Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Razboi pentru parcari

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In municipiu s-au rezervat pana acum peste 2.000 de locuri de parcare

    Desi este aplicat de aproape trei ani, regulamentul de amenajare si exploatare a parcarilor din municipiul Botosani nu rezolva problema locurilor de parcare. Acolo unde numarul de masini este mare, iar traficul din ce in ce mai intens, problemele depasesc municipalitatea. Parcarea masinii personale a devenit o mare problema si, ce este mai trist, domeniul este inca virgin atat pentru Primaria Botosani, cat si pentru Politia Rutiera.

    Cele mai grave efecte se intalnesc in trafic. Masini parcate sub semafoare, in intersectii, pe trotuare, pe treceri de pietoni sunt situatii din ce in ce mai dese. "Am montat la anumite treceri stalpi mobili care sa blocheze accesul masinilor. Intersectia Grivita - Calea Nationala, spre exemplu. Domnii soferi se dau jos, muta stalpii si parcheaza tot langa trecerea de pietoni. De trei ori i-am pus la loc si la fel au procedat", explica viceprimarul Florin Ghiorghita dificultatile intalnite de municipalitate in tentativa de stapanire a fenomenului, adaugand ca nici din partea Politiei Rutiere nu se bucura de prea mult sprijin, reprezentantii institutiei plangandu-se de lipsa de personal.

    Nici rezervarea locurilor de parcare nu aduce ordine printre masini, ci dimpotriva. Cel putin in zonele centrale se congestioneaza si mai mult traficul si se da nastere la adevarate dispute intre cei cu rezervare si cei disperati dupa un loc de parcare fie si pentru cinci minute. Pentru 146 de lei pe an Primaria rezerva  locul de parcare de care riveranul are nevoie. Conform procedurii ar trebui ca 30% din aceste zone sa fie lasate liberului acces. Unde solicitarile sunt foarte mari, cerinta nu se respecta, iar "intrusii" au parte de momente mai mult decat neplacute.  La nivelul Primariei a existat la un moment dat ideea de rezervare doar in intervalul orar 17-8, insa din motive mai mult populiste decat intemeiate s-a renuntat. "E greu sa schimbi acum atatea acorduri de rezervare, cate s-au facut. Poate la anul. Vom analiza. Riscam sa apara situatii conflictuale", a mai spus viceprimarul. Costul concesionarii terenului public cu alte destinatii decat cel de parcare poate ajunge la Botosani, la 3.600 de lei metrul patrat pe an. Pe motiv ca e doar "rezervare", locul de parcare de 8,5 metri patrati este platit cu doar 146 de lei pe an, insa beneficiarii se comporta ca adevarati proprietari ai locurilor respective. Rezultatele sunt scenele de genul "Iti rup picioarele daca mai parchezi in locul meu" sau masinile blocate cu intentie de botosanenii lezati in dreptul lor. Consiliul Local a aprobat si un sistem de blocare a locurilor de parcare rezervate, lanturile sau dispozitivele facand de multe ori infernal de ingust spatiul de manevra ramas la dispozitia celorlalti soferi. In conditiile in care in timpul zilei proprietarii sunt plecati la serviciu, spatiile rezervate stau goale si blocate, incurcand si mai mult situatia.

    Municipalitatea pacalita cu inscriptii false

    O alta gaselnita a botosanenilor este inscriptionarea cu vopsea pe locurile neconcesionate a numarului propriu de masina, respectivul pacalind astfel si bugetul local si soferii din vecinatate. Conform datelor oferite de Primarie nu se fac verificari ale acestui aspect, municipalitatea avertizand doar ca pe spatiile platite trebuie trecut si numarul acordului de rezervare.

    Jungla locurilor de parcare si traficul devenit infernal s-ar putea normaliza odata cu interventia Serviciului Politiei Rutiere, care este deosebit de pasiv, dar si prin mult asteptatul regulament de blocare a rotilor masinilor parcate aiurea. Acesta va avea mai multe sanse sa fie aplicat in 2009, an mai putin electoral decat cel in curs.

     

    Sursa: Monitorul de Botosani


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri