Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bloomberg: In cautare de capital, bancile europene ar putea fi boicotate de investitori

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Liderii Uniunii Europene lucreaza la un plan care ar putea obliga bancile sa atraga capital suplimentar de 100-300 miliarde euro, potrivit estimarilor analistilor Bloomberg.

    Banii ar trebui sa vina fie de la investitorii privati, fie din fonduri publice. A doua varianta ar putea presupune insa conditii greu de acceptat pentru banci si pentru actionarii lor.

    Companii precum Schroders Plc si Swisscanto Asset Management, care detin actiuni bancare europene, au aratat ca ar dori sa evite o investitie, deoarece esecul politicienilor de a rezolva criza datoriilor de stat ar putea reduce si mai mult cotatiile bursiere ale institutiilor de credit, care au scazut abrupt in ultima perioada.

    "Bancile trebuie sa recastige increderea investitorilor si sa demonstreze ca pot face performanta inainte sa atraga capital. Piata asteapta o solutie buna la criza datoriilor de stat", a declarat un analist al Swisscanto, care administreaza active de 52 miliarde de franci elvetieni, inclusiv un volum substantial de actiuni Deutsche Bank.

    Bancile care vor primi fonduri publice de la autoritatile nationale sau europene s-ar putea confrunta cu restrictii la plata bonusurilor sau dividendelor, potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

    Barroso s-a alaturat recent cancelarului german Angela Merkel, cerand bancilor sa incerce mai intai sa isi consolideze capitalul prin vanzarea de actiuni catre investitorii privati. Daca nu ar reusi, urmatorul pas ar fi solicitarea de ajutor de la guvernul national, care, la randul sau, ar trebui sa apeleze la Fondul European de Stabilitate Financiara, daca nu va avea bani sa sprijine institutiile de credit, potrivit ceor doi lideri.

    Indicele Bloomberg Europe 500 al bancilor si companiilor de servicii financiare a scazut cu 29% in acest an, in frunte cu Dexia, creditorul franco-belgian care va fi divizat si vandut din cauza imposibilitatii de a se finanta de pe piata, pe fondul temerilor privind expunerea pe datoria de stat a Greciei.

    Scaderile de pe burse au devalorizat unele banci, precum grupul italian UniCredit, pana la un nivel care reprezinta mai putin de jumatate din valoarea activelor tangibile detinute, potrivit datelor Bloomberg.

    Bancile resping varianta propusa de Barroso, afirmand ca restrictionarea platii dividendelor ar impiedica accesul la finantare. Unii investitori si analisti critica de asemenea planul, notand ca obligarea bancilor sa-si majoreze capitalul nu va contribui la rezolvarea problemei de baza a Europei, respectiv increderea scazuta a investitorilor ca anumite guverne vor putea plati datoriile de stat.

    Liderii europeni ar putea anunta un plan de rezolvare a crizei la reuniunea G20 din 3-4 noiembrie, de la Cannes.

    Intre timp, potrivit unei surse apropiate situatiei, Autoritatea Bancara Europeana ia in calcul obligarea bancilor sa-si creasca temporar rata capitalului de rang intai raportat la activele ponderate la risc, un important indicator al solvabilitatii, la 9%.

    Analistii Credit Suisse estimeaza ca cel putin 66 dintre cele mai mari banci europene ar putea pica urmatoarele teste de stres din UE, avand nevoie de recapitalizari in valoare totala de 220 miliarde euro.

    Roger Francis, analist la Mizuho Securities Londra, a aratat ca suma ar putea creste la 338 miliarde euro daca vor fi aplicate "reduceri stricte" ale principalului obligatiunilor de stat grecesti, care sa reflecte pierderea reala absorbita de banci, ca valoare de piata.

    Un set de obligatiuni de 7,8 miliarde euro, emise de Grecia in 2007, se tranzactioneaza acum pe piata secundara la 45,3% din valoare.

    "Mi-ar fi foarte greu sa recomand investitorilor sa participe la emisiuni de capital efectuate de banci in aceste conditii", a afirmat Francis. (Mediafax)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri