Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

(VIDEO) Planurile elevilor care au făcut furori la Eurovision. Alexia va fi medic, Matei va emigra în SUA

GALERIE
alexia si matei
  • alexia si matei
- +
Ea avea voce încă de la grădiniţă, aşa că tatăl ei a lut-o de mână şi a dus-o la lecţii de canto, la Palatul Copiilor. El s-a îndrăgostit de chitară prin clasa a V-a, şi a început apoi să asculte muzică rock, doar ca să impresioneze fetele. Apoi, chiar a început să-i placă... Titlul de cei mai tineri concurenţi Eurovision din istoria concursului este câştigat de doi liceeni din Iaşi, Alexia Urtoi şi Matei Iancu. Pe cât de frumoşi sunt aceşti doi copii, pe atât de impresionantă e povestea lor.

Deşi sunt deja „profesionişti“ în domeniul artistic, Alexia îşi doreşte să devină medic stomatolog, iar Matei îşi doreşte o carieră în domeniul construcţiilor de maşini. În urma semifinalelor de duminică seara, aceştia au intrat în finala de pe 25 februarie, care va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti. Succesul lor i-a uimit până şi pe ei, deoarece nu s-au aşteptat să ajungă în finale.

„Ne-am dus cu gândul să ne distrăm, să ne facem prieteni. Este o senzaţie foarte faină să fii lângă artiştii pe care îi admiri. Ni s-a spus că la noi a fost cea mai bună reacţie în sală. Am fost surprinşi şi noi, la fel şi Mihai Alexandru, compozitorul nostru“, povesteşte Alexia.

Matei: „A fost un şoc pentru noi“

Matei mărturiseşte că semifinala a fost o adevărată surpriză şi pentru el.

„Ne doream să trecem de semifinale, dar nu ne-am aşteptat, a fost un şoc pentru noi, mai ales că am avut cel mai mare punctaj. Melodia ne reprezintă, e legată de sentimentele care sunt trăite intens la adolescenţă. Ori simţi că ai aripi şi păşeşti pe apă, ori simţi că nu te mai ridică nimeni. Melodia e ritmată, iar publicul a simţit-o. Semifinala a fost faină, n-am avut emoţii la repetiţii, însă duminică eram puţin somnoroşi, aşa că am dormit după-amiază ca să fie bine seara la concurs. Şi a fost... Dar emoţiile au fost pe măsură!“, ne explică Matei.

Ei au obţinut cel mai mare punctaj din concurs, 53 de puncte, pentru melodia „Walking On Water“.

Cei doi artişti din Iaşi au cochetat de mici cu muzica. Alexia a câştigat în 2011 premiul I la Salermo Junior în Italia, apoi la Campionatul mondial al Artelor din SUA a obţinut în 2012 două medalii de aur, patru de argint şi două titluri de campioană mondială. A mai urmat apoi trofeul Concursului Eurostars din Malta.

„Cânt de la şapte ani, la grădiniţă a observat educatoarea că am talent, apoi părinţii m-au dus la Palatul Copiilor, unde am făcut canto. Apoi am început să merg pe la concursuri“, spune ea.

Alexia este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional din Iaşi, iar atunci când nu cântă mai are şi alte pasiuni, cum ar fi mersul pe bicicletă şi baschetul, unde patru ani a fost sportiv de performanţă. De asemenea, este un cinefil adevărat şi scrie proză atunci când are timp şi inspiraţie. De mică şi-a dorit să dea la Medicină şi să devină medic stomatolog. Încă nu s-a răzgândit, însă spune că niciodată nu ştii ce-ţi rezervă viaţa.

Pentru Matei, Eurovisionul este cel de-al doilea concurs la care a participat, primul fiind Tour Music Fest care a avut loc la Roma, unde a obţinut locul 5 anul trecut. A început să cânte la chitară de la 12 ani, iar cu vocea de la 14 ani.

„Mă atrăgea muzica rock, îmi doream să-mi fie mai uşor să vorbesc cu fetele, apoi am descoperit că mă prinde şi că mă face să mă simt bine. Cu Alexia m-a întâlnit acum un an, la un Festival la Piatra Neamţ, fiecare era cu trupa lui. Atunci ne-am gândit la o colaborare muzicală. Eu şi Alexia suntem o echipă, împreună cu compozitorul, dansatorii, părinţii. Cu toţii suntem o echipă şi ştim că avem multe de învăţat şi că experienţa pe care o avem noi nu se compară cu a altor artişti din concurs, dar noi mergem acolo ca să ne distrăm şi pentru că muzica este pasiunea nostră“, povesteşte tânărul.

Matei este elev în clasa a X-a la Colegiul „Negruzzi“, unde de altfel şi repetă, în sala de spectacole, împreună cu Alexia. Pe viitor îşi doreşte să rămână în domeniul muzicii, însă va împărţi timpul cu o altă mare pasiune a sa: maşinile. Din acest motiv, se gândeşte la o facultate din cadrul Universităţii Tehnice, iar pe viitor şi-a propus să-şi dezvolte cariera în SUA.

„Vreau să plec, să lucrez acolo, este visul meu“, mărturiseşte Matei.

Marea finală, luna viitoare

Când nu cântă şi nu studiază noile maşini apărute pe piaţă, tânărul iese cu prietenii, citeşte literatură modernă, în special de autori americani, şi călătoreşte.

„Ai mei sunt profesori de geografie şi de la trei ani călătoresc cu ei. Am fost prin mai toată Europa“, mai povesteşte finalistul la Eurovision.

Despre el, dascălii săi au numai cuvinte de laudă, şi spun că se mândresc cu reuşitele lui.

„Mă bucur foarte mult pentru acest succes a lui Matei, mai ales că îl ştiu de mic, în clasa a V-a mi-a fost şi elev. Este un copil bun, care tratează cu seriozitate şcoala şi are rezultate bune. Ne mândrim cu el şi îi dorim succes în următoarea etapă“, a transmis Elvira Rotundu, directorul Colegiului „Negruzzi“, liceul unde învaţă Matei.

Rămâne de văzut dacă, pe 25 februarie, la Marea Finală, publicul îi va alege pe cei doi tineri din Iaşi să ne reprezinte la Lisabona.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri