Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

64 de grade

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Temperaturile inregistrate ieri in judetul Braila au fost de 39 grade Celsius in aer si 64 grade Celsius la nivelul solului. E foarte posibil ca astazi caldura sa depaseasca 40 de grade Celsius, situatie ce se va repeta si miine. "Abia pe 6 august s-ar putea sa fie mai racoare, dar canicula va reveni foarte repede. Sanse slabe de ploaie vor aparea doar pe la jumatatea lunii dar si acelea vor fi reduse", ne-a informat Grigore Nicolae, seful Statiei Meteo Braila, adaugind ca in ultimii 25 de ani nu s-a mai intimplat ca temperaturi mai mari de 33 grade Celsius sa fie inregistrate zilnic, pe o perioada mai mare de doua saptamini. Nu s-a depasit insa recordul din 1953 cind, la Rimnicelu, au fost 44,5 grade Celsius in aer.
    Salvarea in alerta
    Pina la ora 14.30 salvarile Serviciului de Ambulanta Judetean au fost apelate ieri de 60 de persoane din oras si 7 din judet. Medicul de garda dr. Nacu ne-a declarat ca "din ce in ce mai multi braileni solicita serviciile SAJ, in special cardiacii si cei cu enterocolita, din cauza acestor temperaturi ridicate".
    Desi apelurile cetatenilor catre SAJ au fost ieri cu mult mai numeroase ca de obicei, medicul de garda a precizat ca toate solicitarile au fost solutionate cu promptitudine si profesionalism.
    Tot ieri, la Spitalul Judetean, la internarile sectiei Medicala s-au prezentat in doar trei ore 16 persoane afectate de temperaturile ridicate. Medicul de garda, dr. Alexandru Lapusneanu ne-a informat ca au fost afectati in primul rind, bolnavii cardiovasculari, hipertensivii cei cu angina pectorala si cu infarcte in antecedente. Paradoxal, pe linga bolnavii cardio-vasculari si cei digestivi au fost afectati si cei cu maladii ulceroase.
    "Ulcerele ar trebui sa apara mai ales primavara si toamna, dar s-a schimbat ritmul acestor afectiuni si constatam ca foarte multi bolnavi ulcerosi sint afectati in aceasta perioada", a precizat sursa citata.
    In sectia medicala, toate cele 108 paturi sint ocupate, in mare parte datorita patologiei.
    "Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cind sezonul de vara era mai lejer, in prezentari si cazuistica, acum ne confruntam cu o formula net superioara", am aflat de la dr. Rodica Popoiu, care a precizat ca, in ultima saptamina, 50% din cazurile inregistrate la internari le-au reprezentat hipertensivii decompensati.
    Temperaturile ridicate si canicula din ultima perioada de timp au facut ca sectia sa lucreze la capacitate totala, caldura reusind sa rascoleasca aproape toate afectiunile celor suferinzi, de la instabilitatea cardio-vasculara la colicile renale si, datorita dezechilibrului produs prin lipsa hidratarii s-au inregistrat mari probleme in rindul hipotensivilor in care se incadreaza mai ales femeile.
    Medicii recomanda evitarea muncii la cimp
    Pentru atenuarea complicatiilor datorate caniculei, specialistii recomanda evitarea expunerilor la temperaturi ridicate, hidratarea si controalele medicale pentru cei bolnavi.
    Trebuie sa se evite iesirile la cimp si expunerea la soare, hidratarea prin consumul de ceaiuri si apa fiarta si racita si evitarea bauturilor racoritoare care contin coloranti sintetici, acestea fiind inlocuite in aceasta perioada cu sucuri naturale.
    "Se impune protectie la medicatia de fond pentru bolnavii cardiaci, astfel incit acestia sa-si continue tratamentul si sa efectueze controale medicale si se recomanda atentie la tratament", a adaugat dr. Rodica Popoiu.
    In acelasi timp, medicii recomanda evitarea bauturilor alcoolice si o igiena stricta din care nu trebuie sa lipseasca spalatul pe miini de cite ori este nevoie si spalarea fructelor ce urmeaza a fi consumate.
    "Avem un caz in care un barbat a inteles hidratarea in aceasta perioada cu «tarie». Dupa ce a consumat o cantitate apreciabila de tuica facuta in casa, a intrat in coma si cu greu a putut fi salvat, starea lui agravindu-se si datorita caldurii", am aflat de la dr. Alexandru Lapusneanu.
    Pe de alta parte, specialistii sint de parere ca persoanele care lucreaza pe cimp pe durata caniculei, isi asuma riscuri deosebite. "De obicei bolnavii nu prefera sa se interneze vara, pentru ca au mult de munca, dar in aceasta perioada s-au prezentat foarte multi la spital realmente cu probleme mari. Trebuie sa se evite iesirile la cimp si expunerea la soare", a conchis dr. Lapusneanu.
    Canicula i-a scos din mina si pe hoti
    Canicula din ultimele zile a scazut pina si "productivitatea" infractorilor. Astfel, potrivit afirmatiilor lt. col. Traian Jipa, inspector sef al IJP, in ultimele trei zile pe raza municipiului si judetului Braila nu s-a inregistrat nici o spargere, situatie de-a dreptul neobisnuita pentru politistii braileni. "Una din explicatii ar fi aceea ca din cauza caldurii pe timpul noptii multi braileni, care n-au somn, prefera sa iasa afara, animatia de pe strazi fiind un impediment pentru hoti", ne-a declarat lt.col. Jipa.
    Cit priveste circulatia rutiera pe timpul zilei, seful politiei brailene recomanda soferilor reducerea vitezei pina la limita evitarii oricarui pericol in aceasta perioada caniculara.
    Spatiile verzi sint stropite, asfaltul nu are sanse
    La asa o caldura, asfaltul tinjeste dupa racoare, inmuindu-se de tot si purtind amprenta talpilor trecatorilor sau a cauciucurilor de masini.
    Ideal ar fi sa vedem pe strazi cisterne care sa improste binefacatoarea apa rece. Din pacate asa ceva nu prea este posibil. "Avem in dotare sase cisterne si abia putem face fata cu ele la stropirea spatiilor verzi. Oricum, la o ora dupa ce sint udate, plantele sufera deja din cauza arsitei. Practic nu avem cum sa rezervam o masina pentru stropirea asfaltului", s-a justificat Nicolae Kiurtosi, directorul tehnic al Societatii "Eco" SA, fosta Divizie de Gospodarire Locala. Cele sase cisterne nu ar fi fost suficiente nici pentru spatiile verzi daca principalele obiective: Gradina Mare, Bulevardul Independentei, faleza, Parcul Monument nu ar fi irigate prin hidranti, cu apa adusa din Dunare.
    La robinet, apa rece are 25 de grade Celsius
    Apa potabila a atins, ieri, la robinete, nu mai putin de 25 de grade Celsius. Canicula a pus stapinire si pe apa rece, pe care brailenii o pot folosi mai mult la spalat decit pentru baut.
    "Din Dunare, apa intra in Uzina deja cu 27 de grade Celsius", ne-a declarat Neculai Tarau, directorul Uzinei de Apa din cadrul "Aptercol" Braila. Acesta a precizat ca, pina la consumatori, apa se mai raceste pe conducte cu vreo doua grade, acestea fiind amplasate in pamint.
    "Ce-i drept, la robinete ajunge destul de calda, dar noi nu putem sa o mai racim. N-avem ce sa-i facem, cantitatea de apa e prea mare. Ideal ar fi ca ea sa aiba cam 14 grade, dar pe asemenea caldura nu e posibil", a adaugat sursa citata.
    Trenurile intirzie din cauza caldurii
    Inca de duminica, temperatura de 37 grade C (stabilita de statia meteo) a afectat si circulatia trenurilor care au trecut prin statia CFR - Braila, in jurul orei prinzului si dupa amiaza.
    Astfel, daca dimineata trenurile au circulat normal, de la ora 13.05 cind personalul 7.421 de pe ruta Faurei-Galati a intirziat 11 minute, toate trenurile au ajuns dupa ora stabilita.
    Cele mai mari intirzieri s-au inregistrat pe ruta Bucuresti Nord - Galati cind trenul Rapid 671 care trebuia sa ajunga la 17.52 in Braila a venit dupa 43 de minute. De asemenea, trenul Personal 7.365 Buzau-Galati de la ora 17.27 a avut o intirziere de 33 minute.
    Statia CFR - Braila a informat ca s-au introdus restrictii de viteza din cauza temperaturilor foarte ridicate care sint in sine. Aceste masuri au fost luate in scopul prevenirii unor eventuale probleme cum ar fi dilatarea sinelor.
    "Guvernul Romaniei ar trebui sa decida intreruperea activitatii"
    Lucrarile de asfaltare, reparare si intretinere a drumurilor din municipiu si judet sint afectate de temperaturile caniculare, inregistrate de citeva saptamini. Ieri, temperatura inregistrata la nivelul solului era de 64 de grade Celsius. Adaugate la cele 200, cit numara temperatura mixturii asfaltice, conditiile de lucru devin insuportabile pentru lucratorii SC "Drumuri si Poduri" SA. Oamenii clacheaza deja nervos, iar cardiacilor le este cel mai greu sa faca fata conditiilor de mediu. Directorul societatii crede ca, in astfel de situatii, activitatea ar trebui intrerupta.
    Daca acest lucru nu se intimpla, a spus Viorel Balcan, e pentru ca, in mod intentionat, Institutul de Meteorologie si Hidrologie nu declara valorile reale ale temperaturilor inregistrate in ultimele zile. "Guvernul Romaniei ar trebui sa decida intreruperea activitatii pentru toti cetatenii care lucreaza in astfel de conditii si chiar mai grele." In plus, eficienta prestatiilor SC "Drumuri si Poduri" SA este de-a dreptul anemica.
    Temperaturile ridicate din aceasta perioada intirzie intarirea covorului asfaltic cu intervale de ordinul saptaminilor si, odata intrata sub traficul rutier si pietonal, mixtura asfaltica se deformeaza, isi pierde planeitatea sau efectul de suprafatare. Banii investiti in refacerea drumurilor aluneca intr-un sac fara fund din moment ce, ulterior, este previzibila revenirea asupra lucrarilor efectuate. In prezent, SC "Drumuri si Poduri" SA are echipe de lucru in municipiu, pe Faleza Dunarii, pe DJ 202 Braila-Focsani, DJ 211 Viziru-Bordei Verde, la acestea adaugindu-se formatiile care lucreaza la reparatia drumurilor asfaltate.
    Arsita pirjoleste cimpurile brailene
    Dincolo de inconfortul oamenilor, culturile agricole au cel mai mult de suferit din cauza caniculei. Dupa cum se stie, anul trecut a plouat atit de mult incit in sol s-a inregistrat un exces de umiditate. Din pacate, in prezent nu mai poate fi vorba de asa ceva. "Rezerva de apa de pina la adincimea de 70 centimetri in sol este pe terminate si asta dauneaza mult plantelor. Porumbul isi mai poate infige radacinile si mai jos de 70 cm, dar celelalte culturi specifice perioadei nu reusesc asta. Daca nu sint irigate cit mai curind situatia va fi critica", ne-a explicat meteorologul Grigore Nicolae. In mod normal, in iulie ar fi trebuit sa se inregistreze o medie multianuala a precipitatiilor de 47 l/mp. In judetul nostru a plouat mult mai putin: in jur de 29 l/mp. In august se pare ca va fi si mai grav. Normalul ar fi 40 l/mp, dar e putin probabil ca se va ajunge macar la jumatatea acestei medii.
    Singura solutie ramine asadar, pentru agricultori, irigatul. Starea precara a agriculturii brailene nu permite insa folosirea la intreaga capacitate a sistemului de irigatii care acopera judetul. "Pentru saptamina in curs avem programat sa aprovizionam cu apa doar 6.600 de hectare. Suprafetele agricole cultivate cu porumb, soia, floarea soarelui, legume sau lucerna sint mult mai intinse si toate au nevoie de irigare, insa, nu am primit si alte solicitari", ne-a declarat Ion Ghelase, directorul filialei locale a Regiei Autonome de Imbunatatiri Funciare (RAIF).
    La inceputul anului, au fost contractate cu agentii economici cam 95.000 hectare pentru irigat. Pina acum, RAIF a primit solicitari, per total, numai pentru 50.000 hectare. "Multi dintre agentii economici au renuntat sa mai apeleze la serviciile noastre. E drept, pe alocuri a mai plouat, dar principala cauza care i-a determinat pe agricultori sa nu mai irige a fost lipsa banilor", ne-a mai spus directorul Ghelase. Oricum, pentru apa pe care a transportat-o pina acum pe cimp, regia nu a primit nici un ban, avind de incasat in jur de 6 miliarde lei. Principalii sai beneficiari au fost IMB, "Prodazur" Urleasca, "Sembra", "Horticola Dunarea", mari unitati agricole care nu si-au putut plati irigatiile din cauza pretului scazut al orzului sau griului. Cei care nu s-au incumetat mai deloc sa irige au fost, cum era de asteptat, micii producatori agricoli. Cele mai putine solicitari pentru irigat, au venit din zona aflata pe raza localitatilor Ulmu, Ciresu, Rosiori, Bordei Verde. Costul irigarii unui hectar este de 140.000 lei, in conditiile in care energia electrica si intretinerea sistemului este subventionata de stat. Daca n-ar fi fost asa, agricultorii ar fi trebuit sa plateasca 800.000 lei, pentru a-si uda un singur hectar. (Grupaj realizat de Tudorita TARNITA, Cristiana APOSTOLESCU, Mircea DOAGA, Florentin COMAN, Carmen MURGULET, Narcis VOICA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri