anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Suprafata ariilor protejate din Romania, sub media UE

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Conform legislatiei in vigoare privind regimul ariilor naturale protejate, conservare a habitatelor naturale, florei si faunei salbatice, in Romania au fost identificate mai multe categorii de arii protejate, de la rezevatii stiintifice la monumente ale naturii, pina la parcuri naturale sau zone umede de importanta internationala.

  Din totalul de 982 arii naturale protejate existente in Romania, 36 au fost atribuite in custodie in cursul anului 2006. Totalul ariilor naturale protejate pentru care s-au incheiat conventii de custodie este de 375, conform bazei de date existente la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

  La momentul actual, in Romania exista 26 de parcuri nationale si naturale (13 parcuri nationale si 13 parcuri naturale), incadrate, conform clasificarii IUCN, in categoriile II, respectiv V. Parcul national reprezinta o arie naturala protejata administrata, in special, pentru protectia ecosistemelor si pentru recreere, iar parcul natural se constituie, in special, pentru conservarea peisajului.

  Pe 24 mai 2009, Parcul National Retezat a fost desemnat de catre Consiliul Europei, unul dintre cele mai importante arii naturale protejate din Europa, inaugurata in 1935, pe fostul domeniu de vanatoare al Casei Regale. Din 2008, rezervatia naturala a intrat in cursa pentru cele mai noi sapte minuni ale lumii, campanie demarata de Fundatia canadiana "New7Wonders". Dupa ce la inceputul acestui an, Retezatul ocupa locul 4 in intrecerea mondiala, la finele lunii mai, locatia se clasa pe pozitia 34 din 56 de locuri alocate categoriei "Parcuri si Rezervatii Nationale Naturale". Din totalul celor 261 de nominalizari propuse, vor fi alese 77 de locatii, ce vor fi evaluate de catre un comitet de experti care, pe 21 iulie 2009, va stabili 21 de finaliste. Selectia finala va avea online, rezultatul urmand sa fie anuntat in anul 2011.

  Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata de peste 35.000 de hectare si, potrivit specialistilor, este ultima padure din Europa in care omul nu a pus niciodata piciorul. In fiecare luna, zeci de grupuri de turisti ajung in zona, insa cei mai multi opteaza sa practice schi-ul pe partia special amenajata. Parcul are peste 20 de virfuri mai inalte de 2.000 de metri si 80 de lacuri, cele mai cunoscute fiind Bucura (cel mai intins lac glaciar din tara, cu o suprafata de noua hectare), si Zanoaga (cu cea mai mare adincime din Romania - 29 de metri).

  Potrivit datelor Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, cheltuielile totale inregistrate pentru administrarea parcurilor naturale si nationale au fost, in 2008, de 13,5 milioane lei, din care numai salariile au reprezentat circa 8,2 milioane lei. Din totalul cheltuielilor, circa 11,2 milioane lei au fost suportate de regie, iar 2,3 milioane lei din alte fonduri. (Sursa: green-report.ro)


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Spaima Constituţiei

  Cătălin ONOFREI

  Spaima Constituţiei

  Asta-i pohta ce-au pohtit?

  opinii

  Omnia Vincit Amor

  Florin CÎNTIC

  Omnia Vincit Amor

  Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

  Dorul şi amintirea de-a pururi

  Grigore ILISEI

  Dorul şi amintirea de-a pururi

  În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

  Enescu în presa română (I)

  Alex VASILIU

  Enescu în presa română (I)

  Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

  pulspulspuls

  Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

  Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

  La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

  Caricatura zilei

  Grătar la bloc, în balcon

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

   X