Suprafata ariilor protejate din Romania, sub media UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Suprafata ariilor protejate din Romania, sub media UE

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Conform legislatiei in vigoare privind regimul ariilor naturale protejate, conservare a habitatelor naturale, florei si faunei salbatice, in Romania au fost identificate mai multe categorii de arii protejate, de la rezevatii stiintifice la monumente ale naturii, pina la parcuri naturale sau zone umede de importanta internationala.

  Din totalul de 982 arii naturale protejate existente in Romania, 36 au fost atribuite in custodie in cursul anului 2006. Totalul ariilor naturale protejate pentru care s-au incheiat conventii de custodie este de 375, conform bazei de date existente la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

  La momentul actual, in Romania exista 26 de parcuri nationale si naturale (13 parcuri nationale si 13 parcuri naturale), incadrate, conform clasificarii IUCN, in categoriile II, respectiv V. Parcul national reprezinta o arie naturala protejata administrata, in special, pentru protectia ecosistemelor si pentru recreere, iar parcul natural se constituie, in special, pentru conservarea peisajului.

  Pe 24 mai 2009, Parcul National Retezat a fost desemnat de catre Consiliul Europei, unul dintre cele mai importante arii naturale protejate din Europa, inaugurata in 1935, pe fostul domeniu de vanatoare al Casei Regale. Din 2008, rezervatia naturala a intrat in cursa pentru cele mai noi sapte minuni ale lumii, campanie demarata de Fundatia canadiana "New7Wonders". Dupa ce la inceputul acestui an, Retezatul ocupa locul 4 in intrecerea mondiala, la finele lunii mai, locatia se clasa pe pozitia 34 din 56 de locuri alocate categoriei "Parcuri si Rezervatii Nationale Naturale". Din totalul celor 261 de nominalizari propuse, vor fi alese 77 de locatii, ce vor fi evaluate de catre un comitet de experti care, pe 21 iulie 2009, va stabili 21 de finaliste. Selectia finala va avea online, rezultatul urmand sa fie anuntat in anul 2011.

  Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata de peste 35.000 de hectare si, potrivit specialistilor, este ultima padure din Europa in care omul nu a pus niciodata piciorul. In fiecare luna, zeci de grupuri de turisti ajung in zona, insa cei mai multi opteaza sa practice schi-ul pe partia special amenajata. Parcul are peste 20 de virfuri mai inalte de 2.000 de metri si 80 de lacuri, cele mai cunoscute fiind Bucura (cel mai intins lac glaciar din tara, cu o suprafata de noua hectare), si Zanoaga (cu cea mai mare adincime din Romania - 29 de metri).

  Potrivit datelor Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, cheltuielile totale inregistrate pentru administrarea parcurilor naturale si nationale au fost, in 2008, de 13,5 milioane lei, din care numai salariile au reprezentat circa 8,2 milioane lei. Din totalul cheltuielilor, circa 11,2 milioane lei au fost suportate de regie, iar 2,3 milioane lei din alte fonduri. (Sursa: green-report.ro)


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Ultimul val

  Cătălin ONOFREI

  Ultimul val

  Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Măştile lui Adrian Marino (II)

  Florin CÎNTIC

  Măştile lui Adrian Marino (II)

  În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

  ...Şi parfumul de tei în Copou

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  ...Şi parfumul de tei în Copou

  Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

  Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

  Alex VASILIU

  Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

  pulspulspuls

  Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

  PULS

  Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

  Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

  Caricatura zilei

  După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.