Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Aparitia primelor semne ale revigorarii economice este impinsa intr-un viitor nedefinit

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Euforia schimbarii la nivel guvernamental pare a fi, dincolo de un nou mod de a privi reforma, tot ce a obtinut mai de pret electoratul in ultimii doi ani.
    Romania a devenit o tara in care fortele politice sint intr-o vesnica disputa, iar remanierile guvernamentale au devenit mai sigure si mai dese decit masurile economice, in ansamblul actului de guvernare. Optimistii cabinetului Ciorbea prevesteau primele semne ale cresterii economice in a doua jumatate a anului trecut, deplingind, totodata, greaua mostenire a fostei guvernari, care a mentinut economia intr-o "crestere nesanatoasa".
    Cabinetul Vasile, format in urma unei agonii politice de citeva luni, si-a luat angajamente clare in privinta restructurarii si a privatizarii, adoptind, in acest sens, chiar si un calendar al reformei. Totodata, indicatori economici cum sint nivelul anual al inflatiei, deficitul bugetar si cel comercial au intrat "in carti", urmind sa fie respectati cu sfintenie.
    Pretul intirzierii restructurarii unei economii formate din colosi industriali perdanti este, insa, din ce in ce mai vizibil: un Produs Intern Brut in continua diminuare, un deficit comercial in crestere alarmanta, ambele pe fondul unei productii industriale in picaj.
    Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei in anul 1997 a fost cu 6,6% mai redus fata de anul precedent. Scaderea a fost consecinta reducerii volumului de activitate, implicit a valorii adaugate brute, in industrie si servicii, sectoare care constituie principalele surse de formare a PIB, contribuind la crearea acestuia cu 35,66%, respectiv, cu 33,9%.
    Deficitul balantei comerciale externe a fost, anul trecut, de peste doua miliarde dolari.
    Rata inflatiei la sfirsitul anului 1997, determinata pe baza cresterii preturilor de consum, a fost de 151,4%, corespunzind unei medii lunare de 8%, fata de 3,8% in 1996. Cifra de afaceri in sectorul comertului cu amanuntul a scazut cu peste 25% fata de 1996. Investitiile realizate in economie au fost mai mici, in termeni reali, cu 19% fata de anul anterior.
    Deficitul comercial din primele cinci luni ale anului 1998 a atins, 1.149,7 milioane dolari SUA, in crestere cu 40,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut (818,6 milioane dolari). In luna mai, deficitul comercial a fost de 365,6 milioane dolari, comparativ cu un nivel de 262,5 milioane dolari in mai 1997.
    Productia industriala a fost, in luna iunie, aproximativ egala, in volum absolut, cu cea din luna precedenta si mai mica cu 5,5%, in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare. Pe de alta parte, comparativ cu luna iunie din 1997, productia industriala a scazut cu 13,7%, respectiv cu 16,5%, in conditii comparabile sub raportul numarului de zile lucratoare. Pe ansamblul primului semestru, productia industriala s-a diminuat cu circa 20% fata de aceeasi perioada din 1997.
    Din pacate, economia isi va continua evolutia negativa si in urmatoarea perioada. Comisia Nationala pentru Prognoza estimeaza ca, la sfirsitul acestui an, Produsul Intern Brut al Romaniei va fi cu 4-5% mai mic fata de anul trecut, desi calculele de inceput de an ale Guvernului mizau pe un PIB stationar la nivelul anului precedent.
    Deficitul comercial s-ar putea situa in jurul a 2,5-2,8 miliarde dolari, in conditiile in care economia isi revine iar o parte mai mare din consum va fi acoperita din productia interna, si nu din importuri. Cu alte cuvinte, se spera ca productia industriala sa se invioreze usor in a doua jumatate a anului in curs.
    "Daca tendintele din acest an vor continua, s-ar putea ca pina la sfirsitul anului sa se inregistreze o noua scadere semnificativa, de pina la 5%, a PIB. Marea problema nu este scaderea in sine, care in situatia concreta a Romaniei nu trebuie sa fie interpretata automat ca un lucru rau, intrucit ar putea rezulta din restructurare, adica dintr-o diminuare a activitatii in sectoarele nesanatoase ale economiei. Din pacate, rezultatele de pina acum arata ca mai degraba scaderea de activitate nu s-a produs in sectorul nesanatos al economiei, ci in sectorul sanatos - una din ilustrari fiind cresterea maladiva a importurilor, in conditiile comprimarii productiei", a declarat agentiei MEDIAFAX analistul economic Ilie Serbanescu.
    "Cele mai grave probleme vor deveni treptat, pina la sfirsitul anului, cele legate de finantarea masivului deficit din conturile externe - si, daca explozia nu se va produce pina la sfirsitul anului, va fi aproape imposibil de evitat in anul urmator, cind Romania va fi confruntata cu cel mai ridicat nivel al serviciului datoriei externe", a apreciat Serbanescu.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri