Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Teste de sinceritate la cupoanele de caldura

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Un pui de gaina ar putea da peste cap socotelile unui botosanean care locuieste la bloc si care se pregateste sa solicite ajutor financiar pentru plata incalzirii in iarna urmatoare. Potrivit Ordonantei aprobata de Guvern saptamina trecuta, pot beneficia de ajutoare banesti pentru acoperirirea cheltuielilor de intretinere in aceasta iarna doar familiile ale caror venituri lunare nu depasesc cu nici un leu 1.340.000 de lei. Adica orice venit peste plafonul maxim stabilit de executivul central inlatura posibilitatea obtinerii acelor asa-zise cupoane pentru caldura acordate de primariile locale. Veniturile reale ale unei familii trebuie mentionate in cererea adresata Primariei, solicitantul asumindu-si intreaga responsabilitate pentru datele declarate.
    In cererea-tip trebuie facuta mentiunea ca familia respectiva nu obtine in afara salariilor venituri suplimentare realizate din agricultura, din cresterea si valorificarea animalelor, a pasarilor sau a albinelor, din depozite bancare sau din dividende. Actul normativ aprobat de Guvern saptamina trecuta da posibilitatea unei familii, cu un copil, al carei venit lunar este de aproape 4,12 milioane de lei, adica exact 1.340.000 de lei pe membru de familie, sa obtina de la stat un cupon de caldura de 130.000 de lei. Insa, daca familia respectiva declara in cerere ca in anul respectiv a crescut si valorificat o gaina, familia respectiva pierde orice drept de ajutor pentru plata intretinerii. Asta deoarece se considera ca gaina declarata a fost valorificata la un pret nu mai mic de 10.000 de lei, ceea ce inseamna ca familia respectiva a obtinut lunar un venit mediu pe membru de familie mai mare de 1.340.000, chiar daca depasirea a fost de 833 de lei. In situatii similare s-ar putea afla si familiile ale caror venituri medii se afla la limita celorlalte doua praguri de acordare a cupoanelor, adica la venituri de pina la 600.000 sau 750.000 inclusiv, cind ajutorul acordat de stat este mai consistent, de 450.000 si, respectiv, 260.000 de lei.
    Chiar daca o familie botosaneana care locuieste la bloc nu obtine intr-o luna nici un fel de venit, ea ar putea pierde dreptul la cupoane pentru caldura daca detine la tara o curte cu 1600 de gaini sau cu 800 de curci, deoarece se presupune ca o gaina aduce un venit anual de 10.000 de lei, iar o curca aduce intr-un an 20.000 de lei venit. De asemenea, nu obtin ajutor pentru caldura persoanele care cresc intr-un an cel putin 48 de vaci, 24 de cai sau 160 de porci, deoarece statul ia in calcul faptul ca o familie cistiga anual de pe urma unei vaci cel putin 300.000 de lei, de pe urma unui cal 600.000, iar a unui porc 100.000.
    Sint considerati aducatori de venit si magarii, catirii, precum si albinele, iepurii de casa, nurcile. Guvernul lasa la latitudinea consiliilor locale si a primariilor sa stabileasca care sint celelalte animale care aduc venituri unei familii. Administratiile locale mai pot stabili daca fructele si legumele pot fi considerate ca aducatoare de venit. Alte categorii de venituri care trebuie declarate in cerere sint dobinzile obtinute de pe urma economiilor depuse la banci, benii rezultati din inchirierea sau din arendarea unor terenuri sau a unor locuinte, precum si banii obtinuti din valorificarea unor bunuri realizate in gospodarie. Se mai iau in calcul alocatiile de stat pentru copii, bursa sociala pentru elevi si studenti, bursa de studii pentru studenti, alocatia de intretinere pentru copii dati in plasament familial, salariul pentru ingrijirea, supravegherea si acordarea de ajutor permanet persoanelor cu handicap sau a poensionarilor incadrati in primul grad de invaliditate. Nu sint luate in calcul venitului mediu pe familie, persoanele aflate in inrgijirea statului, adica detinutii, persoanele aflate intr-o institutuie de asistenta sociala si militarii in termen. Cei care acorda cupoanele pentru caldura, adica primariile, sint constiente ca cererile nu vor fi completate la rubricile cu privire la veniturile suplimentare, cu toate ca solicitantii detin pamint sau animale la tara. Ei spun ca singurele venituri care pot fi dovedite sint banii incasati pe un stat de plata. (Cristian LUPASCU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri