Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fraude de sute de milioane la SC Drumuri si Poduri

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Controlul s-a desfasurat prin studierea materialelor puse la dispozitie de conducerea SC DP SA si prin verificarea prin sondaj a evidentei contabile si a actelor de decontare. Prima constatare este aceea ca hotaririle Consiliului de Administratie au fost respectate in general, cu doua exceptii, aceea a hotaririi din iunie 1997, cu privire la organizarea concursului de manager al regiei, concurs care nu a mai fost organizat nici pina astazi si citeva hotariri cu privire la casarea unor mijloace fixe. Un capitol separat al raportului este consacrat verificarii organizarilor licitatiilor pentru aprovizionarea cu piese, materiale si a transportului de materiale. S-a constatat ca majoritatea achizitiilor au fost facute pe baza selectiei de oferte si in unele cazuri direct de la producatori sau furnizori unici. In nota explicativa a conducerii se precizeaza ca a fost vorba despre achizitionarea de piese "rare", sau care nu se gasesc in comert.
    Mult mai grave sint lucrurile in ceea ce priveste achizitia de materiale. Exemplul, zicem noi concludent, dat de Comisie este urmatorul. In sedinta CA din 18 martie 1998 s-au pus in discutie cele trei oferte pentru achizitionarea a 3.500 de tone de bitum. Desi compartimentul de productie si seful biroului de preturi si tarife a regiei au propus alegerea a doua oferte, care erau mai ieftine si de o calitate mai buna, CA a aprobat aprovizionarea de la firmele cu preturile cele mai mari si cu materialele mai proaste. Astfel, s-a aprobat aprovizionarea cu 1.400 de tone de bitum de la SC "Astra Romana" Ploiesti, cu pretul de 1.868.035 de lei, tona si 2.100 de tone de la SC Intermet Invest Vaslui, la pretul de 1.751.450 lei, tona, societatea aceasta fiind de fapt un intermediar al producatorului. A treia oferta, ce nu a fost acceptata, era si cea mai ieftina. In loc sa se faca aprovizionarea direct de la producator asa cum era normal fiind vorba despre bani publici. S-au cheltuit in plus in jur de 260 de milioane de lei, la vremea respectiva un sfert de milion de dolari. Mai grav este ca legea nu permitea, fiind vorba despre un contract de peste 5 miliarde, achizitionarea prin selectie de oferte, ci doar prin licitatie publica.
    La sondaj realizat de Comisie au mai picat alte doua contracte urit mirositoare. La data de 17 februarie 1998, SC DP SA contracteaza un imprumut de la BCR, de 800 de milioane de lei, cu o dobinda de 55% pe an, contract pe care il reziliaza in aceeasi luna. Asta pentru ca la 25 martie 1998 sa incheie un al contract de imprumut, de aceasta data la BRD si de o valoare de 2 miliarde de lei, cu o dobinda de 59% pe an. Al doilea imprumut a fost aprobat de CJ, insa, spune raportul, raspunderea pentru conditiile in care a fost incheiat imprumutul apartine in exclusivitate conducerii societatii, adica diferenta de dobinda de 4%, ceea ce inseamna aproximativ 100 de milioane de lei. Apoi, SC DP SA a cistigat citeva licitatii organizate de CJ, iar lucrarile le-a dat in antrepriza unor firme private, Codin si Prod.Com Astra, contracte cu o valoare de aproape 300 de milioane de lei. Intrucit cele doua firme nu au efectuat lucrarile, SC DP SA a reziliat contractele si a facut lucrarile cu fortele proprii. Cazul a fost sesizat comisiei de cenzori si se pare ca nu a avut nici o urmare.
    In anul 1998 au fost casate obiecte de inventar in valoare de peste 75 de milioane de lei, casari aprobate de CA. Au fost casate intre altele si obiecte de inventar care fusesera date in functiune chiar in cursul anului 1998 si deci nu indeplineau conditia de utilizare de minim un an, fara care nu se poate casa nimic. Din informatiile pe care le detinem se pare ca este vorba chiar si de niste autoturisme Dacia. Explicatiile verbale date de conducere comisie, precizeaza ca "aveau un grad ridicat de uzura fizica si nu mai puteau fi folosite".
    Una din acuzele aduse conducerii SC DP SA era in legatura cu consumurile exagerate de carburant. Din pacate, iar am avut dreptate. Daca pina la 30 aprilie 1998 consumurile erau stabilite pe baza cartilor tehnice ale respectivelor utilaje, in luna mai a aceluiasi an, acestea au fost majorate cu pina la 287%, fara a se face proba consumurilor reale. De abia in luna noiembrie a fost numita o comisie care sa verifice consumurile reale si care bineinteles le-a diminuat drastic. Surplusurile de motorina, pe care mecanicii nu trebuiau sa le justifice, se ridica la cantitati incredibile. Cit despre cele 4 autoturisme alese pentru verificare s-a constatat ca aceastea inregistreaza un numar mare de kilometri in municipiul Botosani, in fise facindu-se mentiunea "local". S-a mai constatat ca toate cele 4 autoturisme au fost folosite simbata si duminica, zile nelucratoare, parcurgindu-se sute de kilometri zilnic, mai ales pe distanta Botosani-Piatra Neamt, insa foile de parcurs au fost confirmate de conducere.
    O alta problema este aceea a angajarilor. Nici o persoana nu a fost angajata prin concurs, ci dupa bunul plac, si mai mult, a fost modificata organigrama adaugindu-se posturi, fara aprobarea CJ, de fapt incalcindu-se flagrant hotatririle acestuia. Ca o ultima "bomboana pe tort", comisia sesizeaza ca la data de 3 iunie 1998, vechiul CA, care fusese desfiintat la data de 27 mai, in urma divizarii fostei regii in SC PD SA si DJDP, s-a intrunit in sedinta si a aprobat marirea salariilor.
    Ioan Aniculaese, presedintele CJ, cel care a dispus controlul, ne declara: "Astept sa vad ce masuri va lua Consiliul Judetean, care se va intruni in forma de AGA. Daca ele nu vor fi cele asteptate voi lua eu masurile necesare, trecind peste consiliu, asa cum am facut-o si atunci cind am dispus verificarea." Cert este ca doar citeva din chestiunile de mai sus sint de ajuns pentru a declansa tragerea la raspundere a persoanelor responsabile, care au luat deciziile respective. Aici ii includem pe cei doi directori din ultimii ani ai societatii, actualul Eugen Oniciuc, care este si consilier judetean si Alexandru Grigoras, care a fost director pina la data de 29 mai 1997. Nu trebuie uitati nici membrii celor doua CA-uri care au functionat in aceasta perioada si care au aprobat fara sa fie in cunostinta de cauza sau voit, hotariri ilegale.
    De asemenea, nu trebuie uitat ca verificarile s-au facut prin sondaj si este firesc ca in lumina celor descoperite sa se verifice absolut toate documentele si afacerile din ultimii ani. Cum in raport nu apare nimic cu referire la scurtarea artificiala a drumurilor din judet, sugeram comisiei sa masoare kilometrii pe drumul dintre Leorda si Bucecea, recent modernizat de SC DP SA. Este de inteles ca va vom tine la curent cu toate informatiile noi ce vor apare pe marginea cazului si cu toate masurile pe care le va lua CJ, avind in vedere ca este vorba despre fraude de sute de mii de dolari, bani ce provin din buzunarele noastre, a contribuabililor. (Catalin ALISTARI)

    la inceput | Stiri locale
    Monitorul --Stiri Nationale --Financiar --Privatizare --Sport --Bomba opinii --Editoriale --Comentarii --Features --Interviuri --Forum

    Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu


     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri