Totul despre anularea datoriilor la intretinere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Totul despre anularea datoriilor la intretinere

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Celebra ordonanta de urgenta, privind anularea unor datorii la intretinere ale populatiei cu venituri reduse, a aparut, in cele din urma, in "Monitorul Oficial", dupa o luna de la asa-zisa ei aprobare de catre Guvern. Executivul anuntase, cu surle si trimbite, ca ordonanta a fost aprobata in sedinta din 21 noiembrie. Pina la urma, "Monitorul Oficial" in care s-a publicat ordonanta a aparut in teritoriu abia pe 20 decembrie, aceasta s-a publicat pe 15 decembrie si poarta, de fapt, data de 7 decembrie. Practic, aceasta a intrat in vigoare odata cu publicarea ei in "Monitorul Oficial" - adica pe 15 decembrie. De aplicat, insa, se va putea aplica probabil peste inca o luna, cind vor aparea si Normele metodologice.
  Ordonanta in sine se doreste a fi generoasa pentru ca Guvernul a eliminat din text precizarea ca anularea datoriilor se va face doar pentru restantele la energie termica, precizindu-se ca se vor lua in calcul toate cheltuielile de intretinere, mai putin cele generale si material-gospodaresti (salarii personal, intretinere lift, instalatii, reparatii etc.). Practic, ordonanta face referire la obligatiile restante acumulate de familiile cu venituri reduse pina la data de 31 martie 2000 catre asociatii, inregistrate in facturile furnizorilor de utilitati publice - adica apa-canal, apa calda, caldura, gaze, energie electrica folosita in comun de asociatie.
  Familia in sensul ordonantei este definitiva ca fiind sotul, sotia si alte persoane care au acelasi domiciliu, precum si persoanele singure.
  Cum, cui si cu cit se vor sterge datoriile
  Pentru ca respectivele familii sa beneficieze de anularea restantelor acumulate anterior datei de 31 martie a.c., trebuie indeplinita prima conditie esentiala: nivelul venitului net mediu lunar pe membru de familie sa fie de cel mult 1 milion de lei.
  Apoi, anularea datoriilor se va face in functie de nivelul veniturilor si de achitarea cheltuielilor de intretinere in perioada 1 aprilie - 31 octombrie 2000. In plus, o alta conditie esentiala este achitarea integrala a intretinerii pentru perioada noiembrie a.c. - martie 2001.
  Astfel, pentru familiile care au un venit net mediu lunar pe membru de familie de pina la 600.000 lei si si-au achitat integral cheltuielile la intretinere intre aprilie si ocrombrie a.c., se vor sterge toate datoriile acumulate pina la 31 martie 2000.
  Daca si-au achitat macar jumatate din intretinerea dintre 1 aprilie - 31 octombrie, li se anuleaza 90% din datoriile facute pina la 31 martie, iar daca si-au platit cel putin un sfert din lunile aprilie - octombrie vor scapa de 80% din datoriile de pina la 31 martie.
  Familiilor care inregistreaza un venit net lunar intre 600.001 lei si 750.000 lei pe membru, datoriile facute pina la 31 martie se anuleaza in proportie de 90% daca si-au achitat integral intretinerea intre 1 aprilie si 31 octombrie, in proportie de 80% daca si-au achitat cel putin jumatate din intretinerea pe aprilie - octombrie sau in proportie de 70% daca si-au achitat macar un sfert din intretinerea pentru aprilie - octombrie.
  In cazul familiilor cu un venit mediu net lunar cuprins intre 750.001 si 1.000.000 lei pe membru de familie, se anuleaza 80% din datoriile acumulate pina la 31 martie a.c., daca in perioada aprilie - octombrie si-au achitat integral intretinerea, sau 70% daca si-au achitat-o in proportie de minimum 50%, ori 60% daca au platit-o cel putin la nivelul a 25%.
  Anularea se va face treptat, cite o cincime lunar, in functie de achitarea intretinerii pe lunile noiembrie 2000 - martie 2001. Concret, lucrurile se vor desfasura astfel: sa spunem, de exemplu, ca o familie cu un venit mediu lunar de 700.000 lei de persoana avea, la 31 martie 2000, o datorie de 5.000.000 lei pentru apa rece, apa calda, caldura, gaze si energie electrica de pe scara. Apoi, sa spunem ca aceasta familie reuseste sa-si achite jumatate din intretinerea pe lunile aprilie - octombrie 2000. Deci, respectiva familie va fi scutita teoretic de 80% din datorie, adica de 4 milioane lei. Daca-si achita integral intretinerea pe noiembrie a.c., respectivei familii i se va sterge o cincime din cele 4 milioane lei, adica 800.000. Daca-si achita si intretinerea pe decembrie, i se mai reduc 800.000 lei, apoi, daca va plati si pe ianuarie, mai este restanta de alte 800.000 lei si, tot asa, pina in martie inclusiv. Acestei familii, daca va fi bun-platnica pina la terminarea sezonului rece, i se vor sterge toate cele 4 milioane lei stabilite initial.
  Probleme, insa, sint girla
  Desi pare relativ simpla si de ajutor, ordonanta nu duce lipsa de scapari. Astfel, nu se clarifica deloc problema celor cu restante vechi, care au mers totusi sa achite la asociatie cite ceva in perioada aprilie - octombrie a.c., dar carora platile respective le-au fost trecute pentru lunile anterioare acestei perioade. Cu alte cuvinte, daca o familie avea datorii incepind cu luna august 1999, cind acesta a platit 1 milion de lei intr-o zi a lunii iunie 2000, suma respectiva i-a fost trecuta in contul ultimei luni neachitate - adica august '99, in exemplul nostru - si nu pentru mai a.c.
  In aceste cazuri, administratorii vor trebui sa faca mici jonglerii si sa le anuleze acestora chitantele eliberate in lunile aprilie - octombrie 2000 pentru luni anterioare si sa considere ca, daca un restantier a adus bani in aceasta perioada, a platit pentru aceste luni si nu pentru altele anterioare. Asta, in primul rind pentru ca este aproape imposibil ca o familie cu venituri atit de mici sa poata achita odata o suma atit de mare, pentru lunile aprilie-octombrie.
  Apoi, ordonanta scapa din vedere un aspect care ar trebui sa apara macar in normele metodologice, si anume: care luna se ia drept referinta pentru calculul venitului net mediu pe cap de familie? In mod normal, ar trebui sa se ia in calcul luna pentru care se intocmeste dosarul - respectiv din noiembrie si pina in martie 2001. Dar doua aspecte ramin neclarificate: pensionarii au primit in noiembrie o pensie marita si cu coeficientul pentru octombrie, iar multi pot depasi unul dintre baremurile de venituri stabilite de ordonanta, chiar daca, din decembrie, se intra in normal cu cresterea pensiei. Apoi, trebuie tinut cont ca unii locatari au fost someri in ultimii ani - motiv pentru care au si facut datorii pina acum - dar s-au angajat in noiembrie a.c. si nu se mai incadreaza in baremurile de venit fixate de ordonanta. Sau altii au fost angajati pina de curind si si-ar fi putut achita intretinerea - dar nu au facut-o - iar acum sint someri si vor beneficia de anulari nemeritat, totusi.
  Nu trebuie uitata, apoi, problema discriminarii familiilor cu venituri reduse, care ar fi putut beneficia lejer de aceste anulari, dar care au facut eforturi deosebite pentru a nu face restante la intretinere - si sint mii de pensionari in aceasta situatie. In mod normal, cei saraci - dar care au avut buna-vointa de a-si achita pina acum intretinerea la zi - ar fi trebuit scutiti integral in aceasta iarna de plata cheltuielilor. Dar Guvernul a omis acest aspect, fapt care ii va face pe bun-platnicii cu venituri reduse sa regrete ca si-au platit la timp intretinerea sau sa nu mai plateasca de-acum incolo, in speranta ca, la anul, se va emite o ordonanta asemanatoare - din moment ce precedentul a fost deja creat.
  Formularul-tip al cererilor pentru acordarea anularii datoriilor, precum si formularele-tip de angajament de plata pentru perioada noiembrie 2000 - martie 2001, pe care trebuie sa le completeze familiile ce ar urma sa beneficieze de prevederile acestei ordonante, se vor asigura si difuza de Consiliul Local Municipal, prin asociatiile de locatari sau proprietari.
  Anularea datoriilor se va face in lant: de la locatari catre asociatii, de la asociatii catre "Aptercol", de la "Aptercol" catre furnizorii sai si de la acestia catre bugetul de stat.
  Punerea in practica a ordonantei - la anul (si la multi ani!)
  Locatarii trebuie sa tina cont ca declararea unui numar mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decit cele reale, in scopul vadit de a obtine foloase materiale necuvenite, constituie infractiune de fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si inselaciune - dupa caz - si intra sub incidenta Codului Penal.
  Aceasta, pentru ca declaratiile de venit mediu net pe membru de familie se dau de catre locatari pe propria raspundere, sub semnatura.
  Oricum, trebuie retinut ca in forma in care a fost aprobata, ordonanta e schimbata fata de proiectul acesteia, desi initial se prevedea si anularea unei parti a datoriilor anterioare datei de 31 martie a.c., chiar daca nu se achita nici un leu pentru lunile aprilie-octombrie.
  De asemenea, nu se mai aminteste nimic despre acordarea subventiilor - asa-numitele cupoane de caldura - pentru aceleasi familii cu venituri sub 1 milion lei net lunar pe membru, pentru aceasta iarna, cum s-a anuntat initial si cum s-au mai acordat in ultimele sezoane reci. Acestea ar fi trebuit sa fie cuprinse intre 130.000 si 450.000 lei de familie, in functie de venituri.
  Aparitia ordonantei atit de tirziu si fara norme metodologice nu rezolva problema in ceea ce priveste furnizarea apei calde si a caldurii in municipiu, cel putin acum. E clar ca punerea in practica a prevederilor ordonantei se va putea face cel mai devreme pentru o luna.
  Directorul general al "Aptercol", Mihail Chirita, cel care ar fi trebuit sa fie cel mai interesat in aducerea textului ordonantei la cunostinta publicului, a evitat intr-un mod incalificabil "Monitorul de Braila", neinvitind nici un redactor al cotidianului nostru la conferinta de presa pe care a organizat-o, ieri, la sediul regiei. (Mircea DOAGA)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.