Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Muzicantii nuntilor vad multe la viata lor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Chiar daca ne aflam in postul Craciunului, gasim ca nu este deplasat sa ne amintim atmosfera nuntilor din timpul anului. Nu o vom face prin prisma nuntasului, multumit sau nu de modul cum "a mers masa", ci din cea a muzicantului tocmit sa intretina antrenul.
    Ciprian Mihai este, la numai 22 de ani, conducatorul unei formatii apreciate in breasla, care "se produce" pe la nunti de cinci ani. "In afara de perioadele posturilor, cintam in fiecare saptamina la una-doua nunti. Este obositor, chiar daca nu lasam sa se vada asta in timpul programului". In ciuda tineretii membrilor formatiei, aceasta s-a perindat prin toate comunele judetului si chiar si "afara", in Suceava sau Iasi. Obiceiurile intilnite prin diferite locuri nu sint aceleasi. "Cele mai frumoase obiceiuri sint la Vorona. Acolo, la fiecare nunta, un vornicel batrin coordoneaza festivitatea", povesteste Ciprian. El isi aminteste ca, peste tot, mirii sint prea putin cunoscatori ai obiceiurilor, avind nevoie de indrumatori prin preajma. Altfel insa au stat lucrurile la o nunta din toamna lui '93, la Dorohoi: "Mirii traiau impreuna de vreo zece ani. Aveau un copil in clasa a II-a, care li se impleticea printre picioare, constient de importanta participarii la nunta parintilor. Familia locuia la Petrosani, el fiind miner. Au hotarit sa faca nunta in Moldova pentru ca auzisera ca aici se fac multi bani. Au invitat 150 de familii, din care au venit doar 18, inclusiv nasii si socrii. Nu si-au acoperit nici cheltuielile si, dimineata, mireasa, bine ametita, refuza sa ne plateasca vreun ban. Pina la urma am rezolvat problema cu nasul".
    Putina lume stie problemele obisnuite ale "artistilor". Cea mai importanta este teama de scandal. Exista localitati in care trupele care au de unde alege refuza sa mearga, pentru ca se stirnesc mereu scandaluri. Printre "petele albe" de pe harta muzicantilor botosaneni se numara Dealu Crucii, Podeni, Vorniceni si Tudora. "Poti nimeri si acolo cite o nunta fara probleme, dar astea sint exceptii", ne spune Ciprian. Trupa sa a mers si in aceste localitati, pina au avut probleme prima data. Asta s-a intimplat la Dealu Crucii, la un bal, in urma cu citiva ani. Atunci s-a iscat o incaierare de la pamint, "cu capete sparte si singe". Nici responsabilii cu muzica n-au fost iertati, fiind atacati de tarani inarmati cu furci. "Am lasat instrumentele si-am luat-o la sanatoasa, povesteste liderul formatiei. Din fericire, sculele n-au patit nimic. Am revenit cind au aparut si politistii". De atunci, membrii formatiei au evitat locurile recunoscute pentru violenta si s-au inarmat cu spray-uri paralizante.
    Cei care cinta la nunti trebuie sa faca fata oboselii acumulate timp de 15-20 de ore de munca. Sint locuri unde obiceiul impune inceperea "fericitului eveniment" simbata dimineata si incheierea lui duminica noaptea. "Odata, la Lisna, ne-am inteles sa cintam pina duminica, la 10 dimineata. Mirele ne-a cerut sa prelungim programul toata ziua. Am acceptat sa mai cintam pina la 4 dupa-amiaza. Cind a expirat si acest termen, am vrut sa plecam, insa mirele a pus pe citiva din sat sa ne opreasca. Aia ne-au amenintat ca ne strica instrumentele. Sculele formatiei valoreaza mai bine de 20 de milioane de lei. Erau beti, asa ca i-am crezut. Am stat pina la o bucata din noapte si am cintat cu lacrimi in ochi". Preferintele muzicale ale nuntasilor sint variabile. Daca e ceva "select", lumea cere valsuri, tangouri, muzica usoara sau folclor autentic". Formatia testeaza in primele ore gusturile nuntasilor, interpretind toate genurile, dupa care stiu cam ce au de cintat. Muzicantii pot fi pusi in ipostaze imposibile chiar de catre eroii principali ai nuntii: "Daca vin nasii, mirii si socrii, in decurs de doua-trei minute si cer piese diferite, n-ai cum sa-i satisfaci. Si atunci ai de-a face cu fiecare dintre ei, in functie de alcoolemia din singe". Oarecum aparte este comportamentul persoanelor importante, care-si inchipuie ca pot cumpara orice cu banii lor. "Se poate intimpla sa-ti plateasca sa le cinti la infinit aceeasi piesa, iar ceilalti isi inchipuie ca nu stii altceva. Trebuie sa stii cum sa-i refuzi", se destainuie Ciprian. Cea mai ciudata solicitare pe care a primit-o vreodata a venit "din partea unui mos de la Timisoara. Ne-a pus sa-i cintam rock. Dupa citeva piese de Compact, tot nu era satisfacut si am trecut pe improvizatii hard rock. Abia atunci s-a simtit bine si el, bitiind din cap sub privirile celorlalti nuntasi". Ciprian isi aminteste si de "teapa" trasa de un batrinel din Dorohoi, care a platit, la o nunta, cu imitatii de bancnote, trase la un xerox color. Evident, nimeni nu a realizat acest lucru pe loc, astfel incit "falsificatorul de o noapte" a ramas nepedepsit. Numarul pataniilor ramase in memoria muzicantilor este mult mai mare, dar niciuna nu se leaga de vreo nunta tiganeasca, deoarece acestea au loc joia, iar artistii la care se apeleaza sint exclusiv "de-ai lor". (Dorin BEJENARU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri