială din cadrul Egros fiind unica sursă de venit.

Este absolut absurd ca în acest context de forță majoră în care, mai mult, activitatea care produce chiriile lunare este și interzisă prin ordonanță militară, conducerea Egros să respingă acceptarea notificărilor prin care se invocă imposibilitatea fortuită de executare a contractului, solicitând în continuare, abuziv și nejustificat, plata chiriei din partea sutelor de locatari care au rămas fără venituri ca urmare a suspendării exercitării activității comerciale, cu consecința rezilierii contractelor de locațiune care produc venituri pentru atâtea sute de persoane.

Mai mult, conducerea Egros, acționând cu o vizibilă rea-credință, prin intermediul firmelor de pază, a interzis locatarilor să și intre în complex și să își ia propria marfă din standuri. Motivul pentru care mulți locatari au încercat să își ia marfa din complexul Egros este frica de a le fi reziliate contractele pentru neplata chiriei și de a le fi blocat accesul în standuri. Conducerea Egros, simțind pericolul de a pierde marfa oamenilor care intenționează să abandoneze standurile, fiindcă nu au resursele financiare de plată a chiriei, a luat această decizie abuzivă și ilegală de a le restricționa accesul locatarilor în standuri pentru a-și lua propria marfă de acolo. Locatarii au dreptul să își exercite absolut toate drepturile de proprietate asupra mărfii din standuri, marfă care este independentă de contractele de locațiune încheiate cu Egros – Iași. Unii dintre locatari au dorit să își ia marfa din standuri pentru a-și vinde produsele online, în contextul interzicerii desfășurării activității comerciale în centrele comerciale, însă nu au putut să facă acest lucru, din cauza firmei de pază care a executat ordinul conducerii Egros, care a interzis absolut ilegal acest lucru.

Chiria pe care conducerea Egros – Iași o solicită, sub sancțiunea rezilierii contractelor, locatarilor din Egros este absolut NEJUSTIFICATĂ. Contractele de locațiune prevăd expres faptul că forța majoră exonerează de răspundere în caz de neexecutare, locatarii notificând această intervenire a forței majore conform prevederilor din contracte, invocând această imposibilitate obiectivă de plată a chiriei, din cauza interzicerii desfășurării activității comerciale, însă conducerea Egros respinge această invocare a forței majore – deși în contracte este o cauză care exonerează de răspundere – în lipsa dovedirii acesteia prin intermediul unui aviz de la Camera de Comerț Iași care costa 500 de euro!!! Este absolut incredibil ce se întamplă: ordonanța suspendă activitatea comercială, locatarii nu mai pot desfășura niciun comerț și, implicit, nu mai pot efectua plata chiriei, iar conducerea Egros – Iași solicită, încă, atât de abuziv, plata chiriei, sub sancțiunea rezilierii contractelor.

Locatarii, disperați, și-au pus speranțele inclusiv în certificatul de urgență care va putea fi obținut în zilele următoare, în contextul intrării în vigoare a „Ordinului nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2”, însă locatarii rămân sceptici în privința acceptării unui astfel de document, în condițiile în care prevederile contractuale condiționează obținerea acestuia de la Camera de Comerț Iași și mai ales, în condițiile acestor abuzuri și a relei-credințe evidente manifestate de către conducerea Egros – Iași.

În ceea ce privește latura etică și morală – este evident că această conducere Egros – Iași ar fi în stare să depășească orice limite ale conștiinței, călcând pe cadavre și profitând de situația extrem de gravă în care se află sute de familii din Iași care își desfășoară activitatea comercială în cadrul acestui complex Egros.

Însă, de departe cel mai grav aspect rămâne reaua-credință, încălcarea dispozițiilor legale, nesocotirea unor acte normative și (culmea!) chiar nerespectarea propriilor prevederi contractuale de care nu ține cont conducerea Egros - Iași. Conducerea Egros joacă la cacealma, profită de faptul că oamenii nu își permit să plătească chiria, cu atât mai mult să apeleze la servicii juridice de specialitate, acționând în instanță. Conducerea Egros profită că oamenii sunt disperați că au rămas fără venituri și că în niciun caz nu-și vor permite să acționeze în instanță, neavând resursele necesare. Conducerea Egros mizează pe slăbiciune, pe frică, pe neștiință, pe lipsa unor mijloace financiare, pe imposibilitate fortuită, pe vulnerabilitate și pe îmbogățire ilegală și imorală.

Este vorba de oameni influenți, manipulatori, baroni locali, care profită de faptul că sute de familii trăiesc din pâinea câștigată în acest complex comercial Egros, pentru a se îmbogăți nejustificat și ilegal. Egros – Iași nu ține cont de notificările oamenilor prin care arată că se află în imposibilitate de executare a contractului, cerându-le în continuare să plătească niște bani care nu se justifică, în contextul în care în contracte o astfel de forță majoră exonerează de răspundere. Ba mai mult, le și solicită ironic și absolut incredibil să obține niște documente de la Camera de Comerț Iași care costă 500 de euro (!!!), oamenii rămânând fără niciun venit și evident, neavând bani să plătească nicio chirie în acest context legal în care activitatea comercială pe care o prestau a fost interzisă”

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri