Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

S-a tras cortina peste Capacitate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    A treia proba a examenului de capacitate a pus serios la incercare cunostintele celor 4.486 de elevi prezentati la examenul de capacitate, dintr-un total de 5.159 de absolventi. La acest examen, au renuntat, dupa inscriere, 116 elevi. La ultima proba, 3.353 de elevi au ales geografia si 1.249 istoria.
    Din cauza subiectelor date, laborioase si destul de dificile, dupa cum sustin profesorii, elevii care nu si-au vazut de treaba in timpul anului scolar, care au chiulit si nu au invatat, nu prea au avut sanse sa rezolve subiectele date. In schimb, elevii care au venit zi de zi la scoala si au invatat puteau sa ia destul de usor nota cinci. "La istorie, punctele I si II sint subiecte de cite 20 de puncte fiecare, ceea ce inseamna nota patru, si, cu punctul din oficiu, inseamna nota cinci. Orice elev care a venit la scoala si a luat notitie poate sa obtina cinci. Subiectul III este un text din care ei trebuie sa transcrie o definitie, pentru trei puncte. La subiectul urmator, daca elevul nu stie decit un reprezentant al unui partid, va primi jumatate din punctaj. Ultimul subiect, de cinci puncte, cere explicarea motivului instaurarii dinastiei straine, in 1866. Doua puncte se acorda pentru enuntarea motivului, si pentru explicatia instaurarii, alte trei puncte. La punctul patru, se cer doua definitii, insa ele nu trebuie neaparat reproduse ca in carte. Daca este reprodusa ideea, primesc punctajul maxim. Subiectul urmator cere realizarea unor propozitii in care sa fie cuprinse anumite cuvinte in contextul istoric adecvat, nu trebuie facute propozitii ca la limba romana. La ultimul subiect, se cere, de fapt, reproducerea lectiei pe doua pagini", a spus profesorul de istorie de la Scoala "Mihai Sadoveanu", Gheorghe Oprisanu.
    Si la geografie, subiectele au fost structurate ca la istorie si ca in toate testele transmise de minister inca din toamna. Primul subiect a fost tip grila, la subiectul doi, se acorda cite un punct pentru fiecare denumire plasata corect in cele doua categorii, acordindu-se un punct pentru coerenta textului si un punct pentru incadrarea in spatiu. "Aici, copiii puteau sa mentioneze asemanarile si deosebirile pe coloane sau intr-un text, asa cum au invatat, insa trebuiau mentionate asemanari si deosebiri referitoare doar la relief si nu la clima, vegetatie sau altceva. Asta depinde daca ei au citit cu mare atentie cerinta si daca au lucrat asa ceva la clasa. Orice iese din subiect nu se puncteaza. Caracterizarea unitatii de relief nu a fost ceruta prea clar, dar, oricum, sint precizate unitatile pe care trebuie sa le cuprinda in caracterizare. E un subiect acceptabil, daca s-a lucrat la clasa. Ultimul subiect se refera la trei orase mari, pe care trebuie sa le caracterizeze. In cazul in care sint caracterizate mai multe orase, pot fi alese, pentru a fi punctate, oricare trei orase tratate complet si corect. Daca elevii au fost atenti, se pot apropia usor de opt, chiar daca au mai avut unele scapari. Nu a fost usor, pentru ca subiectele trec prin toata materia, dar este bine ca s-a pus accent pe geografia fizica si nu pe cea economica", a spus Maria Tolea, profesor de geografie la Grupul Scolar "Nenitescu".
    La iesirea din examen, elevii erau multumiti. Examenele s-au terminat, iar ei considerau ca probele de la istorie sau geografie nu i-au pus in prea mare incurcatura. Ca de obicei, li s-a parut mai usor la geografie, desi subiectele aveau aceeasi structura. Majoritatea celor intrebati asteptau sa obtina note intre 6 si 7. (Cristina DOSULEANU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri