Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare au intrat in faza finala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In linii mari, cele trei formatiuni aflate in fata panglicii inaugurale a coalitiei nu au divergente in domeniul politicii economice. Conventia Democratica din Moldova, Blocul pentru o Moldova Democratica si Prospera si Partidul Fortelor Democratice au obiective similare de continuare a reformelor liberale. Comentariile care au insotit desfasurarea negocierilor au scos in evidenta si o diferenta de atitudine ale centrului si dreptei fata de problemele politice externe, fata de minoritati etnice etc. O parere mai generala este insa ca, prin formularea documentara clara si larg mediatizata a conditiilor de creare a coalitiei, eventualele diferente ar putea fi estompate pe baza de compromis si angajamente. Potrivit comentatorului agentiei BASA PRESS, un stimulent, poate cel mai important, il constituie pericolul restaurarii regimului comunist. Saptamana trecuta, Conventia Democrata din Moldova a declarat acceptarea unui compromis solicitat de Blocul pentru o Moldova Democratica si Prospera oferindu-i acestui bloc presedintia parlamentului. Acest gest al Conventiei Democrate din Moldova a asigurat poate cel mai important progres al negocierilor de ultima ora, scrie BASA PRES.
    Inceputul acestei saptamani a satisfacut si mai mult curiozitatea legitima a presei si a opiniei publice. Pentru prima data dupa alegeri, un lider al uneia dintre formatiunile negociatoare a dat amanunte despre modul in care subiectii coalitiei au convenit sa distribuie functiile cheie in parlament si guvern. Valeriu Matei, presedintele Partidului Fortelor Democrate, a anuntat ca cele mai multe bariere au fost deja depasite. Ca rezultat, s-a stabilit deja ca functia de presedinte al legislativului o va detine Blocul pentru o Moldova democratica si prospera. Conventia Democrata si Partidul Fortelor Democratice vor dispune respectiv de catre o functie de vicepresedinte al parlamentului. Primul ministru urmeaza sa fie desemnat de Conventia Democrata din Moldova, dupa consultari cu ceilalti parteneri si cu seful statului. Guvernul va fi format deci dupa algoritmul 2, 2, 1, conform ponderii formatiunii in legislativ. S-ar mai fi convenit asupra acordarii intregului sprijin politic membrilor guvernului si guvernului in totalitate pentru o perioada mai lunga de timp in care sa nu se procedeze la obstructionarea acestui guvern. Se pare insa ca s-au facut intelegeri clare si privind mecanismul pentru unele eventuale remanieri in viitor, care sa asigure din nou garantiile si increderea cuvenite.
    Este asteptata revenirea din covalescenta a presedintelui Petru Lucinschi, care, pina in prezent, si-a subliniat distantarea de procesul negocierilor. Ieri insa, cind departajarea portofoliilor intr-o coalitie aproape formata a devenit cit de cit clara, un comunicit al presedintelui a adus unele precizari privind atitudinea sefului statului. Liderii formatiunilor din legislativ - si este citat presedintele Lucinschi - trebuie sa continue discutiile pina vor gasi solutia cea mai convenabila. Pe de alta parte, seful statului considera ca nu e nevoie sa dramatizeze situatia in care formarea unei majoritati parlamentare este dificila. Au mai fost parlamente, a mai spus Petru Lucinschi, si in alte tari, inclusiv in Republica Moldova, care au activat fara o majoritate parlamentara. Intre timp, Partidul Comunistilor, 40 de mandate, a considerat prea periculos sa renunte la o buna parte din propria identitate si sa accepte conditiile principale pentru negocieri inaintate de Blocul pentru o Moldova democratica si prospera.
    In consecinta, este aproape sigur ca cei 40 de deputati comunisti vor constitui opozitia parlamentara si nu vor avea reprezentanti in guvern. Partidul Comunistilor ar putea ajunge in opozitie numai in cazul in care va fi impins acolo. Declaratii in acest sens a facut astazi liderul acestui partid, Vladimir Voronin, intr-un interviu publicit in numarul 4 al revistei "Banci si Finante", care apare la Chisinau. Dupa cum informeaza agentia INFOTAG, Voronin a relevat ca pentru Partidul Comunistilor ar fi mai simplu sa ramana in opozitie, dar nu este vorba de partid, ci de republica, de popor, care a ajuns la capatul puterilor din cauza acestui genocid, spune Voronin. Apreciind activitatea actualului guvern, liderul comunistilor a afirmat ca aceasta "ne aminteste de un mecanizator nu prea calificit care a fost la volanul unui tractor cu defect tehnic si a fost lasat sa mearga gresit". Referindu-se la posibilitatea refacerii URSS, Vladimir Voronin a afirmat ca nimeni nu a reusit niciodata sa intre de doua ori in acelasi rau. "Conceptia noastra de program consta in faptul ca pledand ferm pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei, Partidul Comunistilor propune sa se realizeze integrarea reala si activa a republicii cu tarile CSI intr-o uniune economica si politica a statelor suverane". Si ca o consecinta a acestui optimism exprimat de liderul comunistilor, presedintele formatiunii de centru, Diacov, a declarat ca negocierile privind constituirea unei aliante dintre Blocul pentru o Moldova democratica si prospera, Conventia Democrata si Partidul Fortelor Democratice vor fi reluate dupa revenirea presedintelui Petru Lucinschi din Germania, unde urmeaza un tratament pentru o radiculita.Acordul de cooperare parlamentara intre formatiunile aliantei urmeaza sa fie semnat pina la 21 aprilie, ziua in care noul legislativ va avea prima sedinta.
    top Local News

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri