Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Taxi cu parfum de femeie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Taximetria are reputatia de a fi o meserie riscanta. Mai ales in Braila, oras in care e preferabil sa nu te prinda noaptea in strada, nu e putin lucru sa iei in masina tot felul de straini despre care nu stii cum gindesc si daca nu nutresc cine stie ce intentii dubioase. Cazuri de taximetristi agresati s-au intimplat in ultima perioada, ele fiind consemnate, la timpul lor, si in paginile ziarului nostru. In mod sigur, aceasta este una dintre cauzele pentru care multi barbati evita sa se apuce de o asemenea meserie, preferind altceva. Sint, insa, in Braila, citeva femei care nu dau crezare zvonurilor alarmiste si care au gasit in taximetrie o ocupatie deosebit de banoasa.
    Printre taxiurile parcate miercuri, 14 ianuarie, la ora prinzului, linga Palatul Telefoanelor, doar unul singur avea la volan o femeie. Ne-am apropiat, dornici sa aflam cum este privita taximetria in orasul nostru de o reprezentanta a sexului slab. Dupa ce a aflat cine sintem si ce vrem, doamna de la volan a acceptat cu placere sa ne raspunda la citeva intrebari. In primul rind, taximetrista Geta K. ne-a marturisit ca este incepatoare. Ea a transformat abia de citeva luni (in august '97) masina familiei, in taxi. A facut asta pentru ca ocupatiile pe care le-a mai avut nu i-au adus prea mari venituri. Meseria sa de baza este operator chimist, ea lucrind la Combinat pina in '87, cind s-a imbolnavit din cauza gazelor. A mai incercat apoi sa faca croitorie si, un timp, a fost vinzatoare. Taximetria este ultima ocupatie cu care incearca sa intregeasca bugetul familiei. Despre taximetrie, Geta K. ne-a spus: "Meseria in sine este periculoasa, chiar si pentru barbati. Cind esti in traseu trebuie sa fii atent la orice: in primul rind la felul cum circuli, apoi la comportamentul clientului. Important e sa stii sa-l domini pe cel ce s-a urcat in masina. Daca incepe sa se comporte urit nu trebuie sa te pierzi cu firea ci sa-i arati ca esti stapina pe situatie." Din fericire, pina acum nu a avut probleme deosebite, insa nici nu prea se incumeta sa intirzie pe traseu mai tirziu de ora 21.00.
    "Doar asa, cu cheflii care imi dadeau mai putini bani sau credeau ca in schimbul multor complimente facute se plateste cursa... probleme minore." Ca incepatoare, Geta K. reuseste mai greu sa incaseze multi bani, mai ales ca nu a reusit sa-si faca o clientela. In zilele cele mai bune ea transporta in jur de 80 de clienti pe cind in zilele mai slabe abia daca reuseste sa "plimbe" 20 de persoane. Pe aceeasi masina lucreaza, din cind in cind si sotul sau, care are o slujba stabila.
    "Stau in traseu de dimineata pina seara tirziu"
    De la Geta K. am aflat ca nu este singura femeie care sofeaza un taxi in orasul nostru. Numai la firma "Dan Taxi" lucreaza sase taximetriste. Si, daca Geta, la virsta de 35 ani, este cea mai noua din bransa, Ioana Sas, 45 de ani, pare a fi cea mai veche. Chemata prin statie de catre colega sa, Ioana Sas a fost de acord sa ne impartaseasca anumite aspecte din experienta sa. A inceput taximetria prin '94 sau '93, nici nu mai retine anul exact, dar nu se poate spune ca nu i-a mers treaba bine. La inceput, ea si sotul sau, au sofat singura masina care apartinea pe atunci familiei Sas. Dupa un an de taximetrie, cei doi au reusit sa cumpere o masina noua. Treburile au mers tot mai bine, asa ca, acum citeva luni, Ioana Sas a reusit sa mai achizitioneze o "Dacie" pe care o conduce numai ea. Secretul acestei bunastari e simplu: munca permanenta. "Stau in traseu de dimineata pina seara tirziu, uneori ma prinde si miezul noptii. Doar asa am reusit sa imi fac o clientela care ma solicita numai pe mine. Am vreo 10-12 clienti care nici nu ma mai cheama prin dispeceratul firmei. Au numarul meu de la celular si ma suna personal. La orice ora raspundem solicitarilor clientilor. Doar asa poti sa razbesti in meseria asta", ne-a spus Ioana. Nici ea nu a avut pina acum probleme deosebite. Noaptea este solicitata in special de catre femeile care ies la ore tirzii de la serviciu, iar cu barbatii care i se urca in masina nu isi face griji. "Daca stii cum sa te porti descurajezi inca de la inceput orice tentativa de comportament necuviincios." Se pare ca, in curind, familia Sas isi va mari numarul de membri care sofeaza pe taxiuri. Fiica cea mare Claudia, in virsta de 21 de ani, mai asteapta doar ca parintii sa-i cumpere o masina pentru a intra in afacere.
    Soferita pe taxi la numai 23 de ani
    Pina atunci, mezina taximetristilor din Braila ramine Alina Lazar. Cu toate ca are numai 23 de ani, Alina are ceva vechime in breasla. Ea si-a inceput sa-si ajute tatal sa faca taximetrie in urma cu vreo trei ani. Acum, atit Alina, cit si tatal sau conduc fiecare propria masina, avind citiva clienti fideli, care le solicita numai lor serviciile. Afacerea merge bine, dar cu aceeasi conditie: munca aproape continua. E de ajuns sa spunem ca de Revelion, Alina a stat pe traseu pina aproape de miezul noptii, pentru a observa ca timpul liber nu prea isi face loc in viata ei. La prima vedere, Alina Lazar pare, pe cit de delicata, pe atit de fragila. Ea se dovedeste insa a avea o fire puternica, declarindu-se ca nici nu ia in calcul riscurile la care se expune facind taximetrie. Ce e drept, pina acum nu s-a confruntat cu evenimente neplacute, mai ales ca stie exact cum sa le evite. "Alaltaseara s-au suit in masina doi tigani, prost imbracati si murdari. Le-am spus de la inceput ca nu-i duc nicaieri si i-am rugat sa se dea jos. Ei au incercat sa ma convinga ca sint cinstiti si ca au bani sa-mi plateasca. Le-am spus insa ca nu, si nu a ramas. Adevarul e ca nu puteam sa suport mirosurile cu care imi imbicseau masina si nici nu aveam incredere in ei", ne-a povestit Alina.
    Toate cele trei reprezentante ale sexului frumos cu care am discutat ne-au marturisit ca se simt protejate, atunci cind sint pe traseu, de catre colegii lor de la firma "Dan Taxi". Oricind ar avea probleme, e de ajuns sa anunte prin statie, si imediat ar primi ajutor. (Florentin COMAN)
    top Local news    

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri