Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Banca Mondiala: Sistemul de pensii din Romania nu rezista pe termen lung

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Sistemul actual de pensii din Romania nu este sustenabil pe termen lung, intrucit numarul contributorilor este mult mai redus decit cel al pensionarilor, iar Guvernul trebuie sa ia cit mai repede masuri de reforma, a declarat joi, directorul Biroului Bancii Mondiale in Romania, Ziad Alahdad. ?Pe masura ce trece timpul, reforma sistemului de pensii va fi din ce in ce mai grea. Romania s-a angajat incet si cu prudenta in reforma sistemului de pensii, dar acesta inregistreaza in continuare un deficit important si multi dintre asigurati au pensii foarte mici?, a afirmat Alahdad, in cadrul unei conferinte privind sistemele de pensii din Europa Centrala si de Est, organizata de Raiffeisen Bank si publicatia Global Pensions. El a precizat ca intelege decizia Guvernului de a introduce pensiile ocupationale inaintea celor obligatorii administrate privat, intrucit aceasta masura va permite stabilirea increderii intr-un alt sisem decit cel centralizat. ?Nu este un fapt negativ daca reforma este prudenta, dar acest lucru nu trebuie sa duca la inactivitate. Important este rezultatul final, adica realizarea reformei, absolut necesara atunci cind o mare parte a populatiei traieste sub limita saraciei?, a mentionat Alahdad. Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sirbu a admis ca Romania a inceput mai tirziu decit alte state reforma sistemului de pensii. El a mentionat ca legislatia in domeniu este in curs de elaborare si va fi trimisa pentru aprobare Parlamentului. ?Din evaluarile noastre, la sfirsitul lunii mai vom putea trimite Parlamentului proiectul de lege privind pensiile ocupationale, care ar putea fi adoptat pina la sfirsitul acestui an. In ceea ce priveste Legea fondurilor universale de pensii, aceasta va fi transmisa catre Parlament in perioada februarie-martie a anului viitor, si ar putea fi adoptata pina la sfirsitul anului 2004?, a precizat Sirbu. Sistemele moderne de pensii sint cele care cuprind si alti ?piloni? in afara celui traditional, administrat de stat, care este practicat si in Romania.
    Asa-numitul pilon doi este un sistem de contributii obligatorii, administrat insa de fonduri private de pensii. Astfel, o parte din contributia obligatorie pentru asigurari sociale platita de salariati este dirijata catre fondurile de pensii, care utilizeaza sumele pentru investitii. Cel de-al treilea si ultimul sistem este cel privind pensiile voluntare, pentru care Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege mentionat. t


     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri