Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

(VIDEO-EXCLUSIV) Echipa lui Popa a scos cuţitele. Capul lui Chirica, trofeu pentru Liviu Dragnea

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Soarta în PSD a primarului Mihai Chirica şi a doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi va fi decisă până la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit unor surse din partid, decizii de excludere nu vor fi doar la Iaşi, ci şi în alte judeţe unde şeful PSD Liviu Dragnea a fost contestat de unii lideri. 

La Iaşi, trei politicieni sunt pe listă: Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu (viceprimar) şi Sorin Iacoban (fost deputat). În timp ce Harabagiu este văzut drept „mâna dreaptă“ a primarului, Iacoban conduce de facto organizaţia municipală a PSD Iaşi. Aceeaşi organizaţie care, în ianuarie, a emis un comunicat prin care îşi arăta susţinerea faţă de guvernul condus de Mihai Tudose.

Acel demers a fost şi pretextul pentru care Comisia de etică a organizaţiei judeţene a PSD Iaşi a recomandat conducerii filialei, aseară, excluderea din partid a celor trei social-democraţi şi sancţionarea cu avertisment a lui Paul Boişteanu (şef al organizaţiei municipale) şi a lui Gabriel Teodorescu (secretar al organizaţiei muncipale). De menţionat că liderii „de la judeţ“ ai filialei sunt, mai mult sau mai puţin, susţinători ai şefului PSD, Liviu Dragnea. Recomandarea Comisiei va ajunge pe masa Biroului Permanent Judeţean şi, ulterior, la Comitetul Executiv Judeţean, for care va lua decizia finală. „Eu mă gândesc că mai există un dram de raţiune“, a comentat primarul Chirica posibilitatea excluderii sale din partid.

Harabagiu va fi numit administrator public?

În cazul în care cei trei sunt excluşi, singurul efect imediat ar fi pierderea mandatului de viceprimar în cazul lui Gabriel Harabagiu. Însă, anul trecut, Consiliul Local (CL) a votat o hotărâre privind înfiinţarea funcţiei de administrator public. Potrivit unor surse din PSD, dacă Harabagiu va pierde mandatul de viceprimar, atunci, cel mai probabil, va fi numit interimar în funcţia de administrator. Postul vine la pachet cu delegarea de atribuţii, care pot fi asemănătoare cu cele pe care le îndeplineşte acum Harabagiu din funcţia de viceprimar. „Am auzit şi eu zvonurile astea referitoare la o asemenea posibilitate (excluderea din partid - n.r.). Eu nu am înţeles despre care PSD vorbim, despre PSD-ul organizaţiei care m-a propus să fiu primar sau despre PSD-ul lui Dragnea căruia nu-i convine că mai sunt şi oameni cu puncte de vedere. Dacă vrea să distrugă social-democraţia, nu o să poată pentru că social-democraţia nu s-a născut la Teleorman“, a declarat Mihai Chirica, întrebat despre posibila sa excludere din PSD, la finalul unei dezbateri publice care a avut loc, aseară, pe tema bugetului local din 2018. Însă, edilul şef al Iaşului a subliniat că decizia excluderii depinde „foarte mult şi de viziunea colegilor“ săi din PSD. „Este o situaţie creată artificial, şi îmi pare rău că s-a ajuns aici. Eu am încredere în colegii mei din BPJ că vor analiza şi vor decide, în consecinţă, toate faptele şi acţiunile mele de-a lungul celor 16 ani de când sunt membru PSD. În decizia Comisiei există o doză de subiectivism pe care, la momentul potrivit, o voi dezvălui“, a spus Harabagiu.

El a refuzat să comenteze posibila numire a sa în funcţia de administrator public dacă va pierde mandatul de viceprimar. Sorin Iacoban nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. În apărarea celor trei propuşi pentru excludere a intervenit europarlamentarul Cătălin Ivan. Acesta a menţionat că a fost constituit „un pluton de execuţie“ şi a alimentat zvonurile că situaţia de la Iaşi nu este singulară. „Această lovitură dată PSD-ului arată că cei care conduc acum partidul au o agendă personală mult mai importantă decât cea a PSD. Din momentul excluderii celor trei, PSD renunţă definitiv la orice şansă de a mai câştiga Primăria în 2020“, a comentat Ivan. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri