Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Violeta Alexandru anunţă că statul va suporta 41,5% din salariile angajaţilor. Vezi condiţiile!

GALERIE
plata salarii
  • plata salarii
- +

Violeta Alexandru a declarat că imediat după ce a fost publicată rectificarea bugetară au fost parcurse procedurile pentru ca banii să ajungă la Agenţiile Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă astfel încât să poată fi acordată măsura de 41,5% din câştigul salarial fiecărei persoane aflate anterior în şomaj tehnic. Ea a precizat că vor începe primele plăţi pentru 41,5%. De asemenea, ministrul Muncii a explicat şi ce probleme ar putea apărea pe traseu în procedurile de aplicare a măsurii şi a prezentat o listă în acest sens.

„Imediat după ce rectificarea bugetară a fost publicată, în 3 zile am parcurs toate procedurile pentru ca banii să ajungă la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru plata măsurii de 41,5% din câştigul salarial al fiecărei persoane aflate anterior în şomaj tehnic. Toate procedurile acestea, de regulă, durează cam 10 zile, nu ţin doar de Ministerul Muncii, nu mai intru în detalii. Ce trebuie reţinut este că suntem în continuare determinaţi să sprijinim angajatorii şi angajaţii, poate mai mult decât o fac alte ţări membre UE. Ştim că au în continuare nevoie. Măsurile luate şi acţiunile de la nivelul Ministerului Muncii sunt, din martie până acum (şi nu s-a terminat!), ca ... pe front. Cu toată mobilizarea posibilă, cu toţi colegii care au putut şi au vrut (real!) să se implice. Luni intrând banii în conturi, vom începe primele plăţi pentru 41,5%. Am vrut acest lucru. S-a tras tare pentru a nu mai trece nicio zi. Am scurtat la maxim prin muncă multă. Le mulţumesc colegilor pentru acest lucru”, a scris Violeta Alexandru sâmbătă pe Facebook.

Ea a adăugat că va vorbi, după acest mandat, despre mobilizarea administraţiei pentru a gestiona criza. „Ministerul Muncii este, până la urmă, singura instituţie publică – prin instituţiile din coordonare – care s-a mobilizat, fără precedent, pentru a face plăţi oamenilor. În paralel cu sarcinile cotidiene care nu au rămas în urmă. După acest mandat, voi vorbi despre mobilizarea administraţiei pentru a gestiona criza. Iar Ministerul Muncii va fi studiu de caz pentru că avem ce spune. Din propria experienţă. Nouă chiar ni se potriveşte hashtag-ul #lamuncă”, a completat Alexandru.

Ea a explicat că procesarea dosarelor pentru aplicarea măsurii de 41,5% a fost mult mai complicată decât plata şomajului tehnic, deoarece angajtorii trebuie să facă dovada plăţii contribuţiilor, însă unii dintre aceştia nu fac asta. „Acum. Am câteva lucruri de spus la finalul zilei de lucru. Procesarea dosarelor pentru Măsura 41,5% a fost mult mai complicată decât a fost cea pentru plata Şomajului Tehnic (de care ne ocupăm în continuare, nu s-a terminat). Mult mai sigură pentru administraţie, din perspectiva controlului Curţii de Conturi (pe care îl tratăm cu toată seriozitatea) dar mult mai complexă. Angajatorii trebuie să facă dovada plăţii contribuţiilor, unii trimit ceea ce trebuie, alţii - nu. Cu aproape fiecare se discută personal. Sunt, în medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada în care se procesează cererile pentru prima lună de acordare - iunie. Presupun că următoarea etapă va fi puţin mai uşoară”, a mai spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că a discutat cu echipa ANOFM Bucureşti şi a prezentat o listă de probleme care ar putea apărea pe traseu, în aplicarea măsurii de 41,5%. „Văd următoarele probleme despre care am discutat astăzi cu echipa ANOFM Bucureşti (aici procentul solicitărilor corecte la data depunerii este sub 30%, o să am la începutul săptămânii imaginea naţională):

 - angajatorii depun documente incomplete/incorecte. Nu ataşează sau ataşează incomplet documentele necesare verificării plăţii contribuţiilor. Lipsesc Ordinele de Plată, deşi obligaţia este prevăzută în Cerere. 

 - în multe situaţii, angajatorii comunică conturi eronate sau închise, fiind necesară o corespondenţă suplimentară cu aceştia. Nu una ci mai multe.

 - în multe cazuri, Declaraţia D112 la luna iunie cuprinde atât contribuţiile lunii iunie cât şi contribuţiile aferente Şomajului Tehnic pe luna mai. Ne luăm timp, vorbim, rezolvăm.

 - sunt angajatori care au sume mari de plată pentru contribuţii şi ataşează multe OP-uri (chiar şi de ordinul sutelor). Aceste OP-uri trebuie adunate şi verificate cu Declaraţia D112;

 - sunt angajatori care depun aceeaşi solicitare de două sau chiar de mai multe ori. Se verifică solicitare cu solicitare şi se înlătură dublurile.

 - deşi este prevăzut foarte clar în Ordonanţă faptul că un angajator cu mai multe obiecte de activitate trebuie să opteze pentru una dintre cele 2 măsuri (Şomaj Tehnic sau măsura 41,5 %), totuşi depun pentru ambele măsuri”, a mai subliniat ministrul Muncii. 

 Nu în ultimul rând, Violeta Alexandru a subliniat că procesarea durează mai mult dacă sunt multe erori sau omisiuni. „Cu cât sunt mai multe omisiuni/erori, cu atât mai lungă perioada de procesare. Toate aceste operaţiuni în paralel cu elaborarea (prin verificarea tuturor persoanelor pentru care se solicită şomaj tehnic sau 41,5%) unei unei noi cereri de rambursare de la Comisia Europeană. Pentru că vreau ca în paralel să se poată obţine bani europeni dacă tot se pot obţine pentru aceste măsuri. Tot noi le facem şi pe acestea”, a conchis Alexandru.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri