Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Republica Moldova a avut un an dificil, marcat de instabilitate politica si economica

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Marti, 19 decembrie, Consiliul director al Banci Mondiale a decis sa deblocheze creditarea Republicii Moldova. Acesta este considerat cel mai mare succes repurtat de guvernul de la Chisinau in acest an, marcat de dispute interne pe scena politica si de dificultati economice care au facut ca nivelul de trai sa nu cunoasca imbunatatiri.
    Cabinetul de la Chisinau spera sa obtina pina la sfirsitul anului circa 40 de milioane de dolari de la FMI si de la Banca Mondiala. Finantarea a fost stopata in noiembrie trecut si pina acum Republica Moldova nu a primit nici un ban din exterior.
    Cu toate acestea, moneda nationala nu a inregistrat salturi spectaculoase, iar rezerva valutara a Bancii Nationale a Republicii Moldova a ramas de circa 200 de milioane de dolari. La sfirsitul lunii iulie, Republica Moldova avea o datorie externa de un miliard de dolari. O buna parte din aceasta o reprezinta datoria fata de Rusia. Guvernul Braghis a reusit sa reesaloneze 12 milioane, iar alte 90 de milioane, datorie fata de concernul rus Gazprom, a fost achitata prin titluri de stat.
    In plan economic, anul 2000 nu a fost pentru Republica Moldova unul de bun augur. Majoritatea intreprinderilor nu produc, iar cea mai mare parte a populatiei traieste la limita saraciei. Salariul mediu este de circa 30 de dolari, in timp ce valoarea cosului minim de consum este de trei ori mai mare.
    Cabinetul Braghis s-a confruntat in acest an cu puternice miscari de strada, in care pensionari, veterani de razboi, studenti, profesori si medici si-au cerut drepturile. Oamenii nu-si primesc cu lunile salariile si pensiile. Cifra restantelor la salarii se ridica la 60 de milioane de lei moldovenesti (circa 5 milioane de dolari), iar datoriile statului fata de pensionari sint de milioane de lei. Nici in plan politic lucrurile nu stau mai bine. Dupa ce la 5 iulie 2000 a fost modificata forma de guvernare in republica prezidentiala, neintelegerile dintre cele trei puteri ale statului s-au accentuat.
    In Parlament nu exista o majoritate care sa-si asume responsabilitatea guvernarii, iar cabinetul Braghis nu se bucura de sprijin politic. In decembrie trecut, guvernul Braghis nu se bucura de sprijin politic.
    In decembrie trecut, guvernul Braghis a fost votat de doua formatiuni care reprezinta extremele esicherului politic: Partidul Comunist, care are 40 de mandate parlamentare din 101, si Partidul Popular Crestin-Democrat, cu 8 mandate. Lor li s-au alaturat si citiva deputati independenti. Relatia dintre parlament si presedintele Petru Lucinschi este, si ea, tensionata. Lucinschi nu le poate ierta deputatilor ca nu i-au permis sa transforme Republica Moldova intr-o republica prezidentiala, iar ulterior i-au luat o buna parte din imputerniciri. Presedintele asteapta acum sa-si ia revansa, sperind ca parlamentul nu va fi in stare in zilele urmatoare sa aleaga un nou sef de stat. In acest caz, el va dizolva parlamentul si va anunta alegeri legislative anticipate.
    Astfel, Lucinschi se va putea relansa in politica fara sa mai astepte pina in 2002, cind este programat scrutinul parlamentar. Cu toate aceste ambitii politice, oficialii moldoveni au lasat problema Transnistriei pe planul secund. Moscova pare sa fie mai mult mai activa atunci cind vine vorba despre Tiraspol. Liderul separatistilor Igor Smirnov a efectuat citeva vizite in capitala rusa, fiind primit de la cel mai inalt nivel si discutind despre statutul regiunii separatiste din stinga Nistrului.
    Tot de la Moscova, mai exact de la presedintele Comisiei ruse pentru reglementarea conflictului, Evgheni Primakov, a venit si ideea federalizarii Republicii Moldova. In varianta propusa de Primakov, Moldova ar trebui sa creeze o confederatie cu Tranisnistria, iar separatistii sa aiba, ca si pina acum, parlament, Constitutie, insemne statale.
    Problema Transnistriei a fost discutata si in cadrul vizitei efectuate la Chisinau, in iunie 2000, de catre presedintele rus Vladimir Putin. Aceasta a fost prima vizita a unui presedinte rus la Chisinau si, de fapt, singura vizita din acest an a unui sef de stat. Ea nu a avut efecte vizibile si a fost mai mult o incercare a presedintelui rus de a lua pulsul autoritatilor moldovene. Nerezolvata a ramas si problema retragerii armatei a 14-a ruse, dislocate in Transnistria.
    Desi Rusia s-a angajat la summitul OSCE de la Istanbul sa-si retraga trupele si armamentul pina la sfirsitul anului 2002, in acest an nu au plecat decit citeva garnituri de tren, care nu contineau, insa, tehnica militara. Ramine de vazut daca rusii vor reusi sa se tina de cuvint.
    ( Lorena Bogza)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri