Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO: Cum va arăta şi ce dotări va avea drona militară britanică ce ar putea fi produsă în România

GALERIE
    - +

    România vrea să dea circa 300 de milioane de euro pe mai multe sisteme de drone tactice pentru Armată, iar competiţia pentru acest contract începe să prindă contur. Thales propune României drona tactică Watchkeeper X, dezvoltată din drona Hermes 450 al israelienilor de la Elbit conform specificaţiilor armatei britanice. Reprezentanţii Thales au explicat într-un interviu pentru HotNews.ro ce specificaţii-cheie are Watchkeeper X faţă de competitori şi cum ar putea arăta cooperarea industrială astfel încât drona să fie produsă în ţară.

    MApN a obţinut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziţia a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic iniţial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.

    Primii care s-au arătat interesaţi de acest contract au fost israelienii de la Elbit care au propus drona lor Hermes 450 pe care să o şi producă în România. Detalii şi video aici.

    Sistemul propus acum de Thales - Watchkeeper X - are la bază tocmai platforma Hermes 450 realizată de cei de la Elbit, acelaşi sistem pe care israelienii îl propun separat României. A fost însă dezvoltat şi personalizat conform standardelor NATO şi cerinţelor aspecifice ale armatei britanice şi e e un produs al unui joint-venture între Thales şi Elbit.

    Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul Thales România, a explicat pentru HotNews.ro că sistemul Watchkeeper vine însă cu câteva modificări şi îmbunătăţiri ce au fost dezvoltate conform standardelor NATO şi cerinţelor specifice ale armatei britanice şi care ar fi plusuri faţă de alţi competitori de pe piaţă:

    - Este capabilă să decoleze şi să aterizeze automat şi poate opera şi de pe piste neamenajate (ex. de iarbă sau nisip)

    - Este dotată cu două tipuri de senzori: senzori multispectrali (electro-optici şi infraroşu), dar şi un radar ce acoperă o zonă de 100 de kilometri şi poate detecta, identifica şi supraveghea ţinte în mişcare.

    - Este capabilă să opereze în toate condiţiile meteo şi în toate anotimpurile, având un sistem propriu de degivraj.

    - Are sisteme de comunicaţii NATO criptate şi poate opera în zone ostile şi cu un grad mare de bruiaj, inclusiv unde semnalul GPS nu există.

    - Are certificare pentru a zbura în spaţii aeriene nesegregate, adică spaţii aeriene deschise tuturor modalităţilor de transport aerian civil şi unde sisteme aeronautice cu şi fără echipaj pot opera în acelaşi timp.

    Cititi materialul integral pe hotnews.ro

     

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri