Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Condamnati la moarte

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    De doua luni, infectatii cu HIV si bolnavii de SIDA din Botosani nu mai beneficiaza de medicatia specifica menita a impiedica multiplicarea virusului si evolutia HIV spre SIDA. Cauza o constituie epuizarea fondurilor alocate din Bugetul Ministerului Sanatatii in cadrul programului HIV/SIDA. Victime nevinovate ale celei mai infricosatoare boli a secolului, speranta celor infectati cu HIV sta in medicamentele care ii pot tine in viata pina cind, poate, cercetatorii vor descoperi un leac care sa-i vindece. Fara medicatia specifica antiretrovirala care stopeaza multiplicarea in organism a virusului ucigas si impiedica declansarea SIDA, starea de sanatate a infectatilor cu HIV se inrautateste ireversibil. Tratamentul costa insa enorm, undeva in jurul a 5-7 milioane lei pe luna pentru un pacient, si asta numai pentru procurarea celor trei medicamente mai uzitate (AZT, Epivir si Crixivan), fara a pune la socoteala tratamentele infectiilor asociate, stiut fiind faptul ca sistemul imunitar al bolnavului HIV/SIDA nu se poate apara in fata atacurilor microbiene, virale si de alta natura.
    Judetului nostru i-au fost alocate de catre Ministerul Sanatatii in acest an 696 milioane lei in contul programului HIV/SIDA, in conditiile in care banii au trebuit sa acopere medicatia celor aproximativ 100 de pacienti, testele de depistare a infectiei HIV, securizarea manoperelor sanitare, supravegherea epidemiologica in familiile subiectilor, etc. Un calcul simplu arata ca banii de la buget nu ar fi ajuns (presupunind ca ar fi fost cheltuiti exclusiv pe medicamentele bolnavilor) decit pentru asigurarea unui tratament complet tuturor bolnavilor timp de citeva zile pe luna. Din pacate, prea putini bolnavi au beneficiat de tratamente complete, cei mai multi fiind din mediul rural, nevoiasi, in imposibilitatea de a se deplasa la Botosani pentru eliberarea medicamentelor. In plus, fondurile alocate judetului nostru pentru luna decembrie inca nu au ajuns la Directia Sanitara si nu se stie daca vor mai ajunge pina la sfirsitul anului, avind in vedere faptul ca pina acum erau virati in conturile DS odata cu banii pentru cheltuielile salariale. Banii pentru salarii au sosit in conturile DS inca de saptamina trecuta, fara a fi insotiti de aceasta data de alocatiile pentru programele de sanatate.
    Dr. Maria Andronicescu, coordonatoarea programului HIV/SIDA pentru judetul nostru monitorizeaza 77 de copii bolnavi HIV/SIDA,cei sase pacienti adulti aflindu-se sub supravegherea medicilor de la Sectia de Boli Contagioase a spitalului de specialitate. Dr. Andronicescu este de parere ca fondurile alocate Botosaniului in cadrul programului de sanatate HIV/SIDA sint absolut insuficiente. "Un singur flacon de AZT, care ar trebui sa ajunga unui pacient timp de o luna, costa in jur de 1,6 milioane. Un flacon de Epivir costa 2,3 milioane si ajunge in jur de o luna-doua, in functie de greutatea pacientului. Crixivan-ul costa 4,1 milioane si ajunge, de asemenea, pentru o luna. In afara de aceasta medicatie specifica infectiei HIV, bolnavul are nevoie de vitamine si de o sumedenie de alte medicamente pentru tratarea diverselor boli care apar grefate pe sistemul imunitar slabit. La Botosani, pentru ca medicamentele specifice nu mai pot fi procurate, din lipsa de fonduri, de vreo doua luni, le prescriem bolnavilor HIV doar medicamente din fondul comun de medicamente al spitalului de copii. Fara medicatia specifica, virusul HIV se multiplica in organismul pacientului, iar starea i se inrautateste. Prea putini au posibilitatea sa ajunga in centrele universitare de unde sa isi poata procura tratamentul specific, iar pacientii de la tara ajung foarte rar la noi sa isi ia tratamentele", ne spune dr. Andronicescu.
    Coordonatoarea programului de sanatate HIV/SIDA pentru Botosani ar avea nevoie de o masina cu care sa poata realiza un punct de tratament mobil in mediul rural. "Am in judet familii cu cite unul-doi copii cu HIV si care nu isi pot permite sa vina o data la trei-patru saptamini la oras pentru tratament. Din pacate nu am in cabinet nici macar o linie telefonica prin intermediul careia sa comunic cu pacientii care imi solicita sfaturi ori cu colegii de la Contagioase. Cea mai mare durere e insa lipsa banilor de medicamente. Aproape zilnic reprezentantii firmei GlaxoWellcome, care asigura aprovizionarea Spitalului de copii, ma intreaba daca nu am primit fonduri pentru medicatie antiretrovirala, pe care ei mi-ar furniza-o cu promptitudine daca as avea banii necesari", mai spune dr. Andronicescu. (Dana BEJENARU)
    top Local News

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri