Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Discutii privind tranzitarea materialelor radioactive

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Problema tranzitarii pe teritoriul Republicii Moldova a materialelor radioactive dinspre si inspre centrala atomo-electrica bulgara de la Kozlodui a reaprins la Chisinau discutiile legate de aceasta controversata intreprindere. Dupa ce a stirnit furtunoase discutii in ultima sedinta a parlamentului, soldate printr-o surprinzatoare hotarare de a permite, cu titlul de exceptie, guvernului sa aprobe un singur transport radioactiv de la Kozlodui, a venit rindul executivului sa analizeze si sa argumenteze public disputata licenta de tranzitare ce a incendiat coalitia majoritara si opinia publica deopotriva.
    Intr-o sedinta convocata de ministrul de stat Nicolae Cernomadin, initiatorul proiectului cu factori de decizie de la guvern, ministere, departamente si alte institutii abilitate, acesta a cerut specialistilor Comitetului National pentru Radioprotectie si ai Comisiei guvernamentale pentru reglementarea importului si exportului de articole cu destinatie speciala sa se pronunte in prezenta presei asupra riscurilor pe care le implica aceasta tranzitare precum si asupra legalitatii operatiunii.
    Relevind ca transportul acestor materiale nu reprezinta nici un pericol pentru republica si ca situatia fondului radioactiv se afla in limitele obisnuite, contrar celor afirmate in presa despre o brusca majorare, acestia au tinut sa precizeze ca in opinia publica s-a creat o confuzie referitoare la termenii ce numesc respectivele materiale. Ei au aratat ca in conformitate cu actele normative internationale exista notiunile de "combustibil nuclear proaspat", "combustibil nuclear prelucrat" si "deseuri radioactive", numai ultima categorie fiind oprita de legislatia Republicii Moldova de a se afla, fie si in tranzit, pe teritoriul acesteia. Un expert de la Departamentul Protectiei Civile si Situatiei Exceptionale a aratat ca la Kozlodui cantitatea de combustibil nuclear folosit a depasit capacitatea de depozitare reprezentind un pericol pentru intinse arii geografice, ceea ce impune returnarea sa grabnica in Federatia Rusa, operatiune care se va face in conditii speciale de securitate care nu implica riscuri. Pina acum - s-a anuntat la sedinta mentionata - Comisia guvernamentala pentru reglementarea importului si exportului cu articole cu destinatie speciala n-a eliberat nici un permis pentru transportarea acestui combustibil prelucrat de la Kozlodui prin Republica Moldova spre Rusia.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri