Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Momente de teamă teribilă printre pacienţi, în două spitale

Virușii ucid zilele acestea la Iași! Trei morţi de gripă anunţaţi în numai 24 de ore

GALERIE
gripa vaccin
  • gripa vaccin
- +
Previziunile sumbre ale medicilor infecţionişti ieşeni făcute după primele decese, că gripa va face şi mai multe victime în perioada următoare, par din nefericire a se adeveri. Încă trei decese anunţate în ultimele 24 de ore din cauza virusului aşa-numitei „gripe porcine“ (AH1N1), ultimul decedat având doar 35 de ani, iar penultimul, 41. Medicii atrăgeau atenţia că reînceperea şcolii, după vacanţa intersemestrială, va face ca viruşii gripei să circule mult mai uşor în comunitate, purtaţi de elevi între ei, apoi de la şcoală acasă. Din păcate, cei care „decontează“ în mod tragic lipsa măsurilor de precauţie a multora dintre cei sănătoşi sunt persoanele vulnerabile, cu probleme de imunitate din cauza altor boli asociate. Bărbatul mort la IRO ieri este astfel al optulea decedat la Iaşi de gripă. Cum recunoaştem simptomele acestui virus? Cum deosebim o viroză de gripă? Cum o ţinem la distanţă?

Zile de groază pentru pacienţii a două spitale din Iaşi în care, în ultimele zile, au murit oameni din cauza gripei. Numărul deceselor la bolnavi confirmaţi cu gripă creşte de la o zi la alta, ieri fiind cea mai tragică zi. După ce în seara anterioară fusese anunţat decesul unei femei în vârstă, în noaptea de 13 spre 14 februarie o altă victimă, un bărbat internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, confirmat cu gripă de tip AH1N1, a murit după aproape o săptămână de supraveghere în ATI. După acest deces, ieri, un alt bărbat, spitalizat de data aceasta la Institutul Regional de Oncologie (IRO), în ATI, confirmat cu aceeaşi gripă, şi-a pierdut viaţa. Acest ultim deces, înregistrat la IRO, este al optulea la bolnavi diagnosticaţi cu gripă în spitalele ieşene. Cel de-al şaselea deces, de care vorbeam mai sus, este al unui pacient internat de asemenea la Institutul de Oncologie, victima în acest caz fiind o femeie vârstnică. Toate aceste trei victime din ultimele ore aveau boli cronice şi nu erau vaccinate împotriva gripei de sezon.

Primul infectat de la IRO este ultimul decedat de aici, ieri

Ultimul pacient care şi-a pierdut viaţa în contextul gripei actuale, al optulea, a fost internat în ultimele zile în secţia ATI de la Institutul Regional de Oncologie, în stare gravă, dependent de aparatele medicale. Bărbatul în vârstă de 35 de ani, diagnosticat cu leucemie, a fost confirmat în cursul lunii februarie cu gripă de tip AH1N1. Pacientul a fost primul bolnav confirmat cu gripă AH1N1 la IRO şi izolat în ATI, după ce în institut s-a declanşat un focar de gripă.

„Pacientul avea condiţii medicale preexistente, şi nu era vaccinat antigripal“, au arătat reprezentanţii DSP Iaşi.

Al şaptelea deces înregistrat la un bolnav diagnosticat cu acelaşi tip de gripă a fost internat în ultima săptămână în secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi. Bolnavul, în vârstă de 41 de ani, a murit ieri-noapte. Potrivit conducerii unităţii medicale, pacientul era confirmat cu gripă de tip AH1N1 şi avea mai multe afecţiuni cronice.

„Pacientul a fost internat în ATI de o săptămână. Bolnavul s-a prezentat la spital cu o insuficienţă respiratorie, în urma analizelor confirmându-se prezenţa virusului gripal AH1N1. În secţia ATI, pacientul a fost intubat şi ventilat mecanic pe parcursul internării. Menţionez că este vorba despre un bărbat cu obezitate şi boală cronică hepatică, nevaccinat împotriva gripei“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Toţi aveau anterior probleme medicale

Cu o zi înainte de înregistrarea celui de-al şaptelea şi al optulea deces la bolnavi cu gripă din judeţul Iaşi, CNSCBT a informat că o femeie care a murit a fost confirmată, post-mortem, cu gripă. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, pacienta se afla internată la IRO în momentul în care a murit, având gripă de tip B.

„Facem menţiunea că virusul de tip B a fost depistat la internarea în unitatea medicală, persoana decedată nefăcând parte din grupul de 12 persoane care au fost izolate la ATI şi Hematologie“, au transmis reprezentanţii DSP printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, victima avea afecţiuni medicale preexistente, şi nu era vaccinată antigripal. Până la confirmarea ultimelor două cazuri soldate cu decesul bolnavilor, la Iaşi au mai murit alţi cinci oameni diagnosticaţi cu gripă, toţi însă având şi alte probleme medicale asociate.

La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, unde a apărut un focar de gripă la finalul lunii ianuarie, au murit o femeie în vârstă de 66 de ani şi un bărbat în vârstă de 48 de ani, confirmaţi cu gripă de tip AH1N1.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi au mai murit doi bărbaţi, unul în vârstă de 40 de ani şi celălalt în vârstă de 62 de ani, confirmaţi cu acelaşi virus gripal.

La Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a murit un bărbat în vârstă de 73 de ani, bolnav cronic, confirmat tot cu gripă de tip AH1N1.

Gripa este o boală acută produsă de virusuri gripale. Este foarte contagioasă, sezonul rece favorizând îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă, cele mai multe cazuri înregistrându-se iarna şi la începutul primăverii. Gripa se transmite direct, pe cale aeriană - prin tuse sau strănut - sau indirect - prin obiecte contaminate. La nivel naţional, până în prezent, s-au înregistrat 29 de decese la bolnavi confirmaţi cu gripă.

VEDEȚI ȘI:

Cum putem să deosebim o viroză de o gripă? Principalele simptome care fac diferența

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri