Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iată exemplu de respectare a legii într-un monument istoric, de la principalul partid de guvernământ!

(VIDEO) Legea, doar pentru cei de rând. PSD Iaşi renovează sediul fără aviz. Fiindcă poate!

GALERIE
sediu PSD Iasilucrari sediu PSD interior (2)lucrari sediu PSD interior (1)lucrari sediu PSD interior (3)lucrari sediu PSD interior (4)lucrari sediu PSD interior (5)
  • sediu PSD Iasi
  • lucrari sediu PSD interior (2)
  • lucrari sediu PSD interior (1)
  • lucrari sediu PSD interior (3)
  • lucrari sediu PSD interior (4)
  • lucrari sediu PSD interior (5)
- +

Interpelaţi de reporterii noştri în legătură cu acest aspect, şi fără a şti că avem imagini, liderii PSD ne-au spus că au strâns 50.000 de lei „mână de la mână“, şi că e vorba doar de ceva gen aspirator şi mop: „curăţenie şi igienizare“. Când le-am spus de pozele cu pereţi sparţi, camere unite între ele etc., au părut că dau în bâlbâială. Au explicat că pereţii sparţi, deşi par groşi de peste 40 cm, erau de fapt din rigips. Intervenţiile fără aviz la monumente istorice, cum este sediul PSD de pe Ştefan cel Mare, nu sunt pasibile doar de amendă contravenţională, ca o gaură într-un perete la bloc, ci constituie infracţiune, necesitând autorizare şi de la Primărie, şi de la Direcţia de Cultură. În plus, PSD e chiriaş, neanunţând nici măcar proprietarul (DEP Iaşi). De asemenea, intervenţiile la instalaţii trebuie autorizate şi de ISU.

PSD Iaşi, filială a principalului partid de guvernământ, ne dă un exemplu concludent despre modul în care ar trebui să respectăm cu toţii legea. Filiala a demarat ample lucrări de renovare a propriului sediu, clădire monument, fără a avea nicio autorizaţie. Social-democraţii spun că au pus mână de la mână pentru a strânge circa 50.000 lei, suma estimată prin devizul de lucrări. Însă au „uitat“ un lucru important: nu au cerut autorizaţie de la Primărie sau alte instituţii. PSD are sediul într-un imobil monument istoric de pe bd. Ştefan cel Mare, la etajul II al clădirii unde funcţionează la parter şi birouri ale Direcţiei Locale a Finanţelor Publice Iaşi.

PSD: „Curăţenie şi igienizare“

Unii liderii PSD Iaşi afirmă că sunt lucrări „de curăţenie şi igienizare“, dar fotografiile făcute ieri de reporterii „Ziarului de Iaşi“ arată intervenţii clar mai semnificative, ce includ chiar şi spargeri de pereţi şi unificări de camere. Astfel, două încăperi au fost transformate într-o sală de conferinţe, în condiţiile în care un perete - despre care liderii ai PSD spun că ar fi fost din rigips - a fost desfiinţat parţial pentru a face loc unei arcade. Totodată, în mai multe camere s-au desfăşurat lucrări de tencuieli şi zugrăveli. Nu e clar ce fel de schimbări au avut loc în toate încăperile „atacate“ întrucât reporterii „Ziarului de Iaşi“ au avut un acces limitat în incintă. Cert este că lucrările se desfăşoară de câteva luni, iar PSD nu a notificat proprietarul (Direcţia de Exploatare Patrimoniu a municipalităţii ieşene). Nu e clar dacă există avize de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în cazul în care lucrările au vizat şi modificări ale instalaţiilor, sau de la Direcţia Judeţeană de Cultură. Social-democraţii au apelat la o firmă specializată pentru realizarea lucrărilor, dar, din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, unii lideri ai filialei nu au participat doar cu bani, ci au furnizat şi materiale de construcţii.

Sesizată, Poliţia Locală a mers ieri-dimineaţă în control la sediul PSD Iaşi. „Am efectuat verificări la imobilul respectiv. În prezent, suntem în faza de cercetare, beneficiarul a fost notificat să se prezinte la sediul Poliţiei Locale pentru a prezenta documentaţia în baza căreia desfăşoară acele lucrări. Dacă vor fi constatate nereguli, întreaga documentaţie va fi înaintată Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean“, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Daniel Ungureanu. Cel mai probabil, poliţiştii locali vor înainta dosarul la IPJ, având în vedere că reprezentanţii municipalităţii au precizat ieri că instituţia nu a fost informată despre aceste lucrări.

„Nu avem nicio autorizaţie eliberată în acest sens“, a spus sec purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. Şeful Direcţiei de Cultură, Virgil Băbâi, sprijinit pentru această funcţie în trecut chiar de PSD, a refuzat ieri să ofere informaţii pe această temă, dar a menţionat că se vor face „verificări“. El a motivat că nu face declaraţii telefonice, dar când i-a fost propusă o întâlnire la sediul instituţiei, a susţinut că abia astăzi poate fi găsit („sunt pe teren“), deşi discuţiile au fost purtate în prima parte a zilei.

Monument istoric de categoria B

Cei mai mulţi dintre liderii PSD Iaşi contactaţi ieri de „Ziarul de Iaşi“ au refuzat comentarii pe acest subiect. Preşedintele organizaţiei judeţene, Maricel Popa, a motivat că nu poate vorbi întrucât se afla la Bucureşti, la o discuţie pe tema Spitalului Regional de Urgenţă. Dintre liderii locali, doar unul singur a acceptat ieri să vorbească deschis despre intervenţiile de la clădirea din Ştefan cel Mare. „Sediul PSD a necesitat o igienizare, şi va arăta, să sperăm, foarte bine.

Bineînţeles, este contribuţia tuturor membrilor de partid. Eu nu ştiu dacă este monument istoric. Ar trebui studiată lista de monumente pentru a putea vedea dacă ne regăsim acolo“, a declarat Marius Ostaficiuc, vicepreşedinte al filialei municipale Iaşi. Pe lista monumentelor istorice din Iaşi, la poziţia 1.272, se află clădirea de pe bd. Ştefan cel Mare a cărei denumire este „Administraţia Finanţelor Publice Locale şi sedii partide“. Potrivit sursei citate, imobilul este un monument istoric de categoria B (monumente reprezentative pentru patrimoniul cultural local). „Văzând, de fapt, faţada clădirii sau celelalte intervenţii făcute de Primăria Municipiului Iaşi sau de ceilalţi chiriaşi, cu siguranţă este un haos. Noi nu am făcut astfel de modificări ale faţadei, nu am adus atingere acestei clădiri istorice, dacă ea este monument istoric“, a completat Ostaficiuc. El a adăugat că lucrările sunt finanţate din contribuţiile membrilor de partid, după ce, în prealabil, a fost făcut un apel în acest sens în organizaţie. Tot el ne-a furnizat şi suma estimată pentru lucrări: 50.000 lei.

Scurt istoric al clădirii

Potrivit specialiştilor, clădirea este oficial pe lista monumentelor istorice, dar nu reprezintă un imobil „valoros“ din punct de vedere arhitectural. De-a lungul timpului, clădirea a suferit mai multe intervenţii şi a adăpostit inclusiv sediul regional pe Moldova al Partidului Comunist Român.

„Cea mai veche funcţiune, de sfârşit secol XIX, a fost un mare magazin de stofe la parter, iar la etaj erau trei apartamente de închiriat. Nu e foarte clar în ce măsură se păstrează acea clădire, care mereu a fost transformată, sau dacă, la un moment dat, a fost dată jos şi construită alta din nou“, a declarat ieri profesorul Sorin Iftimi, istoric şi muzeograf. El a menţionat că, în anul 1918, clădirea a fost cumpărată de Prima Societate de Economie din Iaşi, care şi-a mutat sediul în acest imobil. În 1948, clădirea a devenit sediul regional pentru Moldova a Partidului Comunist Român şi, ulterior, a adăpostit banca agricolă. „Clădirea este, formal, monument istoric, dar lista monumentelor conţine destule lucruri neclare. Clădirea e foarte transformată faţă de ce era, şi niciodată nu a fost o capodoperă de arhitectură. A fost o clădire utilitară“, a mai spus Sorin Iftimi.

Comunicat al PSD Iaşi: „Lucrările nu au nevoie de autorizaţie de construire“

Într-un comunicat remis aseară târziu, PSD Iaşi a susţinut că pentru lucrările efectuate în sediul propriu nu a fost necesară o autorizaţie de construire. Despre peretele care era între primele două încăperi din sediu, unde acum există o arcadă, filiala susţine că „separaţia“ s-a făcut „cu mulţi ani în urmă“. „În ceea ce priveşte separaţia dintre cele doua încăperi, aceasta a fost realizată cu mulţi ani în urmă, acum revenindu-se la forma anterioară.

Astfel de modificări provizorii au mai existat şi în holul imobilului şi au fost desfiinţate odată cu efectuarea acestor lucrări de igienizare şi întreţinere“, se arată în comunicatul PSD. Organizaţia susţine că a efectuat „un demers“ către Comisia Zonală a monumentelor istorice, din cadrul Direcţiei de Cultură, prin care a adus „la cunoştinţa autorităţii intenţia de efectuare a lucrărilor“, iar Comisia ar fi comunicat că lucrările nu necesită autorizaţie. „Aceste lucrări au avut în vedere evitarea degradării imobilului monument istoric şi asigurarea condiţiilor optime de utilizare. Totodată, în perioada următoare, vor fi efectuate, conform prevederilor legale, şi lucrări la faţada exterioară a clădirii, fără a fi necesară în acest sens obţinerea unei autorizaţii de construire“, se mai precizează în comunicatul PSD. Potrivit sursei citate, organizaţia cunoaşte statutul de monument istoric al imobilului şi a menţionat că în efectuarea lucrărilor de igienizare şi întreţinere a spaţiilor interioare prin lucrări de finisaje a avut în vedere dispoziţiile legale privind lucrările care pot fi realizate fără emiterea unei autorizaţii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri