Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Urletul adolescenţilor, partea întunecată a profesiei mele. ”Mamă, unde ești? Oare ai să mă auzi vreodată?

GALERIE
depresia-adolescenti
  • depresia-adolescenti
- +

”Îmi urăsc mama! Nu m-a dorit, și mi-a arătat asta ori de câte ori a avut ocazia!”

”N-am să-mi iert niciodată tatăl pentru că ne-a lăsat pentru o altă femeie care a înlocuit-o pe mama!”

”Știu că a avut posibilitatea să ne ofere un trai foarte bun, dar nu a făcut-o! Sunt șocat și acum de acele poze cu ea dezbrăcată pe care le-am găsit în telefonul lui! Cu ea și copilul ei a cheltuit banii, iar noi nu aveam cu ce să cumpărăm cărțile pentru școală.”

”Mamă, unde ești? Oare ai să mă auzi vreodată? Asta îmi vine să-mi întreb mama care e în casă cu mine, dar care nu mă vede și nu mă aude de când a divorțat. Mamă, ai dreptul să fii depresivă, dar eu nu sunt vinovat.”

Patru cazuri diferite, aceeași vârstă – 13 ani.

Cum au supraviețuit acești copii până să fie aduși în cabinet? Prin automutilare și învinovățire.

Cât de eficientă va fi terapia pentru aceștia? Depinde, în mare parte, de părinții care i-au îmbolnăvit, de grupul de prieteni ce pot menține și încuraja conduita autodistructivă, precum și de consumul de substanțe (droguri, alcool).

În momentul în care sunt contactată de părinți sau alte rude ale unor copii ce trec prin separarea părinților, modific programările din agendă, astfel încât să îi pot primi cât mai repede. Motivul principal pentru care fac asta este legat de teama unor eventuale tentative de suicid care, de cele mai multe ori, nu le sunt cunoscute părinților, tocmai pentru că au eșuat, iar adolescenții caută să se perfecționeze pentru a nu mai da greș. Sigur că se nasc întrebările: Bine, dar ce se mai poate face cu adolescenții ăștia dacă deja și-au propus să termine cu absolut orice? Cum mai pot fi întorși din drum? N-ar fi mai eficient un tratament psihiatric? Abordarea mea este următoarea: propun părintelui câte două întâlniri pe săptămână în prima lună, precum și monitorizarea strcită a adolescentului, dar din umbră. Dacă într-o lună nu apar deloc schimbări, abia în acel moment cer consult psihiatric de specialitate. În 90% din cazuri, am reușit atât de bine să intru în lumea lor și să rezonez cu ei, încât lucrurile au decurs mai mult ca perfect. Desigur, ritmul adolescentului poate fi lent, insesizabil, cu recăderi în ceea ce privește emoțiile negative, însă acestea nu mă descurajează, ci din contră, mă ajută să-mi dau seama că suntem pe drumul cel bun. Suportul părinților nu a fost de fiecare dată cel așteptat, ei înșiși având tulburări emoționale pe care nu le puteau controla sau educa sub nicio fromă, motiv pentru care copilul era obligat să învețe cum să accepte respingerea, ignorarea și cum să le integreze ca facând parte din istoria propriei vieți. Divorțul părinților în această etapă a schimbărilor, adolescența, va aduce schimbări marcante și definitive în rândul celor ce pierd brusc o figură importantă. Caruselul de emoții pe care copilul în plină formare le experimentează devine de nesuportat, se transformă într-un labirint fără ieșire, și singura soluție validă este cea a curmării suferinței prin deces.

Iată câteva sfaturi pentru partenerii care urmează să rămână doar părinți:

-        Informați-vă copilul cu privire la ceea ce urmează să se întâmple – separarea fizică.

-        Fără a-l încărca cu informații pe care, din punct de vedere emoțional, nu le-ar putea duce, fiți sinceri și explicați motivele ce stau la baza deciziei voastre.

-        Asigurați-l de tot suportul vostru emoțional, financiar, moral, afectiv, indiferent de distanța fizică ce se va crea odată cu momentul inevitabil al plecării unuia dintre părinți.

-        Dacă există a altă personaă în viața unuia dintre voi, lăsați copilul să știe că aceasta nu îi va înlocui celălalt părinte și nici nu i-l va fura pe celălalt. Copilul vrea să vă vadă fericiți, și nu neapărat împreună.

-        Vorbiți frumos despre fostul partener ca părinte! Nu aveți dreptul să înrăiți copilul sau să-i influențați deciziile viitoare. Războiul vostru nu îi aparține.

-        Răspundeți-i la întrebările pe care le are și lăsați-l să-și exprime deschis emoțiile.

-        Nu vă simțiți vinovat de alegerea făcută. Un copil cu părinți divorțați nu va avea probleme în viață. Simțiți-vă vinovat dacă divorțați și de copil! Abia acesta va avea probleme!

Momentul în care doi oameni aleg să se separe, este momentul în care aceștia au ajuns să se înțeleagă cel mai bine unul pe celălalt.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri