Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bugetul pentru tinerii intreprinzatori va ajunge numai pentru 12 firme

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     Tinerii care vor sa deschida o firma si sa obtina cei 10.000 de euro de la stat trebuie sa aiba un plan de afaceri viabil, astfel ca numai cele mai practice afaceri vor primi banii, avertizeaza autoritatile.

    Potrivit reprezentantilor Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi, la nivel national, suma alocata acestui program este de 4,9 milioane de euro, adica 120.000 de euro pentru fiecare judet. Asta va insemna ca, teoretic, numai 12 tineri ieseni vor primi sprijinul de 10.000 de euro.

    Bani de acasa

    Practic, pentru ca un tinar sa aiba acces la cei 10.000 de euro pusi la dispozitie de catre statul roman pentru a-si incepe businessul, trebuie sa vina si el de acasa cu alti 10.000 de euro. Cu alte cuvinte, este obligatoriu ca tinarul pina in 35 de ani, care infiinteaza un SRL–D, sa aiba si el un capital.

    Reprezentantii OTIMMC, institutia desemnata sa ofere consultanta privind acest program, spun ca partea tinarului poate fi constituita si dintr-un imprumut bancar. “De exemplu, daca planul de afaceri se concentreaza pe achizitia unui utilaj de productie, iar acesta costa 12.000 de euro, tinarul trebuie sa puna 6.000 de euro, care pot fi imprumutati de la o banca, iar statul ii da ceilalti 6.000 de euro. Suma maxima pe care o poate da statul este 10.000 de euro, asa ca in cazul in care ideea de afaceri implica sume mai mari, statul garanteaza 80% din imprumutul facut la banca, dar nu mai mult de 80.000 de euro”, a precizat Emil Popa, directorul executiv al OTIMMC Iasi.

    Selectie dura

    Potrivit sursei citate, tinerii debutanti care vor infiinta SRL-uri vor trebui efectiv sa se intreaca pentru a primi cei 10.000 de euro de la stat, deoarece suma alocata la nivel national este destul de mica. In aceasta situatie, exista riscul ca dupa infiintarea firmei, debutantul sa nu primeasca banii cuveniti.

    “Dupa ce-si vor face aceste firme la Oficiul Registrului Comertului (ORC), tinerii trebuie sa-si faca planul de afaceri, prin completarea unor formulare on-line, care va fi analizat de catre o aplicatie software. Vor primi bani cei care vor avea cele mai multe puncte, iar ultima diferentiere intre persoanele care au avut acelasi punctaj va fi facuta dupa regula primul venit - primul servit. De asemenea, fiecare isi poate calcula punctajul pentru a vedea cit poate obtine”, a explicat Popa.

    Tinerii pot infiinta firma fara a plati taxele cerute la Registru, dar vor trebui sa aiba 200 de lei care vor constitui capitalul firmei. Dupa aceasta operatiune, reprezentantii firmei nou-infiintate trebuie sa inregistreze o singura data planul de afaceri pe site-ul www.aippimm.ro. Inscrierea dureaza pina la epuizarea bugetului alocat programului. De asemenea, tot pe acelasi site, intreprinzatorii pot consulta Ghidul Solicitantului, disponibil incepind de ieri.

    Cine are sanse mai mari

    Firmele debutantilor in afaceri au citeva avantaje, printre acestea numarindu-se si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru cel mult patru salariati. Obligatiile sint ca si la celelalte firme, dar si altele in plus. Asociatii trebuie in primul rind sa notifice in scris OTIMMC infiintarea firmei in cel mult zece zile lucratoare si sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata cel putin doi angajati. “Se poate pune angajat si asociatul firmei si chiar tatal sau. Nu conteaza”, a subliniat directorul OTIMMC.

    De asemenea, patronii sint obligati sa reinvesteasca anual, cel putin 50% din profitul fiscal obtinut si sa depuna la OTIMMC situatiile financiare semestriale si anuale, plus un raport semestrial privind progresul firmei.

    La infiintarea firmei, persoanele nu trebuie sa fi indeplinit calitatea de asociat sau actionar la vreo alta firma, iar la crearea acesteia nu trebuie sa contribuie mai mult de cinci persoane. “Vor primi un punctaj foarte bun firmele de productie care vor fi infiintate in mediul rural si mai putine puncte cele de servicii si comert. De asemenea, vor face punctaj mare firmele care angajeaza un numar mai mare de salariati, dar si cele cu o pondere mare a investitiilor in cheltuielile aferente”, a mai spus Popa.

    Cum poate fi folosit ajutorul

    Totodata, obiectul de activitate al unui SRL–D nu trebuie sa cuprinda mai mult de cinci grupe de activitate. Printre acestea nu trebuie sa fie incluse intermedierile financiare si asigurari sau activitati care rezulta din acestea, de inchirieri sau subinchirieri, jocuri de noroc si pariuri, fabricarea bauturilor sau armanentului, comertul cu bauturi, pescuit si acvacultura si altele.

    Cei 10.000 de euro primiti de la stat pot fi cheltuiti pentru achizitia de terenuri si implicit pentru constructia unde isi va desfasura activitatea firma.

    De asemenea, sprijinul statului poate fi cheltuit pentru chiria spatiului, cumpararea mobilierului, echipamente si utilaje dar si pentru autorizatii sau salariile personalului. Toate acestea trebuie sa fie noi si cumparate pe principiul selectiei celei mai bune oferte.

    In schimb, contributia in natura la acest program nu este eligibila, iar cei 10.000 de euro nu pot fi folositi la plata leasing-ului, achizitia de utilaje second-hand, impozite si taxe datorate statului, amenzi, penalitati sau cheltuieli de judecata si nici rambursarea creditelor.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri