Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Profit inventat de operatorul de apa

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +


     Operatorul de apa a apelat la artificii in contabilitate pentru a iesi pe profit in 2010 si a putea astfel accesa programe europene si imprumuturi bancare. Potrivit legislatiei in vigoare, chiar daca activitatea Nova Apaserv a inceput in octombrie anul trecut, societatea a trebuit sa depuna bilantul pe 2010 la Fisc. Astfel, datele arata ca, pe doua luni de activitate, societatea a avut un profit de 1,4 milioane lei, insa cea mai mare parte a sumelor care au determinat acest rezultat provine de la alte venituri de exploatare, respectiv 123 milioane lei, in conditiile in care de la obiectul principal de activitate, productia de apa, veniturile sunt de doar 5,67 milioane lei.

    Daca s-ar raporta doar la activitatea principala, firma ar fi in pierdere, in conditiile in care jumatate din veniturile de exploatare a apei s-au dus pe salarii si contributii la salarii, respectiv 2,8 milioane lei.

    Capitolul alte venituri din exploatare este foarte vast si chiar conducerea societatii recunoaste ca suma trecuta in bilant este foarte mare. „Noi mai acordam avize pentru bransamente, le executam, mai inchiriem utilaje, insa suma este prea mare, cred ca s-a trecut gresit", a declarat Maricel Georgescu, directorul Nova Apaserv. Acesta a mai adaugat ca va lua legatura cu compartimentele de specialitate ale societatii pentru a se lamuri asupra problemei, insa ulterior nu a mai putut fi contactat pentru a oferi detalii. Nici presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac, nu a putut fi contactat ieri pentru a explica situatia societatii subordonate.

    In cazul in care se dovedeste ca este o eroare in bilant, asa cum sustine conducerea societatii, se poate dispune refacerea bilantului, in urma unui control fiscal. 

    Artificiu posibil o singura data

    Economistii spun ca aceste operatiuni nu sunt ilegale, atat timp cat pot fi dovedite cu acte, insa se pot face o singura data si este practic imposibil ca operatorul de apa sa mai declare si la urmatorul bilant venituri din alte activitati decat cea principala de peste 24 de ori mai mari. Profitul este necesar in cazul societatii pentru contractarea eventualelor credite bancare, aduce un punctaj in plus si la evaluarea in cadrul proiectului de finantare si de asemena un castig de imagine in conditiile in care actionarii si conducerea societatii anuntau anul trecut ca noul operator nu va avea soarta Apa Grup, care a fost ingropata in datorii, numai la stat fiind aproape 100 de milioane de lei.

    Declaratiile au fost facute mai ales ca manevra prin care fostul operator de apa a fost falimentat si a lasat locul unuia nou a fost de asemenea contestata, deoarece o astfel de procedura este imposibila in mediul privat, insa in acest caz s-a invocat ca este vorba de o activitate de interes public.

    Conducerea societatii Nova Apaserv a sustinut in sedintele de Consiliu Judetean cand erau facute interpelari pe seama situatiei financiare a operatorului de apa ca are toate datoriile achitate, inclusiv catre furnizori.

    Luna viitoare este termenul limita pentru depunerea bilantului la primele sase luni de activitate din acest an. 

    Activitate marcata de scandaluri

    Inca de la inceputul activitatii noului operator de apa au fost intampinate probleme. Initial, noul operator furniza servicii fara a fi incheiate contracte cu populatia. Mai mult, a emis si facturi. In plus, odata cu redenumirea operatorului, a fost schimbat si sistemul de facturare. Numeroase persoane contesta noua procedura, care le obliga sa achite si pierderile facturate de apometrul de scara, nu doar consumul inregistrat de contoarele din locuinte.

    Un alt scandal a privit angajarile la Nova Apaserv, in conditiile in care organigrama societatii prevedea  500 de salariati fata de 580 cat avea Apa Grup. Celor 80 de angajati ramasi fara slujba li s-a promis de conducere ca vor avea prioritate la angajare. Oamenii au protestat ulterior in fata unitatii pe motiv ca au fost lasati in somaj, iar in locul lor au venit persoane din afara societatii, majoritatea fiind angajati pe posturi TESA. Conducerea Nova Apa Serv a replicat ca a facut sase angajari din exterior pe posturi pentru care personalul concediat nu era specializat.

    O alta problema a aparut in privinta patrimoniului cu care societatea urma sa gireze un credit bancar de aproape sapte milioane euro necesar pentru cofinantarea proiectelor de modernizare. Patrimoniul este in domeniul public al judetului, societatea avand doar drept de utilizare, fapt ce nu permite garantarea catre institutiile bancare. O varianta gandita de autoritati este garantarea cu veniturile viitoare, deoarece modernizarea retelelor prin proiectul european ce presupune si o noua aductiune de apa din Prut este vitala pentru judet, insa investitia trece de 100 de milioane de euro.

    Management deficitar si la remedierea avariilor

    Managementul societatii se dovedeste jalnic si in privinta modului in care sunt remediate avariile. Spre exemplu, avaria aparuta pe Strada Petru Rares, inregistrata pe 31 decembrie 2010, nu a fost remediata nici dupa aproape sapte luni. Initial s-a invocat complexitatea lucrarii, desi era vorba doar de fisurarea unei conducte si surparea unei mici portiuni de sosea, iar ulterior a fost un conflict intre firmele executate si finantator. Ultimul termen pentru finalizarea lucrarilor este estimat la sfarsitul acestei luni, insa astfel de promisiuni sunt facute din ianuarie. (Marian ROTARIU)

    Sursa: Monitorul de Botosani - http://www.monitorulbt.ro/

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri