Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zeci de blocuri aşteaptă aprobarea consilierilor

Peste 350 de apartamente vor fi în apropiere de ansamblul Palas u un turn de 62 de metri ar urma să fie în Păcurari, la intrarea în Iaşi.

GALERIE
blocuri constructie Iasi
  • blocuri constructie Iasi
- +

Mai multe investiţii imobiliare importante vor fi aprobate în această săptămână de Consiliul Local (CL). Pe ordinea de zi au fost incluse peste 30 de proiecte de hotărâre privind planuri urbanistice zonale, unii dezvoltatori imobiliari având şi câte două proiecte. Este cel mai mare număr de PUZ-uri dezbătute într-o singură şedinţă de CL anul acesta.

 După aprobarea în plen, următorul pas pentru dezvoltatori reprezintă obţinerea autorizaţiei de construire. Consilierii ar urma să dea undă verde şi unui viitor turn de 62 metri. Clădirea, care va intra direct pe locul al doilea în topul celor mai înalte imobile din Iaşi, va fi ridicată în Păcurari, în zona rampei de ieşire a pasajului Canta. În imediata apropiere vor mai fi aprobate miercuri blocuri cu 10, 6 şi 4 etaje. Un alt proiect important vizează cinci tronsoane de bloc peste 350 de apartamente în apropiere de Palas. Alte zone unde sunt prevăzute blocuri vizează Moara de Vânt, Galata, Tătăraşi şi Aurel Vlaicu.

Zămosteanu începe construcţia unor noi blocuri lângă Palas

Omul de afaceri Cristin Zămosteanu va fi principalul beneficiar al votului care va fi dat în CL. Dezvoltatorul are două proiecte incluse pe ordinea de zi. Primul face referire la construirea a cinci tronsoane de bloc în perimetrul delimitat de străzile Zimbrului – Adunaţi – George Emil Palade – Melodiei. Blocurile vor avea 8, 10 şi 11 etaje şi cad perpendicular pe str. Melodiei, fiind unite la stradă de un front cu parter şi etaje, unde vor fi amenajate spaţii comerciale şi birouri. În total vor fi amenajate 351 de apartamente. Ulterior, potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ) propus municipalităţii, omul de afaceri vrea să construiască alte opt corpuri cu locuinţe colective cu un regim de înălţime de până la 12 etaje, în spatele blocului pe care l-a ridicat deja pe str. Zimbrului. În prezent, acesta cel mai important proiect care este propus pentru zona centrală a Iaşului. Celălalt proiect iniţiat de către Zămosteanu este în Galata şi vizează construirea unui bloc cu 10 etaje, iar lipit de acesta ar urma să fie construit un corp de clădire cu 4 etaje. În apropierea zonei de construire a lui Zămosteanu din Centru vor fi dezbătute de plenul CL alte două proiecte importante. Primul face referire la amenajarea a două tronsoane de bloc cu până la 10 etaje lângă Facultatea de Electrotehnică. Investiţia aparţine ICPE Trafil SA, iar „Ziarul de Iaşi” a scris luna trecută că Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” şi Institutul pentru Fizică Tehnică au depus sesizări. Proiectul ar fi trebuit să intre în plenul din luna octombrie, dar a fost amânat. Firma are la dispoziţie aproape 4.200 mp, iar zona cuprinde şi actualul sediu al Universităţii „Petre Andrei”. De menţionat că imobilul UPA nu va fi afectat, dar patru anexe care se află în spatele acestei clădiri vor fi demolate. Cel de-al doilea proiect de lângă blocurile lui Zămosteanu aparţine unui alt dezvoltator: Ioan Hatmanu. Acesta vroia iniţial să construiască un bloc cu şase etaje pe str. Fericirii, dar i-au fost aprobate în circuitul de avizare al Primăriei doar trei, având în vedere şi petiţiile depuse de vecini direct afectaţi. Hatmanu are în proprietate doar 464 mp.

Turn de 62 metri în capăt Păcurari

În plenul CL vor intra şi alte trei proiecte despre care „Ziarul de Iaşi” a mai scris în trecut: toate fac referire la zona din capătul Păcurariului. Aici, în dreptul rampei de ieşire a pasajului Canta, ar urma să fi construit un imobil cu funcţiune mixtă (locuinţe şi spaţii de birouri) care va avea 62 metri la un regim de înălţime subsol, parter şi 14 etaje. Turnul va face parte dintr-un ansamblu cu cinci corpuri de clădire, celelate patru având un regim mai mic, de până la şase etaje. Proiectul aparţine International Connection SRL, companie din industria textilelor. În apropiere de acest turn, alte două proiecte vor primi girul consilierilor locali. Unul este al firmei Cărăbuş Construct Grup SRL, care vrea să construiască patru blocuri de locuinţe. Imobilul de la şos. Păcurari va avea 10 etaje, iar în spatele acestuia vor fi ridicate trei blocuri cu 6 etaje. Celălalt proiect este al Ferocris SRL, iar planul urbanistic prevede tot patru blocuri şi tot în şir indian, dar regimul de înălţime este de maximum cinci etaje. Viitori locatari vor putea întoarce maşinile la rondul ERA, traficul în zonă fiind deja aglomerat având în vedere dezvoltarea actuală şi viitoare din comunele Valea Lupului şi Miroslava. Principala intrare în oraş riscă, în perspectivă, să fie blocată dacă autorităţile locale nu vor implementa rapid soluţii alternative de trafic.

Blocuri în Tătăraşi, Moara de Vânt şi, din nou, Păcurari

Omul de afaceri Daniel Cristinel Niculiţă va avea undă verde pentru un bloc de locuinţe cu două tronsoane, unul cu opt etaje, iar celălalt cu 6 etaje. Potrivit proiectului de PUZ, pe str. Oancea nr. 20 vor fi amenajate aproape 100 de locuri de parcare, cele mai multe fiind prevăzute la demisol (68), iar restul suprateran (28). Niculiţă are la dispoziţie o suprafaţă de 1.786 mp. În apropiere de blocul lui Niculiţă va construi şi patronul Coseli (Ionel Budeanu) un bloc cu subsol, parter şi cinci etaje pe o suprafaţă de numai 658 mp (str. Abator nr. 4). În Moara de Vânt, şefii unei agenţii imobiliare (Paul Avătaji şi Constantin Gavrilă) vor construi două blocuri cu subsol, parter şi patru etaje. Imobilele de locuinţe vor fi ridicate pe o suprafaţă de 2.400 mp pe care investitorii o deţin în zona din spatele Pensiunii Alexia. În PUZ se prevede amenajarea a 95 de locuri de parcare. În zona de construire deja au fost edificate mai multe blocuri. Un bloc cu opt etaje va fi ridicat pe str. Mitropolit Vaarlam nr. 12, unde două persoane fizice deţin un teren de 1.648 mp. În Păcurari, Irina Schrotter, alături de soţul ei, va construi un bloc cu patru etaje lângă monumentul istoric Casa Buicliu (zona staţiei de autobuz CTP – „Blocuri Păcurari”). Potrivit planşei de reglementări urbanistice publicată pe site-ul Primărie, soţii Schrotter au în proprietate 1.729 mp, pe teren urmând a fi amenajate şi 23 de locuri de parcare. Nu în ultimul rând, un alt bloc (trei etaje), care va fi aprobat tot miercuri, aparţine firmei Agro Apicola SRL pe str. Aurel Vlaicu nr. 54. Dintre celelalte planuri urbanistice zonale, 13 sunt pentru locuinţe individuale, iar două pentru hale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri