Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lungul nasului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ceea ce era de asteptat s-a intimplat. Piturca si "haiducii" lui s-au intors acasa dupa faza grupelor turneului final al Euro 2008, nereusind sa urce intre primele opt echipe ale Europei, ca in 1972, 1984 si 2000.

    Sa recunoastem, nici nu meritam mai mult, Olanda si Italia aratind, pe ansamblu, un potential superior. Noi am jucat foarte bine un meci, cu Italia, am acoperit perfect o jumatate de registru, defensiv, in partida cu Franta, si am lunecat spre lamentabil in fata unei Olande care a jucat si cu rezervele si cu frina de mina trasa! Or, pentru o calificare dintr-o astfel de grupa era nevoie de minimum doua meciuri memorabile, in care si momentul ofensiv sa se ridice la nivelul celui defensiv. Cu un singur gol marcat, zero suturi pe poarta (!) contra "cocosilor", cu doar doua incercari cadrate si un corner in disputa cu trupa lui van Basten, nu aveam cum sa emitem pretentii.  Cu ce am ramas la final?

    In primul rind cu multumirea minimala de a nu ne fi intors acasa in genunchi, asa cum a facut-o Franta, ori mult sub asteptari, precum Cehia sau Polonia, mai ales ca, dupa tragerea la sorti, multe pronosticuri avansau ipoteza ca tricolorii vor avea tolba goala (de puncte, nu de goluri!) la revenirea pe Otopeni.

    Apoi (foarte important!), cu certitudinea faptului ca, din punct de vedere al tratamentului, Romania a fost mutata din ultima in prima banca a Europei fotbalistice. Gestul lui Platini de a sta linga Mircea Sandu intr-un moment in care Franta isi juca viza de sferturi, arbitrajele de care am avut parte, in special in disputa cu Italia, care au adus aminte si de respectul cu care am fost tratati in preliminarii, au demonstrat ca "Nasul", atit de hulit in tara, stie "butoanele" pe care trebuie sa le apese la Nyon.

     In acelasi timp, ramine si senzatia ca echipa actuala a atins pragul de sus, limitele acesteia in comparatie cu trupele dezvoltate in jurul lui Dobrin, Balaci sau Hagi (chiar daca primii doi nu au jucat la turnee finale) conturindu-se din ce in ce mai pregnant.

    Scoateti jucatori ofensivi

    In Elvetia s-a confirmat de ce este Romania o echipa care-si trage seva fie dintr-un campionat intern care nu poate trece de faza grupelor Champions League, fie de la formatii din spatiul ex-sovietic (si nu e vorba de Zenit) ori de la trupe modeste din vest, cum sint Auxerre ori Inverness. Romania are doar trei fotbalisti de top, Lobont, Chivu si Mutu (chiar daca ultimul a fost sub asteptari!), citiva jucatori, cu profil defensiv, care-si fac treaba (Goian, Rat, Codrea, Radoi) si carente mari in atac, unde raminem "Muto-dependenti. Cind "Il Fenomeno" joaca, traim, cind nu - pa! Jucatorii care trebuiau sa-l ajute pe Mutu sa "cinte", Nicolita, Cocis ori Niculae (indiferent de prenume), s-au multumit doar sa rupa cablurile de kilometraj, adica, in limbaj fotbalistic, sa care pianul, neincercind macar sa-l monteze in pozitii favorabile "solistului", ca sa nu mai vorbim de a-l "acorda" pentru un recital. Or, in fotbalul de astazi, ca si in cel de alaltaieri (Dobrin era acompaniat de Dumitrache sau un Lucescu, iar Balaci "cinta" alaturi de Camataru) ori ieri (Hagi a avut "locotenenti" de marca, ca Raducioiu, Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie sau Viorel Moldovan), primul solist nu iese in evidenta decit daca si vocea a doua suna bine.

    Din aceasta cauza, daca Piturca, care a combinat si el momentele de inspiratie cu cele de blocaj sau teama, vrea sa mai obtina ceva de la generatia actuala, e absoluta nevoie ca, pe linga stilul antipatic de joc cu "fundul in poarta" (sa nu ne amagim, asa am jucat mai mereu!), sa se bazeze si pe jucatori ofensivi de valoare. De unde sa-i ia? Din pamint, din iarba verde!


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri