Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(UPDATE) Popa îl cheamă pe Chirica să se spovedească. Un prim verdict mâine

GALERIE
Mihai Chirica excludere
  • Mihai Chirica excludere
- +

Organizaţia municipală a dat ieri o rezoluţie de susţinere a primarului. Numai că discuţiile se vor purta în BPJ şi în CEx, unde tabăra lui Maricel Popa deţine controlul.

UPDATE 1: Anunţat iniţial pentru astăzi, Biroul Permanent Judeţean al PSD, condus de Maricel Popa, va avea loc mâine. Ca o noutate faţă de informaţiile vehiculate anterior, celor cinci “disidenţi” li se va permite să se apere în faţa liderilor de la judeţ. Comitetul Executiv Judeţean, organismul care va lua decizia finală privind sancţionarea celor cinci, se va întruni săptămâna viitoare. Decizia BEJ de mâine va fi cu titlu de recomandare pentru "sentinţa" de săptămâna viitoare.

UPDATE:

Se amână decizia privind soarta lui Chirica în PSD. Forul județean nu se mai întrunește azi

TEXT INIȚIAL:

Primarul Mihai Chirica intră astăzi la judecata şefilor organizaţiei judeţene a PSD Iaşi. Forul de conducere al filialei va decide dacă îl exclude sau nu din partid, alături de doi apropiaţi ai săi: Gabriel Harabagiu (viceprimar) şi Sorin Iacoban (fost deputat). Aseară, ei au primit spriji­nul organizaţiei municipale a PSD Iaşi şi au declarat că o eventuală excludere decisă de colegii de la „judeţ“ nu va respecta statutul PSD, drept pentru care vor depune contestaţii. Principalul argument invocat ţine de proceduri interne în astfel de cazuri. Şedinţa „municipalei“ PSD nu a fost lipsită de tensiuni, primarul şi unul dintre vice­preşedinţi având un schimb acid de replici.

O decizie care s-a luat ieri, dar nu a fost făcută publică, vizează excluderea din partid a lui Mihai Gavril, membru al Comisiei de etică, for ce a propus sancţiunile în cazul celor trei. Motivul? Surse din PSD spun că Gavril a fost în conflict de interese întrucât îi va lua locul lui Gabriel Harabagiu în Consiliul Local, dacă acesta din urmă va fi exclus astăzi din PSD. La finalul unor discuţii de aproape două ore, „profunde şi aprinse“, aşa cum le-a catalogat primarul, organizaţia municipală a dat un semnal clar de susţinere pentru Mihai Chirica şi apropiaţii săi, fiind aprobată şi o rezoluţie în acest sens. „Nu există nicio motivaţie (pentru excludere, n.r.) pentru niciunul dintre membri“, a comentat Mihai Chirica.

Chirica către Ostaficiuc: „Vrei să fracturezi organizaţia!“

Cel mai tensionat moment al şedinţei CEx a fost cel al intervenţiei lui Ostaficiuc, care a ţinut să-şi explice votul de abţinere, el fiind şi singurul în această situaţie, restul organizaţiei votând în favoarea lui Chirica, Harabagiu şi Iacoban. Dacă în faţa presei a fost evaziv în explicaţii, în faţa colegilor săi a avut un discurs cât se poate de sincer. „Abţinerea mea cred că este dată de o chestiune personală ca nu cumva domnul Popa (Maricel Popa, şef PSD Iaşi - n.r.) să mă dea afară din funcţia de consilier judeţean pentru că e singura chestie pe care o mai am“, a spus Ostaficiuc. Şedinţa s-a desfăşurat la Direcţia Agricolă, cu uşile închise, dar vociferările din interiorul sălii au putut fi auzite şi de pe holul unde aşteptau ziariştii. Ostaficiuc i-a reproşat lui Chirica faptul că primarul ar fi propus, în 2013, excluderea sa din partid, precum şi modul „umilitor“ în care şeful PSD Iaşi Maricel Popa ar fi fost tratat la Revelionul pensionarilor organizat luna trecută de „municipala“ PSD. Primarul a catalogat afirmaţiile lui Ostaficiuc drept neadevăruri. Legat de invitaţia lui Popa la eveniment, a lămurit Iacoban „misterul“: exista riscul ca Revelionul să nu poată fi plătit din „banii de partid“, având în vedere că Popa conduce organizaţia judeţeană. „Degeaba încerci să fracturezi organizaţia, nu o să reuşeşti!“, i-a transmis edilul lui Ostaficiuc. În schimb, Ostaficiuc i-a replicat că organizaţia s-a scindat din momentul în care Chirica a intrat în PSD. Ulterior, primarul l-a acuzat că el ar fi fost în spatele propunerii de a-l exclude din partid pe Iacoban. „Tu ai fost motorul excluderii lui Iacoban!“, a strigat Chirica.

După încă un schimb de replici, Ostaficiuc a avut o replică memorabilă: „Accept minciuni des­pre alţii, dar nu despre mine“. În timpul şedinţei, primarului Chirica i s-a mai adus un reproş şi din partea unei femei, care a subliniat că edilul a ales de unul singur, în 2016, lista candidaţilor eligibili la parlamentare, fără să consulte organizaţia. Afirmaţia acesteia a venit în contextul în care, în prezent, între edil şi parlamentarii PSD nu mai există colaborare, ultima supărare a acestora din urmă fiind că nu au fost invitaţi pe scena din Piaţa Unirii cu ocazia zilei de 24 ianuarie. În ultimele luni, Chirica i-a criticat dur pe parlamentarii PSD de Iaşi, după ce aceştia au ţinut partea lui Liviu Dragnea în conflictul dintre cei doi. Organizaţia judeţeană a PSD a programat astăzi două şedinţe: una a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) şi cealaltă a Comitetului Executiv Judeţean (CEx). Prima dată, votul pentru excluderea lui Chirica, Harabagiu şi Iacoban va fi supus aprobării membrilor BPJ (25 la număr) şi, apoi, CEx-ului (circa 100 de membri). De menţionat că organizaţia municipală, principalul sprijin al lui Chirica, este foarte slab reprezentată atât în BPJ, cât şi în CEx. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri