Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bacauanii au dominat Olimpiada Nationala de Limbi Clasice

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    La sala "Ateneu" se trage astazi cortina peste cea de-a XVI-a editie a Olimpiadei Nationale de Limbi Clasice, desfasurata in perioada 19-22 aprilie la Colegiul National "Vasile Alecsandri". Intre cei 230 de elevi participanti, bacauanii au dovedit ca sint in frunte. S-a dovedit si anul acesta ca pasiunea pentru latina exista si da roade, intr-un oras eminamente industrial. Sase dintre cei opt elevi ai Colegiului National "Gheorghe Vrinceanu", coordonati cu pasiune si rabdare de profesoara Florentina Neculau, au cistigat premii la cea mai importanta faza a concursului de limbi clasice. Dana S. Ilie, eleva in clasa a IX-a, a cistigat o mentiune. Tot o mentiune a cistigat si Sinziana Munteanu, eleva in cadrul Liceului "Spiru Haret" din Moinesti. Desi prima pe lista, Silvia Georgiana Arvine, din clasa a X-a, a cistigat doar premiul II, din cauza baremului care nu i-a permis sa ia premiul I. Tot la clasa a X-a, Iuliana Butucaru a primit premiul special. La nivelul clasei a XI-a, Irina Vasilachi a obtinut premiul I, fiind apreciata de catre comisie si pentru un superb eseu, iar Anca Calugaru, premiul al II-lea. La clasa a XII-a, desi prima pe lista, Cristina Giugariu a obtinut premiul al II-lea din cauza lipsei citorva sutimi.
    Ieri, membrii comisiei de corectare au avut de rezolvat si capitolul contestatii. O singura eleva s-a aratat nemultumita de punctajul oferit de corectori, cerind revederea tezei. "O eleva din clasa a XII-a din Sibiu a depus o contestatie, desi a avut media sub 5. Cred ca a fost o chestiune de orgoliu, insa si asa, lucrarea va fi recorectata de alti profesori", ne-a declarat Cezar Tabarcea din cadrul Facultatii de Limbi Clasice a Universitatii din Bucuresti.
    Anul acesta s-a inregistrat insa si o supriza mai putin placuta pentru acest concurs. "A fost prins un elev care avea o foaie nesemnata de comisie, cu citeva notatii pe ea. S-a considerat ca nu a respectat regulile concursului si a fost exclus din olimpiada", a explicat profesorul Tabarcea. Fiind o prezenta obisnuita la Concursul National de Limbi Clasice, profesorul Ioan Agrigoroaie, vicepresedintele Comisiei de corectare, are o explicatie concisa despre aceasta pata neagra pe obrazul Olimpiadei. "Este un elev in clasa a IX-a, care a avut probabil niste obiceiuri, pe care profesorii nu i le-au descoperit la timp sau i le-au tolerat. Cred ca nu a stiut ce inseamna un concurs, in care exista invinsi si invingatori", ne-a declarat el.
    La concursul de limba greaca, toti cei 25 de elevi participanti au fost elevi in cadrul seminariilor teologice. La clasa a IX-a, primele teze au apartinut elevilor de la Seminarul Teologic "Sfintul Vasile cel Mare" din Iasi, iar la clasa a X si a XI-a, seminaristilor din Botosani. "Desi limba greaca nu se mai studiaza in liceele noastre, cei de la seminariile teologice s-au descurcat toti, pe texte biblice si comentarii de mitologie si filosofie. Mai ales ca la clasa a XII-a s-a pus un text din Platon, pe care elevii l-au inteles foarte bine. Anul acesta, a existat un singur text adaptat la clasa a IX-a", ne-a declarat Cezar Tabarcea, din cadrul Universitatii din Bucuresti.
    Cit priveste premiile, profesorul bucurestean a recunoscut ca ceea ce conteaza la aceste concursuri este in primul rind traditia. "Avem citeva centre (Bucuresti, Bacau, Buzau, Tulcea, Cluj, Satu Mare) care cistiga premii, ceea ce inseamna ca avem profesori dedicati, care au reusit sa se apropie de elevi si sa le insufle pasiunea de latina", a explicat Cezar Tabarcea. Pasiunea a fost secretul recunoscut si de prolifica profesoara Florentina Neculau, prezenta in fiecare an cu elevi de prima mina la fazele nationale de limba latina. "Investim incredere in elevi si multa munca, iar ei raspund chemarii noastre. Sint pasionati de latina si acest lucru se vede. Nu am incercat niciodata sa fortez un elev de 9 sau 10 la latina sa participe la olimpiada", ne-a explicat ea. (Constantin GHERASIM)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri