Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Von der Leyen a prezentat scuze Italiei din partea Europei

GALERIE
ursula
  • ursula
- +

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a prezentat scuze Italiei pentru ajutorul oferit târziu de Europa în criza sanitară provocată de Covid-19 şi a evidenţiat activitatea medicilor români şi polonezi care salvează vieţi în Peninsulă.

În discursul prezentat joi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, ea a vorbit şi despre necesitatea unui plan Marshall pentru redresarea Europei şi a spus că acesta trebuie instituit imediat.

Von der Leyen a adus un omagiu victimelor Covid-19 şi a subliniat că, în cazul acestei crize şi în lupta împotriva pandemiei, este nevoie de adevăr.

„Este adevărat că nimeni nu era realmente pregătit pentru o asemenea dramă. Este, de asemenea, adevărat că prea mulţi dintre noi nu au fost prezenţi atunci când, la început, Italia a avut nevoie de o mână de ajutor. Şi da, în acest sens, Europa în ansamblul său prezintă cele mai sincere scuze. Dar scuzele au valoare numai dacă antrenează o reală schimbare a comportamentului”.

Ea a afirmat că acum Europa a devenit „centrul viu al solidarităţii mondiale”.

„Adevărata Europă s-a trezit. Europa în care paramedici din Polonia şi medici din România salvează vieţi în Italia. Europa în care ventilatoarele din Germania sunt vitale în Spania. Europa în care bolnavi din Franţa sunt trataţi în spitale din Cehia şi în care pacienţi din Bergamo sunt transportaţi cu avionul în clinici din Bonn”.

Von der Leyen a amintit şi de transporturile de materiale medicale din Lituania către Spania şi de aparate pentru respiraţie artificială care ajung din Danemarca în Italia.

„Desigur, mai sunt în continuare unii care ne arată cu degetul sau ne blamează. Mai sunt şi alţii care preferă să se exprime în limbajul populiştilor mai degrabă decât să prezinte adevăruri nepopulare.

Personal, mă împotrivesc unor astfel de atitudini. Împotriviţi-vă şi nu vă sfiiţi să spuneţi adevărul”, a îndemnat ea.

Ca exemplu de inspiraţie, a spus ea, „uitaţi-vă doar la felul în care cetăţenii europeni îşi exprimă solidaritatea – la empatia, la smerenia şi la umanitatea lor”.

Preşedinta CE a mulţumit eroilor noştri: medicilor, asistenţilor medicali şi îngrijitorilor. „Ei sunt cei care ne salvează viaţa şi onoarea. Pe ei trebuie să îi protejăm astfel încât să ne protejeze, la rândul lor, pe noi toţi”.

Ea a precizat că a fost creat o rezervă comună de echipamente medicale şi a fost investit în cercetare pentru vaccinuri.

„Vom utiliza fiecare euro pe care îl avem la dispoziţie – prin orice modalitate posibilă – pentru a salva vieţi şi pentru a proteja mijloacele de trai ale europenilor. În acest spirit, am propus ca restul bugetului nostru pe anul acesta să fie direcţionat către un instrument de urgenţă. Astfel, aproximativ 3 miliarde de euro vor putea fi direcţionate chiar acolo unde este nevoie: pentru noi ventilatoare pulmonare şi echipamente de protecţie, pentru mai multe teste şi o asistenţă medicală mai bună acordată persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv celor din taberele de refugiaţi”.

Prin acest pachet financiar, pe care îl va vota astăzi Parlamentul, Europa îşi foloseşte toate resursele pe care le are la dispoziţie, a adăugat Ursula von der Leyen.

„Nimeni nu poartă nicio vină şi toată lumea va avea nevoie de sprijin. Avem nevoie de măsuri fără precedent pentru a face acest lucru şi pentru a ne asigura că economia noastră este pregătită să se redreseze cât mai curând cu putinţă”.

Preşedinta a continuat: „Pentru prima dată în istorie, am activat flexibilitatea integrală prevăzută în Pactul de stabilitate şi de creştere. Alături de măsurile îndrăzneţe luate de Banca Centrală Europeană, acest lucru oferă resurse fiscal-bugetare şi financiare fără precedent. Iar datorită deciziilor luate săptămâna trecută de miniştrii de finanţe din UE, alte 500 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru toţi cei care au nevoie de aceste fonduri”.

„Avem nevoie de un plan Marshall pentru redresarea Europei şi acesta trebuie instituit imediat. Avem un singur instrument în care toate statele membre au încredere, care este deja în vigoare şi poate produce rapid rezultate. Este transparent şi a trecut proba timpului ca instrument pentru coeziune, convergenţă şi investiţii. Acesta este bugetul european. Bugetul european va reprezenta baza redresării noastre”.

Ea a adăugat că următorul buget pe şapte ani „trebuie să fie diferit de ceea ce ne-am imaginat”.

„Criza este simetrică, însă redresarea nu va fi simetrică. Virusul nu a fost singurul şoc care să ne fi afectat grav: şi şocul economic va fi resimţit cu violenţă. Unele regiuni se vor redresa, dar pentru altele va fi mai dificil. Prin urmare, coeziunea şi convergenţa vor fi mai importante ca niciodată”.

Ea şi-a încheiat discursul: „Se spune că un suflet puternic străluceşte mai tare după fiecare furtună. Dacă rămânem cu toţii uniţi astăzi pentru Europa - cu curaj, încredere şi solidaritate - ştiu că mâine sufletul Europei va străluci mai tare ca oricând”.

La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului în Wuhan (China), în luna decembrie 2019, au fost înregistrate peste 2 milioane de cazuri de infectare (jumătate în Europa) şi aproximativ 134.000 de decese. Din totalul persoanelor bolnave, peste 529.000 au fost declarate vindecate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri