Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce impozite vom plati in 2006

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ministerul de Finante a dezvaluit, ieri, reprezentantilor Uniunii Generale a Industriasilor Romani (UGIR), o serie de propuneri fiscale ce ar urma sa fie introduse in Codul Fiscal incepind cu anul viitor. Practic, conform declaratiilor ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, vor fi modificate o serie intreaga de taxe si accize. In primul rind vor creste impozitele pe vile, masini de lux si iahturi. Astfel, impozitele pentru locuintele cu suprafete mai mari de 100 de metri patrati si autoturismele cu capacitatee cilindrica ridicata vor fi majorate din 2006. In cazul locuintelor, valoarea impozabila a cladirii va creste cu cite 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata. In prezent, impozitul anual pe cladiri este determinat ca si cota din valoarea impozabila a cladirii, nivelul fiind de 0,2% pentru cladirile din mediul rural si 0,1% pentru cele din mediul urban.
    Fiscul umbla la amortizari
    In ceea ce priveste mijloacele de transport, modul de calcul al impozitului va fi modificat, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 60 lei (100.000 lei vechi-600.000 lei vechi). Vehiculele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 de centimetri cubi vor fi impozitate cu?mimim 150 lei (1,5 milioane de lei vechi) pe an, fata de valoarea actuala de 50 de lei. Modul actual de calcul al impozitului asupra mijloacelor de transport de persoane este tot in functie de capacitatea cilindrica, insa pe grupe de 500 de centimetri cubi. Pentru autoturisme, impozitul este de? 7 lei (70.000 de lei vechi) pentru fiecare 500 cmc sau fractiune din aceasta capacitate in cazul motoarelor de pina la 2.000 cmc, si de 9 lei (90.000 lei vechi)/500 cmc pentru motoarele peste 2.000 cmc. De asemenea, taxa pentru iahturi va fi majorata de la 1.800 lei (18 milioane lei vechi) la 5.000?de lei (50 de milioane de lei vechi). In al doilea rind ministerul intentioneaza sa elimine, din 2006, unele facilitati fiscale, cuprinse in acte normative speciale, precum regimul special pentru activitatea de transport maritim international si facilitatile pentru cooperatia agricola, pentru a extinde baza impozabila a impozitului pe profit. Finantele?mai au in vedere limitarea naturii cheltuielilor de reclama si publicitate si restringerea categoriilor de?rezerve deductibile la calculul profitului impozabil prin eliminarea acelor rezerve specifice fata de celelalte categorii de contribuabili. De asemenea, extinderea bazei impozabile se va face si prin utilizarea din punct de vedere fiscal a limitei maxime a intervalului in care este cuprinsa durata normala de utilizare a mijloacelor fixe amortizabile, cu impact asupra deducerilor de amortizare (computerele si echipamentele periferice au o durata intre 2 si 4 ani).
    Informaticienii vor plati impozit
    In al treilea rind facilitatea privind scutirea de impozit pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice ar putea fi eliminata anul viitor. O alta conditie a fost ca acesti salariati sa realizeze in cadrul firmei din activitatea de creare de programe pentru calculator un venit anual de cel putin 10.000 dolari. Finantele mai vizeaza pentru 2006 introducerea unui impozit de 16% pentru sumele obtinute din transferul titlurilor de valoare in timpul anului, cu posibilitatea optionala de definitivare a impozitului, la sfirsitul anului, aplicind cota de 16% asupra cistigului net. Pe de alta parte cistigurile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare dobindite prin mostenire si schimb ar putea fi impozitate din 2006, potrivit propunerilor Ministerului Finantelor Publice de modificare a Codului Fiscal pentru anul 2006. Cele mai recente modificari ale Codului Fiscal,?intrate in vigoare la inceputul lunii iunie, prevad ca veniturile rezultate din vinzarea constructiilor si terenurilor primite cu titlu de mostenire, donatie, sau obtinute prin schimb imobiliar sint scutite de impozit. Pentru acest an, cota de impozit platita de populatie pentru cistigurile aferente vinzarilor de imobile este de 10%, urmind sa creasca anul viitor la 16%. Firmele trebuie sa achite, in urma introducerii cotei unice, un impozit de 16% din profitul obtinut prin vinzarea/cesionarea proprietatilor imobiliare.

    Accize si pe tuica produsa de tarani
    Modificarile Codului Fiscal pentru anul viitor vor mai contine si masuri pentru trecerea, din 2007, la plafonul de scutire de TVA stabilit cu Uniunea Europeana, precum si majorari de accize. In prezent, firmele cu o cifra de afaceri anuala mai mica de 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi) au posibilitatea sa opteze pentru scutirea de la plata TVA. Din 2007, plafonul de scutire va fi cel negociat cu Uniunea Europeana, respectiv 35.000 de euro. In ceea ce priveste accizele, principalele modificari se refera la majorarile pentru alcool, tutun, produse energetice si electricitate, de la 1 iulie 2006, conform negocierilor cu UE, introducerea in sfera produselor accizate a tuturor produselor care rezulta din prelucrarea titeiului. De asemenea cantitatea de tuica si rachiuri fara accize produse in gospodariile individuale ar putea fi redusa anul viitor de la 300 de litri la 50 de litri cu concentratia alcoolica de 40 de grade, potrivit propunerilor Ministerului Finantelor Publice de modificare a Codului Fiscal. Finantele intentioneaza sa introduca in Legea privind Codul Fiscal masura de confiscare si distrugere a instalatiilor de productie de alcool, pentru cei care desfasoara activitati ilegale de productie.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri