Din pacate inspectorii sanitari nu au avut placerea sa dispuna inchiderea "Food-land" pe motiv de incalcare flagranta a normelor sanitare, ci pentru refuzul controlului. "Firma a fost sanctionata cu zece milioane de lei amenda pentru ca a fost gasita functionind fara autorizatie si a fost dispusa sistarea activitatii pentru faptul ca s-a refuzat controlul sanitar de stat" ne-a declarat Radu Beteanu, inspector sanitar.
Surprinzator, Directia Sanitar-Veterinara a explicat ca din punctul propriu de vedere carmangeria este in regula. "Societatea nu este autorizata sanitar-veterinar, insa a platit toate taxele respective si a obtinut un acord de principiu din partea noastra in baza caruia sa desfasoare activitate pina ce va obtine autorizatie. Subliniez, DSV nu autorizeaza activitatea, ci obiectivul in sine. Trebuie spus ca din punct de vedere al dotarilor carmangeria lui Mechis este una din cele mai performante din judet, iar controalele periodice efectuate de medicii nostri nu au pus in evidenta nereguli in privinta salubritatii produselor" a declarat dr. Vladimir Rizac, directorul DSV. Acesta a refuzat sa comenteze declaratiile unora dintre fostii angajati ai lui Mechis care sustin ca au "depus" in mai multe rinduri pachete cu preparate din carne in port-bagajeze masinilor DSV. "Se poate sa fi fost vorba de probe luate pentru analize, pentru ca va spun cu toata sinceritatea ca nu as gusta nici in ruptul capului din produsele lui Mechis, dupa ce m-am lamurit cu afacerea pe care a avut-o la Lisna pe care am inchis-o acum doi ani" a declarat Rizac. Referitor la calitatea produselor, pe care fostii angajati o infatiseaza drept indoielnica, avind in compozitie carne stricata si produse cu termen de valabilitate expirat retocate, medicii DSV spun ca intreaga responsabilitate apartine patronului, medicului veterinar din societate si tehnologului (care nu exista la "Food-land", locul sau fiind luat de un inginer pensionar). Asa stind lucrurile, se pare ca Mechis are toate sansele ca in scurt timp sa ceara redeschiderea carmangeriei si sa continue in aceeasi maniera fabricarea de produse de carmengerie. Pentru ca in judetul nostru Mechis a avut putine tentative de a-si plasa marfa alterata, va fi nevoie ca Oficiul pentru Protectia Consumatorului sa ceara sprijinul omologilor din judetele invecinate pentru a stabili numarul reclamatiilor facute la adresa produselor "Food-land".
In afara producerii de preparate din carne potential periculoase pentru sanatatea consumatorilor, sotii Mechis au fost gasiti in afara legii si in ce priveste legislatia muncii. Pe 24 aprilie Camera de munca a amendat "Food-land" cu 11 milioane de lei pentru incalcari ale legislatiei muncii. "Firma a primit o amenda de cinci milioane de lei pentru faptul ca a primit la munca persoane fara nici o forma legala, ceea ce inseamna mai pe romaneste munca la negru. "Food-land" a mai fost amendata cu 3 milioane lei pentru neinregistrarea la Camera de munca a contractelor si conventiilor de munca ale angajatilor, care tot munca la negru inseamna. Inca trei milioane lei au fost date ca amenda pentru nedepunerea in termen a dovezilor privind plata salariilor angajatilor si a darilor catre stat" ne-a declarat Gheorghe Timofte, seful Camerei de Munca din Botosani. Acesta a spus ca au fost depistate lucrind "la negru" pentru Mechis nu mai putin de 11 persoane, dintre care doua fara nici o forma legala. Din spusele fostilor angajati, Mechis folosea pentru atragerea lucratorilor o schema de-acum clasica, dar care a mers o buna bucata de vreme si la abatorul din Lisna: anunt in ziar, promisiunea ca va face angajarea dupa o perioada de proba si concedierea dupa citeva saptamini "de proba" fara ca nefericitul sa vada vreun ban. "Dupa trei saptamini de munca l-am rugat pe patron sa imi dea o adeverinta de salariat pentru ca aveam nevoie la gradinita la fetita mea. In aceeasi zi m-a dat afara fara sa-mi dea un ban, acuzindu-ma ca am furat" ne-a declarat Ovidiu Hososchi. Mai mult, sotii Mechis se fac vinovati de abuz asupra angajatilor, cu totii marturisind ca pentru un milion-un milion si jumatate pe luna sint nevoiti sa munceasca zilnic 14-16 ore. Ultimii angajati ai sotilor Mechis, concediati din acelasi motiv al presupusului furt de carne ("cine-i prost sa-i manince lui carnea?" dupa cum a remarcat o fosta angajata) se chinuie de vreo doua saptamini sa isi recupereze banii cuveniti pentru munca efectuata pe brinci. Ei sint hotariti sa ii dea in judecata pe sotii Mechis pentru recuperarea lefurilor. (Dana BEJENARU)