Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Politisti depasiti de valul de infractiuni

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Pana nu demult, botosaneanul era obisnuit cu o oarecare insecuritate - foarte putine spargeri ori furturi fiind solutionate si cu recuperarea bunurilor furate - insa de ceva vreme situatia se schimba. Poti sa fii atacat in plina strada - vezi cazul postasului, poti fi atacat in casa - cum a patit saptamana trecuta o fata din Sulita, sau la locul de munca cum s-a intamplat nu demult la MBB.

    In fiecare caz Politia a intervenit, dar cine garanteaza ca vinovatii, odata condamnati, isi vor ispasi pedepsele in inchisoare si nu vor umbla liberi precum cei sase detinuti eliberati si care au "uitat" sa se mai intoarca in penitenciar. Iar tabloul devine si mai infiorator daca ne gandim ca 10 criminali sunt inca in libertate.

    Aceste fapte par sa fie in stransa legatura cu un fenomen semnalat de presa  - slabirea autoritatii de stat. Reactiile palide ale unor politisti - a se vedea cazul de la Rompetrol de acum mai bine de un an, cand politistii au fost batjocoriti de golanasi - sau simpla banuiala ca unii iau mita, au facut ca autoritatea Politiei sa fie tot mai slaba.

    Oficial, reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) spun ca nu sunt motive de ingrijorare, fenomenul infractional cunoscand un trend descendent. "Suntem pregatiti sa facem fata situatiei infractionale si ne vom adapta prioritatile in functie de evolutia starii infractionale, asa cum am procedat si pana acum", a spus subcomisarul Manuela Ieremie, purtator de cuvant in cadrul IJP.

    Politistii si jandarmii care actioneaza in strada spun, insa, ca sunt prea putini, legile sunt proaste si ofera tot mai multe drepturi infractorilor, iar dotarile sunt depasite. Astfel, ziua patruleaza pe strazile municipiului doar cateva patrule de politisti comunitari, doua de la Politie si doua echipe mobile de jandarmi. Noaptea efectivele cresc, dar 50 de oameni nu pot acoperi un oras cu peste 120.000 de suflete si o suprafata de aproape 20 de kilometri. Acest lucru s-a vazut in cazul atacului asupra factorului postal. Politia a ajuns in trei minute, dar atacatorul, care a disparut cu peste 18.000 de lei, nu a fost prins pana ieri.

    Infractori scoliti in Uniunea Europeana

    Angajarea mai multor politisti, asa cum a promis ministrul de Interne, nu va duce automat la prinderea tuturor hotilor sau talharilor. Mai ales ca prognoza e destul de sumbra, criza economica putand duce la un nou tip de criminalitate - cea de subzistenta - care ar putea include de la furturi marunte pana la infractiuni extrem de violente. Mai mult, noua generatie care pare sa nu aiba nicio frica. "E generatia inspirata de ce vede la televizor", recunosc politistii.

    La toate acestea se adauga si faptul ca unele grupari infractionale au protectia sau sprijinul unor angajati ai statului, asa cum s-a vazut in doua cazuri de contrabanda ajunse in instanta.

    E drept ca Ministerul de Interne si Politia au pregatit programul "Welcome Home" pentru infractorii repatriati din Europa, dar in cazul lor sunt avertizati de autoritatile straine. Problema e ca in cazul celor care vin singuri, nimeni nu stie nimic. Si acestia vin deja scoliti, cu noi metode de actiune, total necunoscute Politiei.

    Si daca fostii baieti de cartier, deveniti bodyguarzi sau recuperatori, nu au fost linistiti, este putin probabil ca Politia va reusi sa faca fata acestei provocari. Iar daca legea va continua sa fie aplicata cu jumatati de masura, fenomenul infractional va continua sa se dezvolte.

    Cazuri grave ramase nesolutionate

    In evidenta IJP se afla aproape 3.000 de infractiuni cu autori neidentificati. Printre dosarele cu "AN" figureaza si cele mai grele cazuri cum ar fi jaful de la casa de amanet Esco Trade din septembrie 2005, cand un necunoscut a fugit cu toate bijuteriile si banii din unitate, dar si furtul unui seif de la un magazin de telefoane mobile. Aici, seiful a fost scos cu totul din magazin pe o fereastra si urcat intr-o masina, dar, cu toate ca au fost descoperite unele urme, autorii nu au fost prinsi nici pana astazi.

    Cat de pregatiti au fost politistii s-a vazut si in februarie 2003, cand a fost descoperit laboratorul clandestin de fabricare a heroinei de la Cerbu (comuna Copalau). Acesta a functionat pana cand heroina produsa aici a invadat Iasiul. Cu toate acestea, politistii din Botosani nu au stiut nimic de acest lucru, reteaua fiind anihilata in urma interventiei politistilor ieseni.

     

    Sursa: Monitorul de Botosani


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri