Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Agresori mai protejati decat victimele

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Poate doar Serviciul de probatiune de pe langa Tribunal mai poarta legatura cu victima, insa numai pana cand autorul isi primeste pedeapsa. Dupa, Dumnezeu cu mila.

    Nimeni, nici Politia, nici cei de la penitenciar, nici judecatorii sau procurorii nu mai tin legatura cu victima si nu o avertizeaza atunci cand infractorii parasesc unitatile de detentie. Asa se face ca, dupa ce isi ispaseste pedeapsa, violatorul, talharul sau agresorul se poate razbuna pe victima. Iar din pacate aceasta stare de fapt a fost confirmata de cazuistica din ultimii ani.

    Condamnat la ani grei de temnita pentru un viol, un barbat din Cotusca a jurat sa se razbune. Asa se face ca la eliberare s-a intors in sat si a incercat sa o violeze din nou pe femeie. Printre victimele sistemului s-a numarat si un politist - fostul sef al Postului de Politie Rauseni - care in urma cu aproape cinci ani a fost ucis de un recidivist. Conflictul dintre cei doi a inceput in urma cu mai multi ani, cand Dumitru Balineanu l-a atacat cu toporul pe seful de post.

    Pentru a-si apara viata, politistul a fost nevoit sa foloseasca armamentul, impuscandu-l pe agresor in picior. Arestat pentru cateva zile si eliberat, Balineanu a fost condamnat in cele din urma pentru ultraj. Iesit din puscarie, el a pandit momentul potrivit pentru a se razbuna. Intr-o noapte l-a asteptat pe politist pe strada si l-a lovit miseleste, cu lama cutitului, in gat. Politistul, care nu a avut timp sa reactioneze, a murit in scurt timp. Iar sirul exemplelor ar putea continua.

    Monitorizarea detinutilor eliberati poate fi considerata abuz

    Reprezentantii Penitenciarului cu regim de maxima siguranta Botosani recunosc aceasta lacuna dar spun ca atributiile lor se opresc la poarta inchisorii. "In ultimii ani, actiunile pentru reintegrarea sociala a celor privati de libertate s-au diversificat, insa, din pacate, noi nu suntem investiti cu atributii sa ii urmarim sa vedem ce fac dupa eliberare", sustine inspectorul principal Iulian Daringa, purtator de cuvant in cadrul Penitenciarului Botosani.

    La randul lor, politistii spun ca, in cazul infractorilor eliberati, nu pot sa faca altceva decat sa le atraga atentia sa nu mai comita fapte antisociale si eventual sa-i monitorizeze pentru o vreme. Asta pentru ca, in lipsa unei hotarari judecatoresti, nicio lege din tara nu le permite sa ia vreo masura speciala impotriva infractorilor eliberati pentru a-i urmari mai indeaproape.

    "Orice masura suplimentara ar putea fi considerata drept un abuz de cel condamnat care ar putea invoca oricand faptul ca, odata ce si-a ispasit pedeapsa, nimeni nu mai are vreun drept sa-i incalce libertatea de miscare sau exprimare. Singura varianta oferita de lege in astfel de situatii este doar atunci cand autorul ameninta victima dupa eliberare. In astfel de cazuri se poate merge pe amenintari", spune judecatoarea Rodica Dascalu, purtator de cuvant in cadrul Tribunalului Botosani.

    Politistii cer introducerea interdictiei in Codul Penal

    Pentru corectarea acestei carente legislative, politistii cred ca exista o singura solutie - adoptarea unor sanctiuni complementare in Cod Penal care sa permita aplicarea interdictiilor in cazul anumitor infractori chiar si dupa eliberarea din inchisoare. Astfel, dupa modelul american, unui violator sau talhar sa i se poata interzice, prin hotarare judecatoreasca inca din momentul condamnarii, apropierea de victima pana la o anumita distanta. Asta presupune infiintarea unui serviciu specializat pentru urmarirea si monitorizarea infractorilor eliberati, serviciu care ar putea fi infiintat tot prin adoptarea unui nou act normativ.

     

    Sursa: Monitorul de Botosani


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri