Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Institutiile se intrec in aberatii anticriza

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In sistemul sanitar, guvernantii au cerut diminuarea cheltuielilor cu 15%. In cazul celui mai mare spital din judet, acest lucru inseamna aproape un milion de lei pe luna. Pentru asta se fac economii in toate domeniile, fara a se tine cont ca sunt afectati pacienti sau salariati. Bolnavi care stau pe intuneric in saloane sau in sala de asteptare si care pot face un dus doar in anumite intervale ale zilei sunt doar cateva din masurile de criza luate in spitale. Asta desi, la Maternitate de exemplu, holurile nu sunt iluminate natural si pot avea loc accidente. Sunt si unitati medicale unde pacientii au ora de stingere. "A venit infirmiera si la ora 22 ne-a stins lumina in salon si a spus ca astea sunt ordinele. Am crezut ca e o gluma, dar a doua seara o alta asistenta a facut acelasi lucru. Au spus ca fac economie", a povestit un bolnav internat la Spitalul Judetean.

    Conducerile unitatilor sanitare recunosc faptul ca unele din masurile luate pentru reducerea cheltuielilor ii afecteaza pe pacienti. Chiar si cu economii, de multe ori pacientilor li se spune mai mult sau mai putin oficial ca trebuie sa vina de acasa cu unele medicamente sau chiar materiale sanitare. "Sunt doua feluri de cheltuieli, cheltuielile legate de administratie si cele de personal. S-au achizitionat doua generatoare de abur produse in Statele Unite si astfel o investitie de peste 100.000 de lei va fi amortizata in maxim un an. S-a dispus rationalizarea apei calde menajere, care se distribuie dupa un program zilnic. Din proprie initiativa sefii de sectie au decis si rationalizarea consumului de energie electrica. Toate aceste masuri cumulate aduc economii", a precizat Doru Muntianu, managerul general al Spitalului Judetean "Mavromati".

    Angajari sistate in sistemul bugetar

    In Primaria Botosani nu se mai aprind becurile de pe holuri, la baie nu mai exista apa calda la robinet, iar dupa trei minute de vorbit la telefon convorbirea se intrerupe. Sunt restrictii si la folosirea consumabilelor, hartiile folosindu-se pe ambele fete. S-a apelat si la renegocierea contractelor la telefonie fixa si mobila, care a adus o reducere a facturilor cu 30-40%. Tot in ideea efectuarii unor economii s-a renuntat la un post de paznic. „Daca nu dai hartie si pixuri cate au fost solicitate, sigur ca masura deranjeaza, dar toate aceste masuri administrative au fost luate pentru a ne putea lua salariile", spune Valerian Sanduc, directorul economic al Primariei. Oficialul sustine ca daca se va impune, se vor lua si alte masuri. „Deocamdata singurele domenii unde avem probleme sunt asigurarea subventiei pentru transportul local si Politia Comunitara", mai afirma Valerian Sanduc. Oficialul sustine ca, prin aceste masuri, costurile s-au redus cu peste 30% comparativ cu primul semestru din 2009.

    Si la Consiliul Judetean (CJ) si Prefectura s-au luat masuri anticriza, cea mai importanta fiind blocarea angajarilor. Din aceasta cauza vicepresedintii nu au secretare. „In plus, incercam o mai buna organizare a muncii pentru a diminua numarul orelor suplimentare. Am sistat si premiile", a declarat Mihai Tabuleac, presedintele CJ.

    Alte masuri anticriza adoptate, cum ar fi reducerea numarului de foi utilizate sau a consumului de electricitate prin sistarea functionarii lifturilor sunt considerate bune, insa nu suficiente pentru combaterea recesiunii financiare.

    Benzina platita din banii politistilor

    In cazul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani masurile pentru reducerea cheltuielilor privesc limitarea accesului la lift, restrictionarea consumului de hartie, a folosirii telefonului si a deplasarilor cu masinile de serviciu. Pentru reducerea consumului de hartie, prim-procurorul Cristian Popovici a dispus ca toate comunicarile dintre unitatile din judet sa se faca prin Internet, iar, in cazul celor catre terti, documentele sa fie scrie cu caractere mai mici.

    Din lipsa de fonduri, masinile Inspectoratului Judetean de Politie sunt scoase din garaj numai in situatii de necesitate, sefii din teritoriu trebuind sa verifice la sange consumul de carburanti. Unii politisti au fost nevoiti chiar sa plateasca benzina din banii lor. O alta masura aplicata de curand a fost suspendarea decontarii chiriilor pentru politistii repartizati in alte localitati decat cele de domiciliu.

    Restrictii asemanatoare au fost impuse si la Directia de Finante, unde majoritatea telefoanelor au fost parolate pentru a nu se putea suna in exterior. Doar din biroul sefilor de servicii se poate suna in afara, insa convorbirile sunt monitorizate de un program informatic.

     

    Sursa: Monitorul de Botosani


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri