Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alarmele cu bomba curg fluviu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Moda alarmelor, care anunta existenta unei bombe intr-o cladire ori intr-un alt obiectiv de interes public, s-a extins ingrijorator in ultima vreme, in Braila. Desi pirotehnistii nu sint atit de naivi incit sa creada ca bombele, fie ele si artizanale, se gasesc la orice colt de strada si in posesia oricarui descreierat, Brigada Anti-Tero raspunde fiecarei astfel de alarme. Asta, in ciuda faptului ca o deplasare la fata locului si, implicit, scotocirea dupa false materiale explozive costa citeva milioane bune. In urma cu o saptamina, un pusti de 13 ani a sunat la Scoala "I. L. Caragiale" din cartierul Progresul, anuntind o astfel de grozavie. Saptamina aceasta, marti, gestul a fost repetat in decurs de patru ore, de doua ori. Mai intii, la ora 14.13, doi copii de 13 ani au anuntat plasarea unei bombe la Scoala "Mihail Sadoveanu" (fosta nr. 29) din cartierul Viziru I. Apoi, la ora 17.45, un individ a sunat la sediul unei unitati din MI, anuntind ca cineva ar fi plasat o bomba in incinta magazinului "Eurostil", apartinind societatii "Eleny Com" SRL, patronata de Ilie Paraschiv.
    "Teroristi" la 13 ani
    Dovada ca atit minori, cit si adulti din Braila nu si-au format inca un simt civic bazat pe actul raspunderii, preferind sa se distreze practic pe banii contribuabilului, deci si ai lor, sta faptul ca, intr-o singura zi, specialistii anti-tero din cadrul SRI Braila au fost mobilizati pentru verificarea a doua alarme false, privind plasarea unor bombe in incinta unei institutii de invatamint si a unei cladiri civile.
    Marti, la ora 14.13, o voce de copil a anuntat-o pe secretara Scolii "Mihail Sadoveanu", de pe Aleea Cocorilor, din Viziru I, ca in unitate se afla o bomba. "Alo, scoala?! Aveti o bomba!", a rostit pustiul de la capatul firului, dupa care a izbucnit in ris. Secretara Gina Vatui s-a prins ca-i vorba despre o farsa si a vrut sa-l bage pe copil in sperieti, zicindu-i: "Da?! Afla tu ca acest telefon este pus sub urmarire, iar numarul tau ne este cunoscut. Parintii tai vor plati o amenda de cinci milioane pentru asta." Si elevul a inchis telefonul.
    "Eu eram pe strada, mergeam spre casa. La 14.15, m-a sunat secretara si mi-a spus de telefonul respectiv. Am zis ca-i o gluma proasta si nu m-am intors la scoala. Cind am ajuns acasa, am cautat-o pe profesoara care este director adjunct si care avea cursuri la acea ora. I-am spus sa ia ce masuri crede de cuviinta. Ulterior, pe la 16.00, m-am intors la scoala", ne-a declarat prof. Dan Doru Radulescu, directorul general al Scolii "Mihail Sadoveanu". Cind a iesit de la ora, profesoara Elena Geles, director adjunct, s-a sfatuit cu colegii si a luat decizia sa sune la Politie. "Am sunat mult timp la 955. In cele din urma, pe la ora 15.30, am reusit sa le spun despre telefon. Ofiterul care mi-a raspuns a ris si el, zicind ca-i o gluma. Nici prin cap nu mi-a trecut ca se va mobiliza cineva pentru atit", ne-a declarat Elena Geles.
    La 15.40, toata suflarea SRI Braila a primit alarma. Ofiterii din cadrul Brigadei Anti-Tero s-au imbarcat in masina speciala de interventii si au descins la scoala. In jurul unitatii de invatamint, la 25 metri distanta de gard, politisti, agenti de paza ai unor societati particulare, lucratori de la SRI au facut cordon, interzicind trecerea spre cladire. Cei peste 500 de elevi, aflati in acel moment in scoala, au fost evacuati. Reporterii nostri, prezenti la fata locului, au surprins momentele de panica prin care au trecut atit cadrele didactice, cit si elevii. Trotuarele din zona s-au umplut dintr-o data de pusti galagiosi. Ambele cai de acces spre scoala au fost blocate de masini ale Politiei. A fost chemata chiar si o ambulanta. Toata comanda Inspectoratului Judetean de Politie a descins la fata locului. Locatarii de la blocurile vecine scolii se cocotasera pe geamuri, urmarind activitatea echipei anti-tero, pe masura ce luminile se aprindeau si se stingeau in salile de clasa. Intr-un atelier al scolii, a fost gasita o grenada defensiva, de productie romaneasca, fara incarcatura exploziva si fara dispozitiv de initiere. Practic, grenada era piesa de decor, fiind plina cu nisip, asa cum se gasesc, de regula, in depozitele speciale, inainte de a fi pregatita pentru utilizare. Copiii din atelierul respectiv nu stiau de unde a fost adusa grenada respectiva, ci doar ca exista de mult in atelierul lor.
    Cercetarile au continuat si in afara cladirii. Scoala "Mihail Sadoveanu" are o capacitate de 1.323 de elevi, din care, in ziua de 5 februarie, in institutie se aflau doar vreo 500, toti de la clasele a cincea, a sasea si a saptea. Acestia incepusera cursurile la 14.25, dupa telefonul cu pricina. Politistilor le-a fost usor sa-i descopere pe alarmisti. Doi elevi de la o clasa a VI-a au absentat, desi nu le statea in obicei. Asa au fost prinsi Mihai Ionut Turcu si Florin Cioroiu, de 13 ani fiecare. Turcu a fost cel care a sunat. "Prin mijloace specifice, i-am reperat chiar acum", ne-a spus marti, la orele 17.50, col. Antonel Colceag, prim-adjunct al sefului IPJ Braila.
    Actele de terorism se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 20 de ani
    S-a ajuns la concluzia ca Turcu si Cioroiu nu au vreo legatura cu existenta acelei grenade defensive in scoala. "Se desfasoara activitati pentru stabilirea provenientei grenadei. Urmeaza ca, dupa ce vom finaliza dosarul, sa-l trimitem spre solutionare Parchetului. Cei doi copii sint cercetati, desi minori, sub aspectul savirsirii unor acte de terorism", ne-a declarat lt. col. Marian Fincu, ofiterul de presa al IPJ Braila.
    La 17.45, cind Brigada Anti-Tero inca nu-si incheiase misiunea din Viziru I, un alt telefon a sunat, anuntind un fapt asemanator. De asta data, un adult a apelat numarul de telefon al unei unitati militare din cadrul MI. Ofiterul de serviciu de acolo a sunat, la rindul lui, la Politia Municipiului. Bomba fusese "plasata", spunea glumetul, in incinta magazinului lui Ilie Paraschiv, "Eurostil", de pe Strada Mihai Eminescu. S-a presupus ca un individ, vadit deranjat de aglomeratia de politisti si SRI-isti din zona Viziru, a vrut sa-i trimita pe pirotehnisti in alta parte. Echipa anti-tero s-a impartit in doua. O parte a ramas la scoala, iar o parte s-a dus la magazinul respectiv. Dupa cautari indelungi, SRI-istii au dat verdictul: "Curat!" Adica, la fata locului, n-a fost gasit absolut nici un obiect care sa aduca cu o bomba, cu atit mai putin una autentica.
    "Vom lua masuri impotriva tuturor celor care fac astfel de farse", a conchis lt. col. Marian Fincu, ofiterul de presa al IPJ.
    Ieri, fata de evenimentele derulate in dupa amiaza de marti, s-a sesizat chiar si institutia Prefecturii brailene: "Prefectura judetului solicita tuturor cetatenilor sa manifeste o atitudine responsabila pe linia prevenirii producerii unor astfel de evenimente, sa nu recurga la acest tip de actiuni, menite a pune in pericol siguranta persoanelor, a tulbura grav linistea si ordinea publica, a aduce prejudicii persoanelor si institutiilor publice private. Totodata, institutia Prefecturii face un apel la adresa parintilor, a cadrelor didactice, pentru a educa elevii, copiii, in spiritul respingerii utilizarii unor astfel de «jocuri» care, conform legislatiei in vigoare, au consecinte deosebit de grave", a aratat Radu Smochina, purtatorul de cuvint al Prefecturii Braila.
    Atit Tiberiu Mocanu, pustiul care a dat alarma, in urma cu o saptamina, la Scoala Generala "I. L. Caragiale", cit si elevii care "s-au distrat" marti, alertind Politia si SRI-ul ca, in Scoala "Mihail Sadoveanu", s-ar afla o bomba, sint in vizorul anchetatorilor, sub aspectul savirsirii unor acte de terorism. De asemenea, politistii sint pe punctul de a-l prinde si pe individul care a anuntat plasarea unei bombe la super-marketul "Eurostil", fiindca, recent, in Braila, mare parte dintre institutiile publice au fost dotate cu sisteme telefonice moderne de vizualizare a numarului de la care se realizeaza apelul. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei, nr. 141, din 31 octombrie 2001, in baza art. 2, pct. 1, "constituie acte de terorism si se pedepsesc cu inchisoarea de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi (...) amenintarile cu bombe sau cu alte materii explozive, daca acestea au ca scop tulburarea grava a ordinii publice prin intimidare, prin teroare sau prin crearea unei stari de panica". Totodata, elevii risca sa fie eliminati din scoala, iar parintii lor sa primeasca amenzi in suma de milioane de lei, care sa-i usture la buzunar. (Nicoleta BUTNARU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri