Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La Botosani se vinde carne veche de 10 ani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In ultima vreme, pentru comerciantii moldoveni, Botosaniul a devenit o promitatoare piata de desfacere a produselor din carne de porc, vita si curcan provenind din rezervele NATO. Ceea ce nu stiu botosanenii care cumpara aceasta carne este faptul ca produsele congelate au de fapt vreo 10 ani vechime si nu prezinta nici un aviz sanitar-veterinar. Carnea vinduta in pungi nu prezinta nici o eticheta care sa indice un termen de garantie sau provenienta. Oamenii, amatori insa de chilipiruri, prefera sa cumpere citeva kilograme de carne sub pretul pietii, fara sa stie ca de fapt si-au asigurat un "prinz" din 1988.
    "Moldovenii obisnuiesc sa aduca in Botosani cantitati imense de carne, de ordinul sutelor de kilograme. Nu o vind in piata, la tarabe, ca sa nu fie descoperiti, ci la fel si fel de magazinase, la preturi care ii atrag pe clienti. Nu au insa nici un act asupra lor pentru aceasta carne. Carnea are 10 ani vechime si a stat timp de 7 ani pe vapor, pina au dat americanii de moldoveni si acestia au vrut sa o primeasca in aceste conditii. Americanii nu hranesc nici macar ciinii cu astfel de produse, considerate deteriorate. Desi exista acte care interzic moldovenilor sa comercializeze acesta carne in afara tarii, sute de kilograme de carne de porc, vita sau curcan iau drumul Botosaniului", ne-a declarat Vladimir Rizac, directorul Directiei Sanitar- Veterinare (DSV). Carnea, desi congelata, este improprie pentru consum in conditiile in care nu a fost pastrata la aceeasi temperatura. "Vin cu ea pe drum, in genti in care ai spune ca incap nu unul, ci doi oameni zdraveni, nu o pastreaza la temperatura la care a fost congelata, o aduc in Botosani, o expun la soare sau cine stie pe unde o mai duc. Eram in raionul Risnov, cind vorbind cu un localnic, omul mi-a marturisit ca a adus pina acum in Botosani cam 800 kilograme de carne din 1988 si i-am mai ramas cam 100 de kilograme pe care urma sa le aduca cind avea sa vina in Botosani", ne-a mai declarat directorul DSV.
    Ca urmare a depistarii a sute de astfel de kilograme de carne pe piata botosaneana, DSV si-a delegat doi inspectori care sa supravegheze tranzitul produselor alimentare prin punctul vamal Stinca si sa opreasca la granita carnea. "Oamenii mei sint in vama de doua saptamini si din rapoartele lor rezuta ca nimeni nu a mai intrat cu astfel de carne in tara. Dar credeti ca putem fi siguri ca intr-adevar nimeni nu a mai adus aceste produse in Botosani? In definitiv, eu am doar doi oameni in vama. In aceste conditii, nu avem siguranta ca intr-adevar, importul de carne a fost stopat", este de parere medicul Vladimir Rizac. Mai mult decit atit, din informatiile pe care le detine in prezent DSV, in Moldova pare sa fie din nou "in voga" pesta porcina. Directorul DSV crede ca "exista pericolul ca printre cantitatile de carne provenind din rezervele NATO sa se stecoare si carnea porcilor bolnavi ai moldovenilor. "Oamenii taie porcii bolnavi ca sa nu piarda banii, ii vind la noi si ne trezim apoi ca se raspindeste in judet pesta porcina si nu stim de unde am luat-o."
    Dupa cum a precizat Mihai Ghiorghiu, inginer in cadrul Administratiei Pietei Centrale, moldovenii isi expuneau marfa pe trotuare de cele mai multe ori, toate mesele fiind rezervate inca de la inceputul sezonului de legume. "Acest comert este interzis chiar si in conditiile in care ei prezintau certificate de calitate. Transportul marfii trebuie in mod obligatoriu sa se faca in incinte frigorifice si nu in geamantane si sacose", a declarat Ghiorghiu.
    In numai citeva zile, inspectorii Politiei sanitare au turnat petrol peste tone de carne adusa de moldoveni. Medicii din cadrul DSV Botosani au inceput o serie de controale pentru intreruperea comertului cu carne din Moldova care ar putea sa produca zeci de imbolnaviri in rindul populatiei. Moldovenii "au spart" piata cu un alt produs original: conservele din carne preparate la borcan chiar de gospodina care le vinde. Acestea contin straturi suprapuse de grasime, carne de vita si pasare, toate puternic condimentate. Numai ca organele de control au interzis si acest produs, nu ca nu ar fi fost preparat cum trebuie, ci pentru ca aceste "conserve" aveau ani multi in spate. (Marius PRELIPCEANU, Oana ARAMA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri